دندانپزشکیمشکلات و ناهنجاری دندان

دلایل لق شدن دندان دائمی

این لقی دندان به‌ خصوص هنگام غذا خوردن و یا مسواک زدن به‌ صورت قابل ‌توجهی توسط افراد حس می‌شود. آیا شما تا کنون حس کرده‌اید که دندانتان لق شده؟ اگر احساس می‌کنید دندان شما لق شده است، ممکن است بخواهید از آن چشم‌پوشی کنید، اما لق شدن دندان دائمی را هرگز نباید دست‌کم گرفت. ممکن است شل شدن دندان نشانه‌ای از یک بیماری جدی‌تر باشد. شما درباره دلایل لق شدن دندان‌های دائمی چه می‌دانید؟ لق شدن دندان های دائمی می تواند علل گوناگونی داشته باشد که در این مقاله به بررسی آن‌ها می‌پردازیم. پس تا پایان با ما همراه باشید.


بیشتر بخوانید، بیشتر بدانید: همه چیز درباره‌ی حفره خشک دهان


بیماری لثه

نوعی بیماری که سبب التهاب و عفونت در لثه ها می شود، بیماری لثه یا پریودنتیت است. این بیماری در اکثر مواقع به دلیل ضعف رعایت بهداشت دهان و دندان اتفاق می افتد. طبق بررسی های CDC بیش از نیمی از بزرگسالان دارای بیماری های لثه می باشند. باقی ماندن جرم و پلاک بر روی دندان ها در اثر عدم رعایت بهداشت دهان و دندان، می تواند منجر به بروز بیماری های لثه شود.

بیماری‌های لثه و لق شدن دندان

پلاک تشکیل شده بر روی دندان ها حاوی باکتری است. اگر این باکتری‌ها از بین نروند به مرور زمان سفت و سخت می شود. این حالت به نام تارتار نیز شهرت دارد. در این صورت تنها دندانپزشک متخصص قادر به از بین بردن آن ها می باشد. تارتار با ایجاد شکاف بین دندان ها و لثه سبب جدا شدن آن‌ها و هجوم باکتری های به سمت لثه می شود. این فرایند به مرور زمان با آسیب به استخوان و بافت های حامی دندان ها، باعث لق شدن دندان ها می گردد. التهاب لثه می تواند علائمی مانند قرمزی و تورم لثه، خونریزی لثه در زمان مسواک زدن، تحلیل لثه و تغییر در موقعیت دندان ها داشته باشد.

بیشتر بخوانید:  فضا نگهدارنده دندان چیست؟ + کاربرد دستگاه فضا نگهدارنده چیست؟

این محتوای مفید را هم از دست ندهید: بوی بد دهان+ از علل تا درمان


خوردن غذای سخت

بعضی از غذا ها سختی شان بیش از تحمل دندان است . در این صورت دو اتفاق می افتد : یا دندان شکسته می شود یا اینکه دندان لق می شود. در صورتیکه دندان به این دلیل لق شد باید به دندانپزشک مراجعه نموده تا آن را به دندان های مجاورش ثابت و اسپلینت کند و کمی هم از جویدن و تماس با دندان مقابل خارج نماید. تا مدت دو هفته هم از سمت دندان لق غذایی جویده نشود.


درباره‌ی واترپیک بیشتر بخوانید.


بارداری و لق شدن دندان

در زمان بارداری برخی از هورمون ها مانند استروژن و پروژسترون می توانند سبب تاثیراتی بر استخوان ها و بافت های دهان شوند. اگر این هورمون ها بیش از اندازه افزایش یابند، با ایجاد تغییراتی بر رباط های حامی دندان و مجموعه استخوان ها، سبب لق شدن یک و یا چند دندان می شوند. البته این تغییرات پس از اتمام دوران بارداری به وضعیت سابق خود بازمی گردند. پس نگرانی شدیدی در این باره وجود ندارد.

بارداری و لق شدن دندان

با این حال توصیه می شود که اگر در دوران بارداری لقی دندان ها مشاهده شد، حتما به کلینیک دندانپزشکی مراجعه شود.

بیشتر بخوانید:  ترمیم دندان چیست؟ معرفی انواع روش های ترمیم + بررسی انواع مواد برای ترمیم دندان + ویدیو

برای مطالعه بیشتر: ابزارهای ارتودنسی را بشناسید


پوکی استخوان

نوعی بیماری که سبب تحلیل رفتگی و ضعیف شدن استتخوان ها می شود، پوکی استخوان می باشد. افرادی که دارای این بیماری هستند، حتی در اثر ضربه های بسیار جزئی احتمال شکستگی استخوان در آن ها وجود دارد. تاثیر گذاری پوکی استخوان در اکثر مواقع بر ستون فقرات، مچ دست و همچنین باسن می باشد. اما احتمال اثر گذاری آن بر استخوان های فک نیز وجود دارد. به همین جهت پوکی استخوان می تواند اثر مستقیمی بر لق شدن دندان ها داشته باشد.

لق شدن بر اثر عصب کشی دندان

برخی افراد بعد از عصب کشی دندان دچار لق شدن دندان عصب کشی شده می شوند. البته این مورد خیلی نادر است. اما چنانچه دقیقا بعد از عصب کشی دندان و پانسمان دندان؛ احساس لق شدگی در دندان خود داشتید؛ نگران نباشید. چرا که وسط دندان خالی شده و در طول عصب کشی نیز امکان دارد لثه دور دندان تضعیف شده باشد. اما حتما این موضوع را با دندان پزشک خود در میان بگذارید.

عصب کشی و لق شدن دندان

چنانچه بعد از پانسمان و ترمیم کامل دندان، بازهم لقی دندان شما رفع نشد؛ حتما پیگیر باشید و با متخصص دندان پزشکی مشورت نمایید.


شاید این مطلب هم برایتان جالب باشد: هر آنچه درباره جرم‌گیری دندان باید بدانید


حادثه

دندان های سالم و طبیعی، مقاومت و استحکام بسیار بالایی دارند. در صورتی که ضربه شدیدی بر اثر تصادف و یا هر دلیل دیگری به آن ها وارد شود، می تواند سبب لق شدن دندان و یا حتی از بین رفتن آنی دندان ها باشد.

بیشتر بخوانید:  اندودنتیست کیست؟

دندان قروچه عامل مهم لق شدن دندان

یکی دیگر از مواردی که با آسیب رساندن به دندان ها می تواند باعث لق شدن آن ها شود، دندان قروچه می باشد. برخی از افراد دارای این عادت رفتاری نادرست هستند. تا زمانی که دچار درد فک نشوند، از آن آگاهی پیدا نمی کنند.

دندان قروچه  و لق شدن دندان

مراجعات مکرر به مطب دندانپزشکی سبب می شود تا دندانپزشک با بررسی های لازم وجود دندان قروچه را تشخیص داده و برای درمان آن اقدام نماید.


درباره‌ی عصب‌کشی دندان با لیزر چه می‌دانید؟


درمان لقی دندان

بسته به اینکه چه دلیلی باعث لق شدن دندان‌هاشما شده است؛ راه های درمانی متفاوتی نیز وجود دارد که انتخاب یکی از این راه ها به توصیه دندانپزشک شما مربوط می‌شود. که به چند مورد از این راه ها در ادامه اشاره می‌کنیم:

  • دارو درمانی و شستشوی دهان
  • عمل جراحی و ترمیم استخوان و لثه هایی که آسیب جدی دیده اند
  • پیوند استخوان
  • پیوند لثه
  • درمان بعضی از بیماری ها که باعث لق شدن دندان ها می‌شود؛ مانند دیابت
  • ترمیم و درمان با طب سنتی
ارتودنس یبرای رفع لقی دندان
  • استفاده از براکت های ارتودنسی دندان

جهت آگاهی: مراقبت‌های دوران ارتودنسی


نکاتی برای پیشگیری از لق شدن دندان‌ها

همانطور که علل لق شدن دندان را بیان کردیم، می دانید در اثر یک حادثه نیز احتمال لق شدن و از بین رفتن دندان وجود دارد. بنابراین همیشه نمی توان مانع از بروز این اتفاق شد. با این حال برخی موارد در کاهش بروز این اتفاق نقش بسیار مهمی دارند:

  1. بهداشت دهان و دندان خود را به درستی و به صورت منظم رعایت کنید. اگر در مسواک زدن و نخ دندان کشیدن سهل انگاری داشته باشید، احتمال بروز بیماری ها و عفونت های لثه وجود دارد. این بیماری‌ها می توانند در نهایت با آسیب به دندان سبب لق شدن آن گردند.
  2. اگر دچار بیماری دیابت هستید، حتما آن را کنترل نمایید.
  3. چکاپ های دندانپزشکی برای حفظ سلامت دهان و دندان نقش بسیار موثری دارد. بنابراین هر چند وقت یک بار به مطب دندانپزشکی مراجعه داشته باشید.
  4. در صورتی که عادت به دندان قروچه در شب دارید، حتما از نایت گارد برای محافظت از دندان های خود استفاده نمایید.
  5. برخی از دارو ها می توانند بر سلامت دندان ها اثر گذار باشند. بنابراین اگر دارو های خاصی مصرف می کنید، با دندانپزشک خود در این باره مشورت کنید.
  6. اگر در ورزش هایی مانند کاراته و یا بوکس شرکت دارید، حتما برای حفاظت از دندان های خود از محافظ دهان استفاده نمایید.
  7. به جهت جلوگیری از پوکی استخوان، رژیم غذایی متناسب را دنبال کرده و از مصرف ویتامین D غافل نشوید.
بیشتر بخوانید:  ایمپلنت دندان چیست و چگونه انجام می‌شود؟ + معرفی انواع ایمپلنت دندان و فیلم روش های انجام آن

سخن پایانی

در این مطلب درباره دلایل لق شدن دندان‌های دائمی خواندیم. فراموش نکنید که دندان‌های سرمایه‌های گرانبهایی هستند که در اختیار ما قرار دارند. چکاپ‌های دوره‌ای دندانپزشکی را فراموش نکنید و همواره به بهداشت دهان و دندان خود اهمیت دهید. شما هم نظرات و تجربیات خود را در کامنت با ما به اشتراک بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا