دوبار پریود شدن در طول یک ماه میتواند آزار دهنده، ناخوشایند و دیوانه کننده باشد. متوسط چرخه قاعدگی یک زن بالغ ۲۸ روز است اما میتواند از ۲۴ تا ۳۸ روز متغیر باشد. اگر سیکل قاعدگی کوتاهتر باشد، فرد میتواند بیش از یک بار در ماه پریود شود. تغییرات گاه به گاه در چرخه قاعدگی کاملا طبیعی است، به طوری که حدود ۶۰ درصد از زنان آن را تجربه میکنند. اما تجربه مکرر دو قاعدگی در یک ماه ممکن است نشان دهنده یک مشکل اساسی باشد.اگر فاصله پریودهای شما کمتر از ۲۱ روز است یا پریودتان طولانی است و یا با علائمی مانند درد شدید همراه است، بهتر است برای تشخیص علت مشکل و درمان آن به پزشک متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید.
فهرست مطالب
- علت دوبار پریود شدن در یک ماه چیست؟
- فاصله بین دو قاعدگی چند روز است؟
- علت دو یا سه بار پریود شدن در یک ماه چیست؟
- درمان دوبار پریود شدن در یک ماه چیست؟
- عوارض دوبار پریود شدن در طول یک ماه چیست؟
- سخن پایانی و سوالات متداول
علت دوبار پریود شدن در یک ماه چیست؟
قاعدگی مکرر و یا حتی دوبار پریود شدن در یک ماه، همواره شرایط آزار دهندهای برای زنان محسوب میشود. علی رغم اینکه پریود شدن زود به زود گاهی اوقات تنها نشان دهنده عکسالعمل بدن به برخی از محرکهای محیطی است، اما نباید رد پای بیماریهای زمینهای را در بروز آن نادیده گرفت. صرف نظر از اینکه بهصورت مداوم یا گهگاه این وضعیت را تجربه میکنید، میتوانید به راحتی با یک پزشک در این باره صحبت کنید.
فاصله بین دو قاعدگی چند روز است؟
چرخه قاعدگی برای زنان بزرگسال ممکن است از ۲۴ تا ۳۸ روز متغیر باشد ولی در مورد دختران نوجوان، چرخه ۳۸ روزه و یا حتی بیشتر طبیعی محسوب میشود. اما در میان زنان هم چرخه هر فرد ممکن است به صورت ماهیانه دستخوش تغییراتی شود.
در طی برخی از ماهها، ممکن است چرخه قاعدگی به نسبت ماه قبل روزهای کمتری طول بکشد، یا ممکن است زودتر یا دیرتر از پریود قبلی شروع شود. گاهی حتی احتمال دوبار پریود شدن در یک ماه وجود دارد.اگر چرخههای قاعدگی شما بازه زمانی کمتری را به خود اختصاص میدهند، احتمال قاعدگی در ابتدا و انتهای ماه وجود خواهد داشت. پس این شرایط نگران کننده نبوده و بهعنوان فرآیندی طبیعی به حساب میآیند.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله بارداری خارج از رحم را بخوانید.
اما اگر خارج از چرخه قاعدگی طبیعی، دچار خونریزی شوید مسلما در ابتدا به پریود شدن دوم خود مشکوک خواهید شد. اما قبل از شروع حدس و گمانهزنی، اولین کاری که باید انجام دهید این است که بفهمید این خونریزی نوعی لکهبینی است یا ناشی از خونریزی قاعدگی.
علائم پریود شدن
اگر خونریزی شما مربوط به چرخه قاعدگی باشد، باید انتظار داشته باشید که هر چند ساعت یک بار پد یا تامپون مورد استفادهتان خیس شود. این خون ممکن است به رنگ قرمز تیره، قرمز، قهوهای یا صورتی دیده شود.اما اگر این شرایط ناشی از لکهبینی باشد، این خونریزی به اندازهای نخواهد بود که پد یا تامپون گذاشته شده را خیس کند. خون ناشی از لکهبینی، معمولاً به رنگ قرمز تیره یا قهوهای دیده میشود.بعد از تشخیص لکهبینی یا خونریزی قاعدگی، میتوانید شروع به کشف علت پریود شدن قبل از موعد خود کنید.
علت دو یا سه بار پریود شدن در یک ماه چیست؟
افزایش خونریزی ممکن است به دلیل کوتاهتر شدن چرخه قاعدگی یا ناشی از یک مشکل سلامتی باشد که باعث خونریزی واژن شده است.
علت کوتاه شدن دوره پریود
اگر چرخه قاعدگی بهطور ناگهانی کوتاه شود، این مشکل میتواند ناشی از هر یک از موارد زیر باشد:
- تخمکگذاری (عدم تخمکگذاری)
- پرکاری تیروئید
- کم کاری تیروئید
- شروع یائسگی
- بلوغ
- فیبروم رحم یا کیست
- آندومتریوز
- بیماری التهابی لگن
- استرس
- کاهش یا افزایش شدید وزن
- پیشگیری از بارداری
- سایر بیماریها
علت خونریزی زیاد
اگر معمولاً یک چرخه قاعدگی منظم دارید، تغییر در چرخه قاعدگی مانند دو بار پریود شدن در یک ماه، میتواند نشان دهنده یک وضعیت پزشکی باشد. برخی از شرایط سلامتی که میتوانند علت پریود شدن زود به زود به حساب بیایند، عبارتاند از:
- بارداری میتواند باعث لکهبینی شود. اگر چه لکهبینی در دوران بارداری میتواند طبیعی باشد، اما بایستی هر گونه خونریزی در دوران بارداری با پزشک زنان مطرح گردد.
- عفونتهای مقاربتی میتوانند علت ترشحات و خونریزی محسوب شوند.
درمان دوبار پریود شدن در یک ماه چیست؟
درمان زود پریود شدن قبل از موعد، به علت ایجاد کننده آن بستگی خواهد داشت. اگر بهطور طبیعی، دورههای قاعدگی کوتاهی دارید یا فرآیند پریود شدن به تازگی در شما اتفاق افتاده، بنابراین نیازی به درمان نخواهید داشت. چنانچه کم خونی نگران کنندهای در شما وجود داشته باشد، پزشک ممکن است مصرف مکملهای آهن را تجویز کند.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله سن مناسب برای بارداری را بخوانید.
یک درمان احتمالی برای پریود شدن به فاصله دو هفته که به طور مکرر اتفاق می افتند، استفاده از روشهای هورمونی کنترل بارداری است. این نوع از روشهای پیشگیری از بارداری قادرند به تنظیم دورههای پریود و همچنین به رفع کم خونی ناشی از خونریزی شدید، کمک کنند.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله سندرم پیش از قاعدگی چیست را بخوانید.
همانطور که گفته شد، برخی از بیماریهای زمینهای میتوانند دلیل دوبار پریود شدن در یک ماه باشند. بنابراین درمان این بیماریها میتواند به بهبود وضعیت موجود کمک کند. این موارد عبارتاند از:
کمکاری تیروئید
اگر مبتلا به کمکاری تیروئید هستید، به این معنی است که غده تیروئید شما هورمون کمی را در بدن آزاد میکند. در نتیجه، بدن قادر به استفاده کافی از هورمون تیروئید نخواهد بود. پزشک برای درمان این حالت، داروهای جایگزین هورمون تیروئید برای شما تجویز خواهد کرد.
پرکاری تیروئید
اگر مبتلا به پرکاری تیروئید هستید، به معنی فعالیت بیش از اندازه غده تیروئید در بدن شما است. در این شرایط، بدن بیش از حد هورمون تیروئید تولید میکند. برای درمان این شرایط چندین گزینه درمانی وجود دارد که پزشک غدد، براساس وضعیت بدنی شما مناسبترین درمان را توصیه خواهد کرد.
یائسگی
اگر دوران یائسگی در شما آغاز شده، پزشک ممکن است هورموندرمانی و درمانهای جایگزینی استروژن را برای شما تجویز کند. این روشهای درمانی، به تنظیم دورههای قاعدگی کمک میکنند تا اینکه با پیشرفت یائسگی به تدریج از مشکل دوبار پریود شدن در یک ماه، کاسته شود.
اندومتریوز
اندومتریوز (Endometriosis) یک بیماری است که در آن بافت پوشاننده درون رحم که با عنوان آندومتر شناخته میشود، شروع به رشد در سایر نقاط بدن کند. شایعترین علائم مربوط به آندومتریوز، داشتن دورههای قاعدگی دردناک، خونریزی بیش از حد و کوتاه شدن دوره پریود است. این کوتاه شدن دورههای قاعدگی میتواند به صورت پریود شدن به فاصله دو هفته دیده شود.
بیماری التهابی لگن
بیماری التهابی لگن (PID) یا عفونت لگنی ممکن است در اثر باکتریهای طبیعی واژن یا عفونتهای مقاربتی مانند کلامیدیا و سوزاک ایجاد شود. این باکتریها از سمت واژن به سمت رحم حرکت میکنند، بنابراین خطر ابتلا به آنها در دوران قاعدگی دوچندان میشود. البته گاهی اوقات، با باز شدن دهانه رحم در طی فرآیند جاگذاری IUD در رحم یا زایمان و سقط جنین ممکن است این عفونتها به درون رحم وارد شوند.
عفونت لگنی میتواند علائمی مانند چرخه قاعدگی نامنظم، لکهبینی و یا درد و انقباضات میاندورهای را ایجاد کنند. آنتیبیوتیکها به راحتی قادر به درمان عفونت لگنی هستند.
فیبروم و کیست
پولیپ رحم (Uterine polyps) که به آن پولیپ آندومتر هم گفته میشود، بافت نرمی است که در آندومتر رحم رشد میکند. پولیپها اندازه متغیری داشته و معمولاً سرطانی نیستند. شیوع پولیپهای رحم با افزایش سن بیشتر میشود و در افراد زیر ۲۰ سال نادر است. برخی از افراد، ممکن است یک یا تعداد زیادی از آنها را در رحم خود داشته باشند.
فیبروم رحم (Uterine fibroids) نوع دیگری از بافت غیر سرطانی رحم است، اما به جای آندومتر از بافت عضلانی ایجاد میشود. فیبرومها مانند پولیپها میتوانند یک یا چند عدد بوده و در داخل یا خارج رحم باشند.پولیپ و فیبرومها میتوانند باعث بینظمی در قاعدگی و علائمی مانند پریودهای مکرر، پریودهای طولانی و سنگین و خونریزی بین پریود شوند.
در صورت داشتن فیبروم رحم یا کیست، پزشک ممکن است چندین گزینه درمانی مختلف را توصیه کند. این گزینههای درمانی، میتوانند شامل یکی از موارد زیر باشند:
- دستگاه داخل رحمی (IUD). آیودی نوعی روش کنترل بارداری است که میتواند به تسکین دورههای سنگین قاعدگی هم کمک کند. با اینحال، بایستی به این نکته توجه داشت که این ابزار، فیبروم را کوچک نمیکند.
- جراحی سونوگرافی با هدایت MRI. این روش زمانی انجام میشود که شما در داخل اسکنر MRI قرار گرفته باشید. این روش غیرتهاجمی محسوب شده و پزشکان قادرند از آن برای از بین بردن فیبروئید یا کیست استفاده کنند. دقت داشته باشید که این روش فقط در کلینیکهای تخصصی انجام میشود.
- آمبولیزاسیون شریان رحم. این روش کم تهاجمی بوده و خونرسانی به رحم را مسدود میکند. آمبولیزه کردن شریان رحم، باعث کوچک شدن و در نهایت از بین رفتن فیبروئیدها میشود.
- میومکتومی. روش میومکتومی انواع مختلفی دارد که یک روش آن جراحی برای برداشتن فیبرومها است. در روش میومکتومی هیستروسکوپی، بدون هیچ گونه برشی، فیبرومها از طریق دهانه رحم برداشته میشوند. در میومکتومی لاپاراسکوپی، شکافهای کوچکی در شکم ایجاد میشود که فیبرومها از طریق آن خارج میشوند. روش میومکتومی شکمی، یک عمل جراحی باز شکم محسوب میشود.
- هیسترکتومی. هیسترکتومی به عمل جراحی برداشتن رحم اطلاق میشود.
- هورمونهای آگونیست آزاد کننده گنادوتروپین. این مواد شامل داروهایی هستند که میتوانند به درمان فیبروم کمک کنند. داروهای هورمونی آگونیست آزاد کننده گنادوتروپین باعث مسدود کردن هورمونهای استروژن و پروژسترون در بدن شده و شما را وارد یک دوره یائسگی موقت میکنند. در نتیجه، این داروهای هورمونی از رشد فیبرومها جلوگیری کرده و باعث کوچک شدن آنها میشوند. البته این احتمال وجود دارد که پزشک از این روش درمانی بهعنوان آمادهسازی قبل از عمل جراحی استفاده کند.
استرس
تغییر در سبک زندگی میتواند به میزان قابل توجهی بر روی سطح استرس شما تأثیر بگذارد. در نتیجه استرس به نوبه خود، علت دوبار پریود شدن در یک ماه است. به منظور کاهش سطح استرس، میتوانید گزینههای ورزش منظم، تمرین مدیتیشن یا گفتگودرمانی را امتحان کنید.
اگر احساس استرس شما به خاطر داشتن مسئولیتهای فراوان است، پس بهتر است کمک بخواهید. داشتن زمانی برای استراحت برای سلامتی شما حائز اهمیت است، بنابراین از نه گفتن به پروژهها یا مسئولیتهای اضافی، احساس بدی نکنید.
کاهش یا افزایش شدید وزن
با پزشک در مورد دلایل احتمالی تغییرات چشمگیر وزن خود صحبت کنید. در صورت وجود افزایش وزن قابل توجه، پزشکان میتوانند برای کنترل وزن شما راهکارهای درمانی مخصوصی ارائه دهند.
واکنش به روشهای پیشگیری از بارداری
روشهای هورمونی کنترل بارداری، هورمونهایی را وارد بدن میکنند که میتوانند بر روی چرخه قاعدگی تأثیر بگذارند. شاید لازم باشد برای یافتن یک گزینه مناسب پیشگیری از بارداری، چندین روش مختلف ضد بارداری را امتحان کنید. همچنین این نکته را مد نظر داشته باشید که بدن شما برای سازگاری با روش جدید پیشگیری از بارداری، احتمالا به چندین ماه زمان نیاز خواهد داشت.
عوارض دوبار پریود شدن در طول یک ماه چیست؟
یکی از عوارض خونریزیهای مکرر برای سلامتی، کم خونی است که به دلیل کمبود آهن در خون شما رخ میدهد. پزشک شما میتواند سطح آهن شما را در حین انجام آزمایشهای دیگر برای تعیین علت خونریزی غیرطبیعی شما بررسی کند.عوارض دیگر دو بار پریود شدن در یک ماه میتواند شامل موارد زیر باشد:
- خستگی
- سردرد
- ضعف
- سرگیجه
- تنگی نفس
- ضربان قلب نامنظم
سخن پایانی
شما در این مقاله با علت دوبار پریود شدن در یک ماه آشنا شدید. همچنین از دلایل و راههای درمان آن آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.
سوالات متداول
اگر پریود میشوید، پس باردار نیستید. با این حال، لکه بینی یا خونریزی واژینال که میتواند در اوایل بارداری رخ دهد، گاهی اوقات ممکن است با یک دوره پریودی اشتباه گرفته شود. اگر باردار هستید و خونریزی واژینال دارید، باید به پزشک یا مامای خود اطلاع دهید.
در زمان پیش یائسگی ممکن است دورههای پریودی کوتاهتری داشته باشید، به طوری که در یک ماه دو بار پریود شوید.