پزشکیپزشکی زنان

زایمان طبیعی بهتر است یا سزارین؟

بسیاری از مادران در طول بارداری به نوع زایمان بیشترین توجه را دارند. زایمان طبیعی یا سزارین؛ کدام بهتر است؟ این سؤال دغدغه تمام مادران باردار است.اغلب خانم‌های باردار سردرگم می‌شوند که برایشان طبیعی بهتر است یا سزارین؟ هریک از آنها دارای مزایا و معایبی است که می‌تواند شرایط انتخاب را برای هر فرد متفاوت کند. مهم‌ترین نکته‌ای که جهت زایمان و در نهایت انتخابی مناسب باید در نظر گرفته شود، سلامت و ایمنی مادر و نوزاد است.به منظور انتخاب هر یک از زایمان‌های نام‌ برده شده ابتدا می‌بایست به‌ خوبی با هریک از آنها آشنا باشید که بتوانید بسته به شرایط خود نوع مناسب را انتخاب کنید. ما در این مقاله قصد داریم شما را با کلیه جوانب زایمان سزارین و طبیعی آشنا کنیم.


فهرست مطالب


آشنایی با زایمان طبیعی

زایمان طبیعی به طور معمول یک روند فیزیولوژیک است. این فرایند اگرچه با درد زیادی همراه است اما زمانی‌ که سیر طبیعی خود را طی کند، درد آن قابل تحمل خواهد بود. در صورت آگاهی مادر از روند طبیعی زایمان و مدیریت درست عامل زایمان، روند زایمان به‌ خوبی پیش می‌رود و یکی از لذت‌‌بخش‌ترین تجربیات مادر خواهد بود.

زایمان طبیعی

شاید اولین علت تمایل مادران به سزارین ترس از آن باشد که به‌صورت ترس از درد و نگرانی از کمبود امکانات نمایان خواهد شد. مادر باید مطمئن باشد که در هر ساعتی زمان زایمان فرا رسد، مانند سزارین شرایط بیمارستان فراهم بوده و او می‌تواند در شرایط مناسب به طور طبیعی زایمان کند. از سوی دیگر فراهم بودن امکانات برای زایمان طبیعی بدون درد در تمام ساعات شبانه روز وجود دارد. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله فشار خون بالا در بارداری را بخوانید.

آشنایی با زایمان سزارین

سزارین یک عمل جراحی بزرگ است که طی آن خطر خونریزی، عفونت، نیاز به تزریق خون و خطر ناشی از بیهوشی درمان سزارینی وجود دارد. از طرفی مدت زمان بستری مادر بعد از سزارین بیشتر است. افرادی که زایمان طبیعی دارند به دلیل درد کمتر، شیردهی موفق‌تری نیز دارند. 

زایمان سزارین

همچنین این افراد تناسب اندام خود را با انجام ورزش‌های مناسب، سریع از مادران سزارینی به دست آورده و زودتر به زندگی عادی و کار روزمره خود باز می‌گردند.

بیشتر بخوانید:  بارداری خارج از رحم چیست؟ +بررسی علل و درمان آن

متخصص زنان چه زایمانی را پیشنهاد می‌دهند؟

یک از سوالات رایجی که خانم‌های باردار از متخصصین می‌پرسند این است که کدام نوع زایمان را پیشنهاد می‌دهند. به‌طور کلی نمی‌توان گفت که چه نوع زایمانی برای شما بهتر است؛ چراکه باید کلیه جوانب در خصوص مادر و نوزاد در نظر گرفته شود.

در صورتی که نوزاد و مادر در شرایط نرمال و ایده‌آلی باشند، پیشنهاد این است که زایمان به‌صورت طبیعی انجام گیرد. اما این موضوع به این معنی نیست که سزارین هیچ مزایایی برای مادر در بر نخواهد داشت.این پیشنهاد صرفاً به دلیل کمتر بودن عارضه‌های پس از زایمان است. اما به‌طور کلی بهتر است ابتدا شرح حال فعلی شما توسط متخصص زنان در نظر گرفته شود و سپس نوع مناسب شما را پیشنهاد دهد. به‌طور مثال مادرانی که در شرایط نرمال نبوده و دچار بیماری‌هایی مانند دیابت یا فشارخون بالا هستند، پیشنهاد می‌شود که زایمان خود را به‌صورت سزارین انجام دهند.

آشنایی با مزایای زایمان طبیعی

یکی از مهم‌ترین مزیت‌هایی که اغلب افراد با آن آشنا هستند، روند بهبودی سریع پس از آن است. پس از این زایمان مادران ۲۴ تا ۴۸ ساعت در بیمارستان خواهند ماند. اما در روش سزارین گاهی ممکن است تا چهار روز بستری باشد.

پس از زایمان طبیعی مادر حال عمومی خوبی را تجربه می‌کند و قادر است از کودک خود بدون مشکل مراقبت کند. همچنین می‌تواند شیردهی خود را نسبت به مادرانی که با عمل سزارین زایمان کرده اند، زودتر آغاز کند.

تأثیرات زایمان به روش طبیعی بر نوزاد چیست؟

یکی دیگر از جنبه‌هایی که جهت انتخاب نوع زایمان باید در نظر گرفته شود، تأثیرات زایمان بر نوزاد است. در ادامه تأثیرات آن را بر نوزاد به طور کامل ذکر خواهیم کرد:

  • یکی از مزایای مهم برای مادر و کودک، تماس پوستی مادر و نوزاد پس از زایمان است.
  • ارتباط مادر با فرزند و شیردهی سریع‌تر از نوع زایمان سزارین صورت می‌گیرد و این امر سبب شده بسیاری از افراد علاقمند به این روش زایمان باشند.
  • زایمان فیزیولوژیک یا طبیعی سبب خارج شدن مایع‌های درون ریه نوزاد می‌شود و عملکرد تنفسی بهتری نسبت به نوزادان سزارین شده دارند.
  • هنگام تولد در این زایمان، نوزاد باکتری‌های مفید را دریافت کرده و این امر سبب می‌شود که روده و سیستم ایمنی نوزاد عملکرد بهتری داشته باشد.
  • اما یکی از مشکلات نادری که می‌تواند برای نوزادان رخ دهد، کبودی در قسمت سر نوزاد است. این اتفاق بیشتر در نوزادان با جثه بزرگ‌تر، رخ می‌دهد. کبودی در ناحیه سر به صورت موقتی و پس از مدت کوتاهی بهبود می‌یابد.
بیشتر بخوانید:  فشار خون بالا در بارداری چگونه کنترل و درمان می‌شود؟ + بررسی علائم و عوارض آن

آشنایی با مزایا و عارضه‌های سزارین

انجام عمل سزارین همانند نوع طبیعی از مزایا و معایبی برخوردار است. در ادامه هر یک را به‌طور کامل توضیح خواهیم داد:

مزایای سزارین:

یکی از مهم‌ترین مزایایی که برای این نوع زایمان می‌توان در نظر گرفت، پیش‌بینی تاریخ زایمان است. در واقع می‌توان با آگاهی از تاریخ زایمان برنامه‌ریزی کرد. در صورتی که در نوع طبیعی تاریخ مشخصی در نظر گرفته نمی‌شود.علاوه بر این هنگام زایمان سزارین شما در حین زایمان دردی را احساس نمی‌کنید، این امر موجب شده که انتخاب افراد زیادی سزارین باشد.

عوارض سزارین:

پس از انجام سزارین، مادر می‌بایست مدتی را در بیمارستان جهت مراقبت‌های پس از عمل بماند. همچنین مدت زمان بهبودی و بستری در بیمارستان پس از انجام سزارین بیشتر از طبیعی است. ناحیه‌ای که برش جهت زایمان زده می‌شود، ممکن است ماه‌ها روند بهبودی به‌طول بی‌انجامد.

در مواقع نادر در بارداری‌های بعدی خطر احتمال پارگی مجدد محل برش وجود دارد. علاوه بر این موارد، امکان ایجاد عفونت در ناحیه برش نیز وجود دارد. در برخی افراد عارضه‌هایی در ناحیه مثانه و روده نیز مشاهده شده است. به‌طور کلی زایمان سزارین بیش از سه برابر طبیعی عارضه دارد.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله بارداری خارج از رحم چیست را بخوانید.

تأثیرات انجام عمل سزارین بر نوزاد چیست؟

  • عمل سزارین خطر احتمال مرگ در کودکان را بالا می‌برد، اما این مسئله بسیار نادر است و برای کمتر افرادی رخ می‌دهد.
  • احتمال ابتلا به مشکلات تنفسی در کودکانی که با زایمان سزارین به دنیا آورده می‌شوند، بیشتر از سایر نوزادان است.
  • بر اساس تحقیقاتی که در این خصوص انجام شده، کودکانی که به روش سزارین به دنیا آمده‌اند شانس بیشتری برای چاقی در کودکی و بزرگسالی دارند. این اتفاق ممکن است به اضافه وزن یا دیابت مادر مرتبط باشد.

در نتیجه، می‌بایست اطلاعات خود را در زمینه زایمان طبیعی و سزارین بالا ببرید که بتوانید انتخاب خوبی بسته به شرایط خود داشته باشید. متخصص زنان کرج در بیمارستان مریم می‌توانند در این زمینه راهنمایی کنند و اطلاعات مورد نیاز را در اختیار شما قرار دهند.

آنها کلیه جوانب اعم از سلامت کودک و مادر را در نظر می‌گیرند و بهترین نوع زایمان را به شما پیشنهاد خواهند کرد.

چرا از زایمان طبیعی هراس دارید؟

اغلب بانوان ترجیح می دهند برای زمان زایمان خود برنامه ای مشخص داشته باشند تا اینکه بخواهند استرس فراوانی را با صبر در تولد نوزادشان تحمل کنند. اما این نکته بسیار حائر اهمیت است که بدانید انتخاب هر کدام از نوع زایمان ها به معنای انجام قطعی آن ها نخواهد بود. بگذارید روشن تر بیان کنیم؛ اگر مادر زایمان سزارین را برای تولد نوزاد خود انتخاب کرده باشد ممکن است زمان مشخص شده برای زایمان به اشتباه تخمین زده شده و یا به دلایل مختلف به زایمان طبیعی نیاز پیدا کند، در این صورت حتی با داشتن برنامه ای مشخص در زایمان سزارین ممکن است زایمان شما به صورت طبیعی انجام شود.

زایمان طبیعی یا سزارین

از طرفی نیز ممکن است با وجود آمادگی برای زایمان طبیعی مادر به علت های مختلف قادر به انجام آن نباشد و مجبور شود به شکل سزارین نوزاد خود را به دنیا آورد. بنابراین می بینید که نباید به طور قطعی به نوع روش زایمان اطمینان داشته باشید.

بیشتر بخوانید:  لیفت باسن برزیلی چیست؟ + آنچه در مورد آمبولی چربی پس از لیفت باسن برزیلی باید بدانید

اما آنچه زایمان طبیعی را دلهره آور می کند در چند مورد خلاصه می شود:

  • درد هنگام زایمان

در این باره باید بیان کنیم که اگر از درد های ناشی از زایمان طبیعی بیم دارید، می توانید قبل از اقدام به این زایمان درباره زایمان طبیعی بدون درد با پزشک خود صحبت کنید. در حال حاضر روش های بسیاری وجود دارد که مادران را قادر می سازد با وجود زایمان طبیعی درد بسیاری را تحمل نکنند.
ضمن اینکه مادران می توانند برای کاهش ترس و اضطراب خود با مادرانی که این نوع زایمان را تجربه کرده اند گفتگو داشته باشند.
به یاد داشته باشد انجام زایمان سزارین به معنای عدم بروز درد نیست. گرچه مادران حین زایمان به علت بیهوشی متوجه درد زایمان نخواهند شد، اما درد های اصلی در دوران نقاهت به سراغ آن ها خواهد آمد که باید به نسبت درد های زایمان طبیعی به مدت طولانی تری آن را تحمل کنند. اما همچنین باید عوارض زایمان سزارین را نیز در نظر داشته باشید.

  • پارگی واژن و بی اختیاری مدفوع

از دیگر ترس های بانوان برای انتخاب زایمان طبیعی بروز این دو عارضه است. در این باره باید بیان کنیم بعد از زایمان طبیعی ممکن است میزانی برش در ناحیه پرینه که حد فاصل بین دهانه واژن تا مقعد است ایجاد شود. اما این برش بعد از مدتی بهبود یافته و یا با بخیه ای کوچک بسته خواهد شد. استفاده از بخیه برای مواقعی خواهد بود که میزان پارگی بیش از حد نرمال باشد.
اما در ارتباط با بی اختیاری مدفوع گفتی است که شواهدی بر بروز این اختلال وجود نداشته و موردی از آن یافت نشده است. مادران توجه داشته باشند اگر برای اولین زایمان، زایمان سزارین را تجربه می کنند در زایمان های بعدی نمی توانند از زایمان طبیعی بهره مند شوند.

مقایسه زایمان طبیعی با زایمان سزارین

برای ادامه مطالب بهتر است به طور کلی این دو زایمان مقایسه شده تا مادران بتوانند به راحتی در انتخاب نوع زایمان تصمیمی بگیرند. تا کنون مبحثی مقایسه ای که بتواند تمامی جوانب این دو زایمان با یکدیگر بررسی کند وجود نداشته است.

اما می توان با مشاهده برخی مزایا، یک روش را بر دیگری ارجح دانست که در ادامه به آن ها می پردازیم:

  • میزان خونریزی
بیشتر بخوانید:  روش های تقویت اعتماد به نفس کودک

میزان خونریزی در زایمان سزارین به مراتب کمتر از زایمان طبیعی است. البته اگر مادران به قصد زایمان طبیعی مراجعه کرده باشند، اما نیازمند زایمان سزارین شوند این مورد در آن ها بیشتر به چشم می خورد.این نکته حائز اهمیت است که در صورت انجام اولین زایمان به شکل سزارین امکان خونریزی برای زایمان های بعدی بیشتر خواهد شد. لذا بانوان همانطور که در بالا اشاره شد در انتخاب نوع اولین زایمان بیشتر دقت داشته باشند.

  • مدت زمان بستری و دوران نقاهت

این مورد بر همه مادران روشن است که دوره نقاهت در زایمان سزارین بیش از زایمان طبیعی خواهد بود. چراکه وجود برش برای خارج کردن نوزاد نیازمند بخیه بوده و تا پایان بهبودی زمان زیادی را می طلبد.

  • بروز مشکلات تنفسی

آمار نشان می دهد که نوزادانی که به روش سزارین متولد می شوند به بستری شدن در بخش NICU یا مراقبت های ویژه احتیاج پیدا می کنند. دلیل این اتفاق این است که زمانی که کودک در شرف تولد قرار می گیرد مایع موجود در ریه ها تخلیه شده تا بتواند از شکم مادر خارج شود. اما در مورد زایمان سزارین این رخداد بدین شکل اتفاق نخواهد افتاد و ممکن است نوزاد با نارسایی تنفسی متولد شود. اغلب نوزادانی که زودتر از 39 هفته متولد می شوند دارای این مشکل خواهند بود.

سخن پایانی

شما در این مقاله با زایمان طبیعی و سزارین آشنا شدید. همچنین از مزایای آنها آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.

سوالات متداول

آیا زایمان سزارین با بیهوشی انجام می شود ؟

به همراه بیهوشی همچون جراحی های دیگری که انجام می شود مادر باردار را داخل اتاق زایمان می کنند . دستیار در اولی قدم نشانه های حیاتی را کنترل می کند علائم حیاتی همچون ضربان قلب – نبض – فشار خون و نفس کشیدن .

چه مدت زمانی مادر بایستی در اتاق ریکاوری سپری کند ؟

اگرچه روش بیهوشی باشد بیشتر از بیهوشی موضعی زمان می برد . پس از بیدار شدن بیمار تمامی علائم حیاتی را چک می کند و اگر مشکلی وجود نداشت به بخش منتقل می شود .

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا