دندانپزشکیدندانپزشکی زیباییمواد و تجهیزات دندانپزشکی

ترمیم دندان چیست؟ معرفی انواع روش های ترمیم + بررسی انواع مواد برای ترمیم دندان + ویدیو

ترمیم دندان یکی از آشنا ترین نوع درمان دندان های پوسیده است که هر فردی در طول زندگی خود با آن برخورد می کند. ترمیم یا پر کردن دندان در کلینیک دندانپزشکی مبین همه روزه توسط دندانپزشک مجرب و بهترین مواد انجام می‌شود. زمانی که دندان شما پوسیده می شود، دندانپزشک برای درمان آن بخش های پوسیده و عفونی شده را تخلیه می کند و سپس دندان پوسیده شده را با مواد مخصوص پر می کند. برای پر کردن دندان های پوسیده می توان از انواع مواد ترمیمی استفاده نمود. دو ماده ترمیمی بسیار متداول که برای پر کردن دندان مورد استفاده قرار می گیرد، کامپوزیت سفید رنگ و آمالگام نقره ای رنگ می باشد. به لطف انواع روش های ترمیم دندان، گزینه های متعددی برای بهبود دندان های پوسیده، خراب و شکسته وجود دارد. به لطف روش درمانی ترمیم کردن دندان، شما می توانید لبخند بسیار زیبایی داشته باشید.


فهرست مطالب


ترمیم دندان چیست؟

گفتیم که ترمیم دندان به پروسه ای گقته می شود که پزشک با استفاده از انواع روش های ترمیم دندان، ترمیم دندان پوسیده، ترمیم زیبایی دندان جلو، ترمیم دندان شکسته و… را انجام می دهد. روش های ترمیم دندان را می توان در ۲ دسته کلی قرار داد: مستقیم و غیر مستقیم.

۱. روش های ترمیم دندان به صورت مستقیم

اکنون که می دانیم ترمیم دندان چیست، کمی دقیق تر آن را بررسی می کنیم. در انواع روش های ترمیم دندان به روش مستقیم، کارهای مربوط به ترمیم دندان پوسیده یا ترمیم دندان شکسته در داخل دهان انجام می شود. این پروسه پر کردن نام داشته، و شامل قرار دادن یک ماده نرم در داخل حفره دندانی است. این ماده در ادامه محکم شده، تا بتواند ساختار دندان آسیب دیده را ترمیم و گاهی ظاهر آن را نیز بهتر کند (برای مثال در ترمیم زیبایی دندان جلو).

جنس مواد ترمیم کننده دندان

روش مستقیم در انواع ترمیم دندان معمولا بسیار مقرون به صرفه بوده و با کمترین میزان تهاجم مشکل را رفع می کنند. در انواع روش های ترمیم دندان به صورت مستقیم از ۳ نوع ماده اولیه استفاده می شود:

الف) ترمیم دندان پوسیده با آمالگام

آمالگام نقره آلیاژی از جیوه، نقره، قلع، روی و مس است. از جمله مزایای آمالگام برای ترمیم دندان پوسیده (حتی ترمیم دندان های جلو) می توان قیمت پایین، قرار دادن آسان آن در دندان، و مقاومت بسیار بالای آن را نام برد. هرچند، استفاده از آن در روش های ترمیم دندان از لحاظ زیبایی گزینه مناسبی برای ترمیم دندان پوسیده جلو و ترمیم زیبایی دندان جلو نیست. همچنین، امکان بزرگتر و یا کوچکتر شدن آن درون دندان وجود دارد که می تواند باعث ترک خوردگی و نهایتا پوسیدگی شود.

ب) ترمیم دندان های جلو با کامپوزیت

پروتز های کامپوزیت از محبوب ترین گزینه ها در انواع روش های ترمیم دندان (خصوصا ترمیم زیبایی دندان جلو) هستند. این مواد از رزین های ترکیبی تولید شده و می توانند رنگی مشابه با رنگ دندان های اصلی شما داشته باشند. با این وجود، ترمیم دندان پوسیده با کامپوزیت نسبت آمالگام نقره گران تر بوده و دوام آن نیز پایین تر است. به صورت میانگین، هر ۵ سال یک بار باید پروتز های کامپوزیتی را تعویض کنید.

بیشتر بخوانید:  لمینت دندان چیست؟ + مراحل

پ) ترمیم دندان با پروتز اینومر

پروتز شیشه ای اینومر ترکیبی محکم و کرم رنگ است که معمولا برای ترمیم دندان پوسیده یا ترمیم دندان شکسته کودکان و دندان هایی که برای گاز گرفتن غذا نیستند، به کار می روند. استفاده از این ماده در انواع ترمیم دندان قیمت نسبتا متعادلی دارد. این پروتز همچنین تغییر حالت نمی دهد، منقبض نمی شوند و دارای فلوراید است که از پوسیدگی دندان جلوگیری می کند.

۲. انواع ترمیم دندان به صورت غیر مستقیم

مراحل انواع روش های ترمیم دندان به صورت غیر مستقیم از جمله ساخت مواد اولیه (ونیر، تاج، پل و ایمپلنت)، در بیرون دهان انجام می شود. برخی معتقدند انواع ترمیم دندان با پروتز نوعی ترمیم غیر مستقیم است. اما این عبارت به تعمیری دائم یا نیمه دائم در روش های ترمیم دندان اشاره می کند که امکان خارج کردن آن وجود ندارد.

انواع روش های ترمیم دندان به صورت غیر مستقیم مراحل بیشتری دارد؛ از جمله معاینه، آماده کردن دندان، ساخت مواد و ونیر موقت، و روکش دندان. در نتیجه هزینه آن نیز نسبت به انواع ترمیم دندان به روش مستقیم بالاتر است. اما این روش ها راه حلی طولانی مدت و مناسب برای ترمیم دندان پوسیده جلو، ترمیم دندان شکسته، ترمیم زیبایی دندان جلو و… هستند. در ادامه انواع روش های ترمیم دندان غیر مستقیم را معرفی می کنیم:

الف) روکش دندان

روکش دندان یا سر پوش دندان سطح دندان را کاملا می پوشانند و روی یک سطح از قبل آماده شده و به کمک چسبی مخصوص روی دندان قرار می گیرد. روکش دندان قدرت و ظاهر دندان آسیب دیده را بهبود می دهد و جنس آن می تواند فلز، سرامیک، و یا ترکیبی از فلز و سرامیک باشد.

ب) باندینگ دندان

باندینگ غیر مستقیم دندانی یا همان ونیر، لایه های باریکی از پورسلین هستند که می توانند جایگزین و یا پوسته روی مینای دندان آسیب دیده، لک شده و یا دارای شکل نامناسب باشند. این روکش ها متناسب با شکل و رنگ دندان های اصلی فرد طراحی و تولید می شوند.

 باندینگ دندان

این روش برای ترمیم دندان شکسته و ترمیم دندان های جلو بسیار محبوب است، زیرا رنگ آن شباهت زیادی با مینای دندان طبیعی فرد دارد.

پ) پل دندان

علاوه بر باندینگ و روکش دندان، پل دندان نیز در ترمیم دندان ها کاربرد دارد. پل های دندانی، دندان هایی مصنوعی هستند که بین دندان های اصلی قرار می گیرند تا فضای بین آنها را پر کنند (جایی که دندانی کشیده شده باشد). پل دندانی معمولا از پوسلین، فلز و یا ترکیبی از این دو ساخته می شود.

بیشتر بخوانید:  نگهداری ایمپلنت فوری دندان

ت) ایمپلنت دندان

ایمپلنت به کمک عمل جراحی به استخوان فک متصل، و از آن برای نگه داشتن روکش دندان یا پل استفاده می شود. در میان انواع روش های ترمیم دندان، روند ترمیم با ایمپلنت طولانی بوده و ممکن است تا ۶ ماه طول بکشد. دلیل آن شکل گیری استخوان جدید در اطراف ایمپلنت است تا آن را به خوبی نگه دارد.

بررسی مراحل پر کردن در ترمیم دندان با انواع مواد

در اولین مرحله، دندانپزشک با استفاده از بی حسی موضعی، اطراف دندان را بی حس می کند تا بیمار دردی را احساس نکند، و سپس در مرحله بعدی، از یک مته و یا لیزر برای از بین بردن پوسیدگی استفاده می کند.

وسایل لازم برای پر کردن دندان:

اینکه دندانپزشک از چه ابزاری استفاده کند، بستگی به راحتی وی، نوع ابزاری که برای کار با آن آموزش دیده است، میزان مجهز بودن ابزارهای وی دارد و نیز محل و میزان پوسیدگی دارد. پس از این مرحله، دندانپزشک، به محل پوسیدگی نگاه می کند، تا ببیند آیا تمام پوسیدگی برداشته شده است یا نه. در صورتی که پوسیدگی ای باقی نمانده باشد، دندانپزشک بقایای پوسیدگی را از روی دندان پاک می کند و فضا خالی را آماده پر کردن می کند.

ترمیم دندان

اگر پوسیدگی نزدیک به ریشه باشد، ممکن است دندانپزشک ابتدا یک آستر از جنس گلاس آینومر، رزین کامپوزیت و یا مواد این چنینی، برای محافظت عصب قرار دهد. پس از اینکه این مراحل صورت گرفت، دندانپزشک مواد پرکردنی را به صورت لایه لایه اغمال می کند و سپس از لیزر استفاده می کند تا هر لایه سفت و سخت شود و به راحتی امکان از بین رفتن آن وجود نداشته باشد. پس از اینکه این لایه ها به حد کافی رسیدند، اضافه کردن مواد به پایان رسیده و سپس مواد اضافی برش و صیقل داده می شوند تا مثل دندان واقعی صاف و تمیز گردد و احساس یک دندان واقعی را برای بیمار فراهم کند و برایش اذیت کننده نباشد.

مزایای پر کردن دندان با مواد طلایی

  • ماندگار این مواد ۱۰ تا ۱۵ سال است
  • در برابر نیروی جویدن مقاوم است
  • برای برخی بیماران مواد طلایی خوشایند تر از مواد آمالگام نقره ای است.

معایب پر کردن دندان با مواد طلایی

هزینه پر کردن دندان با طلا بسیار بالا بوده و ممکن است تا ۱۰ برابر بیشتر از موادی مثل آمالگام نقره باشد.برای این کار باید حداقل دو بار به دندانپزشک مراجعه کردپر کننده طلا که بلافاصله در کنار پرکننده آمالگام نقره قرار می گیرد، ممکن است باعث ایجاد یک درد شدید(شوگ گالوانیک) شود.

واکنش بین فلزات و بزاق باعث ایجاد جریان الکتریکی می شود که البته به ندرت این اتفاق رخ می دهد.خیلی از افراد هستند که از مواد پر کننده رنگی خوششان نمی آید و ترجیح می دهند از موادی استفاده کنند که همرنگ دندانهایشان بوده و مشخص نباشد.

مزای پرکردن با مواد آمالگام نقره

  • این ماده می تواند می تواند ۱۰ تا ۱۵ سال روی دندان دوام داشته باشد
  • بیشتر از مواد کامپوزیت دندان استفاده می شود
  • هزینه کمتری نسبت به ماده کامپوزیت دارد
  • در برابر جویدن مقاوم است
بیشتر بخوانید:  همه چیز درباره ارتودنسی لینگوال

معایب پرکردن با مواد آمالگام نقره

  • با رنگ طبیعی دندان مطابقت ندارد
  • برای پر کردن با این ماده باید قسمت های سالمی از دندان نیز برداشته شود تا فضای کافی برای پر کردن با آمالگام نقره فراهم شود
  • باعث ایجاد رنگ خاکستری در ساختار اطراف دندان می گردد
  • در حدود ۱% از افراد ممکن است به جیوه موجود در آمالگام نقره حساسیت پیدا کنند.
  • در برابر مواد گرم و سرد دچار سکشتگی می شود

مزایای پر کردن با کامپوزیت در ترمیم دندان

  • رنگ کامپوزیت با رنگ دندان های طبیعی مطابقت دارد
  • مناسب برای دندان های جلویی و دندان هایی است که در معرض دید هستند
  • پرکننده های کامپوزیت به صورت میکرو مکانیکی به ساختار دندان متصل می شوند و پشتیبانی بیشتری دارند
  • علاوه بر ترمیم دندان های پوسیده، می توان از این ماده برای ترمیم دندان های خرد شده، شکسته یا فرسوده استفاده کرد
  • در مقایسه با آمالگام نقره، برای پر کردن با کامپوزیت، ساختار کمتری از دندان برداشته می شود

معایب پر کردن با کامپوزیت

  • مواد کامپوزیتی، زود تر از مواد آمالگام نقره از بین می رود(حدود ۵ تا ۱۰ سال)
  • مقاومت بالایی در برابر جویدن ندارند
  • زمان پر کردن دندان با کامپوزیت، ۲۰ دقیقه بیشتر از آمالگام نقره طول می کشد
  • می تواند تا دو برار آمالگام نقره هزینه داشته باشد

تاج دندان چیست؟

از دیگر پر کننده های دندان می توان به سرامیک اشاره کرد که از پرسلن ساخته می شوند و نسبت به مواد رزین کامپوزیت، در برابر لک شدن مقاوم هستند.

ترمیم

این ماده می تواند حدود ۱۵ سال دوام داشته باشد و هزینه آن هم با هزینه مواد طلایی پر کردن دندان برابری می کند.

آیا ترمیم دندان با کامپوزیت بهتر است یا تاج دندان؟

کامپوزیتی که برای ترمیم دندان استفاده استفاده می شود، به دندان ها زیبایی خاصی می بخشد؛ چرا که از نظر ساختار، شباهت زیادی به دندان طبیعی دارد. ولی استفاده از این روش بسیار زمان بر و دشوار است؛ به همین خاطر دندانپزشکان تمایل زیادی به استفاده از آن ندارند و بیشتر از روش ترمیم با تاج استفاده می کنند؛ قسمت بیشتر درآمد آیک دندانپزشک معمولی هم از همین روش است.

ترمیم های زیادی که با تاج کامل انجام می شوند، می توانند تا چندین دهه ماندگاری داشته باشند. درمان هایی که با استفاده از تاج های جزئی، منشورها و ترمیم داخل و کرونال مستقیم و غیر مستقیم انجام می شوند، نمی توانند به اندازه تاج کامل موفقیت آمیز باشند.

مزایای ترمیم دندان چیست؟

جویدن یک عمل متعادل کننده و پیچیده است که نیاز به هماهنگی نزدیک بین فک، دندان‌ها و زبان دارد تا مطمئن شد که، غذا قبل از هضم به درستی آسیاب و له شده است. هنگامی که غذا به درستی جویده نشود، خفگی و مشکلات گوارشی ممکن است رخ دهد.

تکیه بیش از حد به یک طرف دهان به دلیل درد ناشی از دندان آسیب دیده یکی از علل شایع اختلال در عملکرد جویدن است. دندانپزشکی ترمیمی یکی از راه‌های کمک به بازیابی توانایی جویدن است.

مزایای ترمیم دندان

از سویی دیگر، نامرتبی دندان‌ها می‌تواند باعث مشکلات دهانی از جمله درد فک، سفتی ماهیچه‌های فک، خودگزیدن ناخواسته لثه‌ها شود. این ناراحتی‌ها حتی می‌تواند منجر به سردردهای مکرر و مشکلات خواب شوند.

بیشتر بخوانید:  محافظ دندان قروچه یا نایت گارد چیست؟ + بررسی مزایا و معایت نایت گارد

متخصص ترمیمی دندان چندین روش را برای کمک به مرتب سازی مجدد دندان‌ها و پایان دادن به ناراحتی بیمار ارائه می‌دهد. در نهایت می‌توانید هم سلامت و هم زیبایی را دریافت کنید.

یک لبخند زیبا گویای سلامتی، شادی و زیبایی است. در حالی که همه اعضای بدن ما نمی‌توانند از پیری دور بمانند، دندان‌های ما می‌توانند همچنان جوان و زیبا باشند. با ترمیم دندان می‌توانید لبخندی زیبا داشته باشید و مانند مدل‌ها و افراد مشهور که به لبخند خود توجه ویژه‌ای دارند، در هر مراسمی توجهات را به خود جلب کنید.

خطرات یا عوارض ترمیم دندان چیست؟

شایع‌ترین خطر، حساسیت یا ناراحتی عمومی پس از عمل ترمیم دندان است. به ندرت ممکن است دچار عفونت یا واکنش آلرژیک شوید. ترمیم‌های دندانی خطرات بسیار کمی دارند اما برای مثال روکش‌ها ممکن است بریده شده یا شل شوند یا ممکن است بیفتند (روکش‌های دائمی اینطور نیستند). اگر حفره‌های عمیق دارید یا پر شدن حفره‌ها را به تأخیر می‌اندازید، ممکن است عصب کشی یا کشیدن دندان نیاز باشد.

قیمت ترمیم دندان چقدر است؟

هزینه ترمیم دندان به نوع ترمیم، مواد مورد استفاده و مهارت دندانپزشک دارد. محدوده قیمت ممکن است به دلیل تنوع خدمات دندانپزشکی متفاوت باشد. اما قیمت این خدمات نیز بنا به دلایلی تغییر خواهد کرد. سطح بزرگتری از دندان عاملی است که بر قیمت تأثیر می‌گذارد. هر چه آسیب در سطح بیشتری از دندان‌ها گسترش یافته باشد، هزینه نیز متعاقب آن افزایش پیدا می‌کند.

سخن پایانی

شما در این مقاله با ترمیم دندان آشنا شدید.همچنین از انواع روش ها و مواد ترمیم کننده آگاه شدید.اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.

سوالات متداول

آیا ترمیم دندان درد دارد؟

مهم‌ترین سوال پس از ترمیم دندان چیست و انواع ترمیم دندان این است که آیا ترمیم دندان درد دارد یا نه. این سوال بسته به میزان مشکل دندان (از ترک و شکستگی تا پوسیدگی عمیق) دارد. اما به طور کلی، پاسخ سوال آیا ترمیم دندان درد دارد منفی است. زیرا تمام مراحل تحت بی حسی موضعی انجام می شود. با این وجود، احساس درد خفیف یا حساسیت تا ۲ روز پس از انواع روش های ترمیم دندان و ترمیم دندان پوسیده جلو یا ترمیم دندان شکسته طبیعی است.

قبل از ترمیم دندان چه اتفاقی می‌افتد؟

مراحل قبل از ترمیم دندان بستگی به نوع ترمیم دارد. قبل از هر اقدامی، حتماً دندان‌های خود را تا حد امکان با مسواک زدن تمیز نگه دارید. متخصص ترمیم دندان حفره‌های درون دندان را در طی یک تمیز کردن معمولی کشف کرده و جلسات ویزیت را برای اعمال روش‌های ترمیمی تعیین می‌کند.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا