پزشکیپزشکی زنانزیبایی - آرایشی

آندومتریوز چیست؟ + معرفی انواع و علائم آندومتریوز + راه‌های کنترل و درمان آندومتریوز

زنان در طول زندگی خود ممکن است با بیماری هایی مواجه شوند که مختص خود آن ها است. یکی از انواع بیماری های زنان، بیماری آندومتریوز است که گفته می شود 10 تا 15 درصد زنان را به خود درگیر می کند. با وجود پیشرفت های علم پزشکی در زمینه بیماری های زنان و زایمان، علت دقیق این بیماری هنوز مشخص نشده است اما خوشبختانه راه های درمانی مختلفی دارد. در این مطلب درصددیم تا به همه چیز درباره آندومتریوز بپردازیم و با علائم و راه های درمان آن آشنا شویم. با ما همراه باشید.


فهرست مطالب


آندومتریوز چیست؟

یکی از بیماری های شایع در میان زنان بیماری آندومتریوز می باشد. بافت طبیعی ای که در رحم وجود دارد و آندومتریوم نامیده می شود، بافتی است که تحت تاثیر هورمون ها در طول سیکل قاعدگی تغییر می کند. در ابتدای سیکل که قاعدگی اتفاق می افتد، کل آندومتر فرو می ریزد و سپس در فاز فولیکولر (اولین مرحله از چرخه تخمدانی سیکل قاعدگی و فازی که در آن هورمون های استروژن وجود دارند) شروع به تکثیر می کند. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله کاپ قاعدگی چیست را بخوانید. اگر فاز اندومتر در خارج از جای طبیعی خود قرار بگیرد و رشد کند، یک بیماری ایجاد می شود که این بیماری آندومتریوز نام دارد.

بیماری آندومتریوز

در واقع آندومتریوز زمانی رخ می دهد که این بافت به داخل مثانه، روده، لگن و دیواره های رحم می رود و در آن ها به اشتباه رشد می کند.
همچنین می توان گفت آندومتریوز یکی از دلایل شایع ناباروری زنان می باشد. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله رنگ لمینت دندان bl4 را بخوانید.

معرفی انواع آندومتریوز

به طور کلی، برحسب محل استقرار سلول‎های آندومتر در خارج از رحم، سه نوع اصلی آندومتریوز وجود دارد که در ادامه به آن‌ها اشاره خواهیم کرد:

  • آندومتریوز صفاقی سطحی: این مورد رایج‌ترین نوع آندومتریوز است که در اثر آن ضایعاتی در صفاق مشاهده می‌شود. صفاق لایه نازکی است که حفره لگن شما را در بر می‌گیرد.
  • آندومتریوما (ضایعه تخمدانی): کیست‌های تیره و پر از مایعی که به کیست‌های شکلاتی معروف هستند. معمولا در عمق تخمدان‌های شما ایجاد می‌شوند و به روش‌های درمانی خیلی خوب پاسخ نمی‌دهند. در نتیجه می‌توانند به بافت‌های سالم تخمدان نیز آسیب برسانند. در مطلبی با عنوان کیست آندومتریوما نی نی سایت به نکات جالبی در این زمینه اشاره شده است.
  • آندومتریوز صفاقی عمیق: این نوع آندومتریوز در زیر صفاق رشد می‌کند و می‌تواند علاوه بر اندومتریوز رحم اندام‎‌های نزدیک به رحم مانند روده یا مثانه را درگیر کند. حدود ۱ تا ۵ درصد از زنان مبتلا به آندومتریوز، این مورد را تجربه می‌کنند.
بیشتر بخوانید:  ” لیپوساکشن” تغییر سایز یا لاغری؟

بهتر است بدانید که از نظر پزشکان، شدت درد شما ممکن است شاخص قابل اعتمادی برای بررسی وضعیت شما نباشد زیرا ممکن است اندومتریوز خفیف همراه با درد شدید را تجربه کنید یا ممکن است اندومتریوز پیشرفته با درد کم یا بدون درد داشته باشید.

بیماری آندومتریوز

بیشتر بخوانید، بیشتر بدانید: سندرم پیش از قاعدگی چیست؟

اندومتریوز دارای چهار مرحله حداقلی، خفیف، در حد متوسط و شدید است. عوامل مختلفی مانند محل درگیری، تعداد، اندازه و عمق کاشت سلول‌های آندومتر می توانند باعث بروز یکی از این مراحل شوند. در اندومتریوز حداقلی، ضایعات یا زخم‌های کوچک و کاشت‌های سطحی آندومتر روی تخمدان شما وجود دارند. همچنین ممکن است التهاب در حفره لگن یا اطراف آن دیده شود.

آندومتریوز خفیف شامل ضایعات سبک و کاشت‌های سطحی آندومتر روی تخمدان و پوشش لگن است. در اندومتریوز متوسط کاشت‌های عمیق آندومتر بر روی تخمدان و لگن مشاهده می‌شود. حتی ممکن است ضایعات بیشتری نیز وجود داشته باشند.

شدیدترین مرحله آندومتریوز شامل کاشت‌های عمیق بر روی لگن و تخمدان‌ها است. البته ممکن است ضایعاتی در لوله‌های فالوپ و روده شما نیز وجود داشته باشند. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله آیا دو بار پریود شدن در یک ماه طبیعی است؟ را بخوانید.

علت بیماری آندومتریوز چیست؟

در ابتدا باید گفت که همه خانم ها مستعد این بیماری نیستند. هنوز علت اتفاق افتادن آندومتریوز و رشد بافت آندومتر درمحلی غیر از محل طبیعی خود در بعضی از خانم ها مشخص نیست و به طور دقیق نمی توان گفت که چرا این بیماری رخ می دهد. اما نظریاتی در این مورد بیان شده است که به طور دقیق به اثبات نرسیده اند. برای مثال برخی اذعان می دارند که این بیماری بر اثر برگشت خون عادت ماهیانه از لوله های رحم به درون حفره های شکم و لگن اتفاق می افتد و یا اختلال در سیستم ایمنی است که باعث بروز بیماری آندومتریوز می شود.

علائم آندومتریوز چیست؟

در پاسخ به سوال اندومتریوز چیست چه علائمی دارد؟ باید بدانید که مهمترین علامت اولیه بیماری آندومتریوز درد لگن است که اغلب با دوره‌های قاعدگی همراه است. این درد ممکن است با گذشت زمان افزایش یابد. از دیگر علائم و نشانه‌های شایع اندومتریوز می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • دوره‌های قاعدگی دردناک (دیسمنوره): درد و گرفتگی لگن ممکن است قبل از قاعدگی شروع شده و تا چندین روز بعد از آن ادامه یابد. همچنین ممکن است احساس درد در ناحیه کمر و شکم نیز داشته باشید (علائم کیست اندومتریوز).
  • درد هنگام رابطه جنسی: با وجود اندومتریوز، بروز درد در طول یا بعد از رابطه جنسی شایع است.
  • درد هنگام اجابت مزاج یا ادرار کردن (علائم اندومتریوز مثانه): اغلب این علائم را در دوران قاعدگی تجربه می‌کنید.
  • خونریزی بیش‌ازحد در دوران قاعدگی: ممکن است حتی خونریزی بین قاعدگی را به‌ صورت لکه‌بینی تجربه کنید (از علائم سرطان آندومتریوز).
  • ناباروری: گاهی اوقات آندومتریوز در افرادی‌که به دنبال درمان ناباروری هستند، عامل اصلی تشخیص داده می‌شود.
بیماری آندومتریوز

البته ممکن است علائم خستگی، اسهال، یبوست، نفخ یا حالت تهوع را نیز تجربه کنید (به ویژه در دوران قاعدگی). معمولا این‌ها علائم عود اندومتریوز در نظر گرفته می‌شوند. توصیه می‌کنیم علائم اندومتریوز را نادیده نگیرید چراکه با گذشت زمان مطمئنا شدت عوارض آن افزایش پیدا خواهد کرد.

بیشتر بخوانید:  عوارض میکرونیدلینگ چیست؟

متاسفانه علائم آندومتریوز گاهی اوقات با علائم سایر شرایطی که می‌توانند باعث درد لگن شوند، مانند بیماری التهابی لگن (PID) یا کیست تخمدان اشتباه گرفته می‌شوند.

حتی ممکن است این بیماری با سندرم روده تحریک‌پذیر (IBS) اشتباه گرفته شود. وضعیتی که باعث حملات اسهال، یبوست و گرفتگی شکم می‌شود. در مواردی IBS می‌تواند با آندومتریوز همراه شود که چنین شرایطی روند تشخیص را پیچیده‌تر می‌کند. در اینجا می‌توانید تصاویری از اندومتریوز را مشاهده کنید.

نحوه صحیح تشخیص بیماری آندومتریوز چگونه است؟

اصولا برای تشخیص اندومتریوز و سایر شرایطی‌که می‌توانند باعث درد لگن شوند، پزشک از شما می‌خواهد علائم خود را از جمله محل درد و زمان بروز آن را شرح دهید. پس از آن، آزمایش‌هایی که برای بررسی دقیق‌تر این بیماری انجام می‌شوند عبارتند از:

  • معاینه لگن: در حین معاینه لگن، پزشک با دست خود سعی می‌کند مناطقی را که در لگن ناهنجاری‌هایی مانند کیست یا زخم رحمی دارند را ارزیابی کند. اغلب نمی‌توان مناطق کوچک اندومتریوز را احساس کرد مگر اینکه باعث ایجاد کیست شده باشند.
  • سونوگرافی: تشخیص اندومتریوز در سونوگرافی آسان‌تر است. این آزمایش از امواج صوتی با فرکانس بالا برای ایجاد تصاویری از داخل بدن شما استفاده می‌کند. برای ثبت تصاویر، دستگاهی به نام مبدل بر روی شکم شما فشار داده می‌شود یا داخل واژن شما قرار می‌گیرد (سونوگرافی ترانس واژینال). هر دو نوع سونوگرافی ممکن است برای به دست آوردن بهترین دید از اندام‌های تناسلی انجام شوند. معمولا یک آزمایش تصویربرداری سونوگرافی استاندارد به طور قطعی به پزشک شما نمی‌گوید که آیا شما آندومتریوز دارید یا خیر، اما می‌تواند کیست‌های مرتبط با آندومتریوز (آندومتریوما) را شناسایی کند. به‌همین‌دلیل بهتر است در طی معاینات روتین، در مورد بهترین زمان سونوگرافی برای تشخیص اندومتریوز با پزشک خود صحبت کنید.
  • تصویربرداری با رزونانس مغناطیسی (MRI): آزمایشی است که از میدان مغناطیسی و امواج رادیویی برای ایجاد تصاویر دقیق از اندام‌ها و بافت‌های بدن شما استفاده می‎کند. گاهی MRI می‌تواند به جراح شما اطلاعات دقیقی در مورد محل و اندازه کاشت‌های سلولی آندومتر ارائه دهد.
  • لاپاراسکوپی: گاهی پزشک ممکن است شما را به جراح ارجاع دهد تا به کمک روش لاپاراسکوپی، داخل شکم شما دقیق‌تر بررسی شود. در طی این روش در حالی که شما تحت بیهوشی عمومی هستید، جراح شما یک برش کوچک در نزدیکی ناف شما ایجاد می‌کند. به کمک این برش لوله لاپاراسکوپ را وارد کرده و به دنبال علائم بافت آندومتر خارج از رحم همه نواحی را بررسی می‌کند.
بیشتر بخوانید:  بررسی درمان میخچه پا در منزل با 20 روش کاربردی

عوارض احتمالی بیماری آندومتریوز چیست؟

شما نباید آندومتریوز را نادیده بگیرید. در مواردی با گذشت زمان و عدم درمان به موقع، این بیماری منجر به ناباروری و سرطان تخمدان یا رحم شده است.

عارضه اصلی اندومتریوز اختلال در باروری است. تقریباً یک سوم تا نیمی از زنان مبتلا به آن برای بارداری مشکل دارند. برای باردار شدن، یک تخمک باید از تخمدان آزاد شود، از طریق لوله فالوپ عبور کند، توسط یک سلول اسپرم بارور شده و خود را به دیواره رحم متصل کند تا شروع به رشد کند. آندومتریوز ممکن است باعث انسداد لوله فالوپ شود و از اتصال تخمک و اسپرم جلوگیری کند.

با این وجود، بسیاری از افراد مبتلا به آندومتریوز خفیف تا متوسط ​​هنوز می‌توانند باردار شده و دوران بارداری را به پایان برسانند. بعضی اوقات پزشکان به افراد مبتلا به اندومتریوز توصیه می‎کنند که بچه‌دار شدن را به تعویق نیندازند زیرا ممکن است با گذشت زمان وضعیت بدتر شود.

متاسفانه سرطان تخمدان در افراد مبتلا به آندومتریوز بیشتر از حد انتظار رخ می‌دهد. اگرچه خطر ابتلا به سرطان تخمدان در ابتدای ابتلا بسیار کم است. به ندرت نوع دیگری از سرطان با نام آدنوکارسینوم مرتبط با آندومتریوز، می‎تواند بعداً در افرادی ‌که اندومتریوز داشته‌اند بروز کند.

آیا آندومتریوز درمان دارد؟

روش‎های درمانی اندومتریوز معمولاً شامل دارودرمانی یا جراحی است. رویکردی که شما و پزشکتان انتخاب می‌کنید بستگی به شدت علائم و نشانه‌های شما دارد و اینکه آیا شما باردار هستید یا خیر. اصولا پزشکان توصیه می‌کنند که ابتدا روش‌های درمانی محافظه‌کارانه را امتحان کنید و در صورت شکست درمان‌های اولیه، به سراغ جراحی بروید. در ادامه به روش‌های درمان قطعی آندومتریوز اشاره خواهیم کرد.

هورمون درمانی

داروهای هورمونی مانند قرص‌های ضد بارداری گاهی در کاهش یا از بین بردن درد آندومتریوز موثر هستند. افزایش و سقوط میزان هورمون‌ها در طول چرخه قاعدگی باعث ضخیم شدن، تجزیه و خونریزی کاشت‌های اندومتر می‌شود. داروهای هورمونی (مانند نوعی از امپول درمان اندومتریوز) ممکن است رشد بافت آندومتر را کند کرده و از کاشت جدید بافت آندومتر جلوگیری کنند.

داروهای ضد درد

در صورت عدم تصمیم‌گیری برای بارداری، پزشک ممکن است هورمون درمانی را همراه با مصرف مسکن‌ها توصیه کند. داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی مانند ایبوپروفن یا ناپروکسن برای تسکین دردهای قاعدگی دردناک ناشی از آندومتریوز موثر هستند.

جراحی‌های محافظه‌کارانه

اگر آندومتریوز دارید و در تلاش برای باردار شدن هستید، جراحی برداشتن کاشت‌های سلولی اندومتریوز با حفظ رحم و تخمدان‌ها ممکن است شانس موفقیت شما را افزایش دهد. اگرچه در اغلب موارد با جراحی لاپاراسکوپی (درمان جدید اندومتریوز) مشکل شما حل می‌شود اما اگر نیاز باشد، به جای آن جراحی باز شکمی انجام خواهد شد.

درمان‌های مربوط به باروری

ازآنجایی‌که آندومتریوز می‌تواند منجر به بروز مشکلاتی در بارداری شود، پزشک ممکن است درمان باروری را تحت نظر متخصص باروری توصیه کند. انواع درمان باروری از تحریک تخمدان‌ها برای تولید تخمک‌گذاری بیشتر تا لقاح آزمایشگاهی متغیر است. اینکه کدام درمان برای شما مناسب است بستگی به شرایط شخصی شما دارد.

بیشتر بخوانید:  بررسی عوارض قرص ال دی برای کیست تخمدان، پوست، اعصاب و دختر مجرد

هیسترکتومی با برداشتن تخمدان‌ها

اگرچه جراحی‎‌های برداشتن رحم (هیسترکتومی) و تخمدان (اوفورکتومی)، موثرترین روش‌های درمانی آندومتریوز هستند اما پزشکان معمولا ترجیح می‌دهند برای حفظ قدرت باروری خانم‌ها بیشتر روی برداشتن دقیق و کامل تمام بافت‎های اندومتریوز تمرکز کنند.

زیرا برداشتن تخمدان‌ها منجر به کمبود هورمون‌های تولید شده توسط آنها و یائسگی می‌شود. یائسگی زودرس خطر بیماری‌های قلبی و عروقی، برخی شرایط متابولیک و مرگ زودرس را به همراه دارد. برداشتن رحم گاهی اوقات می‌تواند برای درمان علائم و نشانه‌های مرتبط با اندومتریوز، مانند خونریزی شدید در قاعدگی و قاعدگی‌های دردناک ناشی از گرفتگی رحم، در کسانی‌که نمی‌خواهند باردار شوند استفاده شود.

معمولا یافتن پزشکی که در کنار او احساس راحتی می‌کنید، در مدیریت و درمان آندومتریوز بسیار مهم است. حتما با پزشک خود در مورد روش جدید درمان آندومتریوز و داروی جدید اندومتریوز صحبت کنید. در مبحثی با عنوان درمان آندومتریوز نی نی سایت، به نکات بیشتری در این زمینه اشاره شده است.

انواع درمان‌های گیاهی آندومتریوز

امروزه تحقیقات زیادی بر روی موضوعات درمان اندومتریوز با سیر و دارچین و اندومتریوز انجام شده است. مشخص شده است که مصرف روزانه یک حبه سیر خام و تقریبا ۱۰ میلی‌گرم دارچین کمک زیادی به دفع کاشت‌های سلولی خارج رحمی آندومتر می‌کند. در کنار آن خوردن دمنوش‌های گیاهی زیر نیز بسیار موثر است:

  • بابونه
  • گیاه پنج انگشت
  • پوست کاج
  • اسطوخودوس
  • چای سبز

درمان آندومتریوز با طب سنتی

طب سنتی برای درمان این بیماری معتقد به مصرف بیشتر غذاهای سودازا مانند میوه و سبزیجات است. در کنار آن می‌توانید هر شب زیر شکم خود را با روغن زنجبیل چرب کنید. بهتر است از سه روز قبل از قاعدگی تا سه روز بعد از آن مصرف دم کرده یک قاشق مرباخوری زنجبیل و بابونه را فراموش نکنید.

سخن پایانی

شما در این مقاله با بیماری آندومتریوز آشنا شدید. همچنین از انواع آندومتریوز و علائم های آن آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.

سوالات متداول

آندومتریوز چقدر شایع است؟

آندومتریوز در یک خانم از هر ده خانم که در سن باروری قرار دارند اتفاق می افتد. اندومتریوز اغلب در خانم های 30 ساله و 40 ساله تشخیص داده می شود.

ارتباط بین آندومتریوز و بارداری چیست؟

در 40 درصد موارد ناباروری، آندومتریوز دخیل است. التهاب حاصل از آندومتریوز ممکن است به اسپرم یا تخم آسیب بزند و یا در حرکت آن ها از لوله های فالوپ به سمت رحم تداخل ایجاد کند. در موارد شدید ممکن است به دلیل چسبندگی و زخم لوله های فالوپ بهم بچسبد.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا