اگر شما هم والدی هستید که نگران پوسیدگی و خرابی دندانهای کودک دلبندتان هستید باید تا پایان این مقاله همراه ما باشید. اغلب، کودکان نسبت به بزرگسالان نسبت به رعایت بهداشت دهان و دندان کمتوجهتر هستند. این باعث میشود تا دندانهای دائمی تازه روییده آنها با سرعت به سمت خرابی برود و در سنین پایین با مشکلات دهان و دندان درگیر شوند. یکی از راههای پیشگیرانه برای این اتفاقا فیشور سیلانت دندانهاست. در این محتوا مفصلا درباره این روش میخوانیم.
فهرست مطالب:
- شیارهای دندانی چگونه باعث پوسیدگی میشوند؟
- فیشور سیلانت چگونه پیشگیری میکند؟
- چه سنی برای انجام فیشورسلانت مناسب است؟
- مزایای فیشور سیلانت دندان
- معایب و عوارض
- گامهای انجام فیشور سیلانت
- جنس فیشور سیلانت ها
- تفاوت فیشور سیلانت با پرکردن دندان؟
- نکاتی برای نگهداری از فیشورسیلانت
- دلایل و چگونگی برداشتن پوشش سیلانت
- سخن پایانی
- سوالات متداول
بیشتر بخوانید، بیشتر بدانید: بوی بدهان+ از علل تا درمان
شیارهای دندانی چگونه باعث پوسیدگی میشوند؟
احتمال پوسیدگی دندانهای کودکان روی سطوح جویدن دندانهای عقبی بیش از هر جای دیگر است. زبان خود را روی این دندانها ببرید تا متوجه دلیل آسیب پذیری این ناحیه بشوید، این سطوح برخلاف دیگر دندانها صاف و هموار نیست و با شیارهای ظریفی به نام پیت و فیشور پوشیده شده است که ذرات غذا و باکتریها در آنجا گیر میکنند.
پرزهای مسواک همیشه به این درزهای کوچک و مرطوب دور از دسترس نمیرسد. به این ترتیب اگر چارهای اندیشیده نشود، پوسیدگی دندان رخ خواهد داد.
این محتوای مفید را هم دنبال کنید: فلورایدتراپی دندان بهترین راه سد کردن پوسیدگی
فیشور سیلانت چگونه پیشگیری میکند؟
فیشور سیلانت ماده ای ترمیمی و هم رنگ دندان است که به واسطه آن شیارهای عمیق سطح جونده دندان ها با آن پوشانده شده و به این شیوه شیارها کم عمق می شود. با صاف شدن شیارهای دندان، از گیر کردن مواد غذایی بین حفره ها کاسته میشود. نتیجتاً احتمال پوسیدگی آن ها به طرز چشمگیری کاهش می یابد.
فیشور سیلانت جایگزین مسواک زدن و نخ دندان نیست، اما می تواند از ایجاد پوسیدگی جلوگیری کند. حتی ممکن است در مراحل ابتدایی پوسیدگی از تبدیل شدن به یک پوسیدگی عمیق جلوگیری کند. در واقع نشان داده شده است که فیشور سیلنت ریسک احتمال پوسیدگی را تا حدود ۸۰ درصد در دندانهای آسیا کاهش می دهد.
این مسئله به ویژه در مورد سلامتی دندان کودک شما حائز اهمیت است. در اکتبر سال ۲۰۱۶ ، مرکز کنترل بیماری ها، مقاله ای را در مورد اهمیت فیشورسیلنت برای کودکان ۶ تا ۱۱ سال منتشر کرد که مطابق نتیجه آن کودکانی که فیشورسیلنت انجام نداده بودند سه برابر بیشتر از کودکانی که آن را انجام دادهاند با پوسیدگی دندان مواجه شدند.
دربارهی روکش دندان شیری کودکان چه میدانید؟
چه سنی برای انجام فیشورسلانت مناسب است؟
حدود سن پنج سالگی که دندان های دائمی در حال رشد هستند و کودک هنوز روش صحیح مسواک زدن را نیاموخته است شیوع پوسیدگی دندان ها بالا است. به همین دلیل در سن پنج سالگی لازم است والدین با مراجعه به یک کلینیک دندان پزشکی خوب اقدام به دریافت خدمات فیشور سیلانت برای پوشاندن شیار های دندان کودک کنند.
فیشور سلانت را نمیتوان برای تمامی کودکان استفاده کرد. در صورتی فیشور سیلانت برای کودک انجام میشود که به دلیل عدم رعایت بهداشت دندانی، احتمال پوسیدگی وسیعی برای کودک وجود داشته باشد.
حتما بخوانید: با دهانشویه ها آشتی کنید
مزایای فیشور سیلانت دندان
- تمیزکردن فیشورهای عمیق را آسان تر می کند.
- بین 33 تا 71 درصد از پوسیدگی دندان پیشگیری می کند.
- باعث معکوس شدن مراحل اولیه پوسیدگی دندان می شود.
- از دندان های دائمی تازه درآمده کودکان محافظت می کند.
- از نیاز به پرکردن دندان در دوران کودکی که برای کودک ترسناک است، جلوگیری می کند. به راحتی و آسانی بر روی دندان ها قرار می گیرند.
برای مطالعه بیشتر: دلایل لق شدن دندان دائمی
معایب و عوارض
- در اغلب موارد سیلانت ها در می آیند یا فرسوده می شوند زیرا در حین قرار دادن سیلنت ها دندان باید خشک و بدون بزاق باشد و این کار در کودکان با توجه به بزاق زیادی که دارند مشکل است.
- ۵۰ درصد از سیلانت ها ۵ سال دوام می آورند.
- اگر سیلانت به خوبی روی دندان را پوشش ندهد و یا بخشی از آن جدا شود دندان دچار پوسیدگی می شود و قسمت زیادی از آن باید پر شود .به طور میانگین، شیار پوش روی دندانها هر ۶ ماه یکبار باید توسط دندانپزشک کودک معاینه شود تا در صورت افتادن جایگزین شود.
- برای انجام موفقیت آمیز فیشور سیلانت دندان باید کاملا بدون بزاق باشد با توجه به این کودکان دندان های کوچک و بزاق زیادی دارند این کار مشکل است.
- در صورتی که سیلانت دربیاید، دندان به وضعیت اولیه خود برمی گردد و سیلانت را می توان تعویض کرد.
شاید این مطلب هم برایتان جالب باشد: هر آنچه دربارهی جرمگیری دندان باید بدانید
گامهای انجام فیشور سیلانت
- ابتدا سطح دندان هاکاملا با برس مخصوص تمیز می شود تا پلاک دندان و میکروب ها برداشته شوند.
- در صورتی که درشیارها پوسیدگی شروع شده باشد، پوسیدگی ها برداشته می شوند.
- سطح دندان با مواد مخصوص آماده می شود و چسب دندان مخصوص کامپوزیت زده شده و با نور آبی سخت می شود.
- مواد فیشور سیلانت روی سطح دندان گذاشته می شود و با نور آبی سخت می شود.
- اضافات ماده فیشورسیلنت و درصورت وجود بلندی ها تنظیم شده و کوتاه می شود.
جنس فیشور سیلانت ها
برای اثربخشی فیشورسیلانت، لازم است که در طول انجام کار، به صورت خشک نگهداری شود. دونوع ماده وجود دارد که دندانپزشکان از آن استفاده می کنند:
سیمان گلاس آینومر (GIC)
ویژگی های سیمان گلاس آینومر عبارتند از:
- مواد پر کردنی چسبنده به رنگ دندان (از جنس پلاستیک)
- قرار دادن آنها سریع و آسان است. نیاز به طی کردن مراحل زیادی ندارد و سریعتر قرار می گیرد
- ولی به اندازه کافی قوی نیست و ممکن است سریعتر بیفتد یا پوسیده شود.
- مقاومت بیشتری در برابر آب دارد،
- می تواند نشت دهد، بنابراین ممکن است باکتری به زیر آن وارد شود.
- بهتر است به عنوان یک فیشور سیلانت موقت استفاده شود.
رزین
ویژگی های رزین:
- رزین سیلانت (اکریلیک) رزین، به رنگ دندان – که در دندانپزشکی بزرگسالان نیز استفاده می شود.
- قراردادن آن مدت زمان بیشتری طول می کشد و پیچیده تر است.
- تحقیقات نشان داده که استحکام و دوام بیشتری دارند.
- در برابر آب مقاومت کمتری دارند.
- بهتر است به عنوان فیشور سیلانت دائمی دندان مورد استفاده قرار گیرند.
جهت آگاهی: آمالگام دندان+ مقایسه با کامپوزیتها
تفاوت فیشور سیلانت با پرکردن دندان؟
هنگامی که پوسیدگی دندان به حدی پیشرفت کند که باعث ایجاد حفره در دندان شود، لازم است که قسمت های پوسیده دندان تراشیده و برداشته شود و قسمت های باقیمانده دندان با مواد مناسب ترمیم و پر شود.
در مورد فیشور سیلانت، دندان دست نخورده باقی مانده و هیچ قسمتی از دندان حذف و تراشیده نمی شود، در عوض شیار های عمیق دندان با مواد ویژه بسته و مهر و موم میشود. در نتیجه مواد غذایی و باکتری ها نخواهند توانست به داخل این شیار ها نفوذ کرده و موجب پوسیدگی دندان شوند. در واقع پر کردن دندان یک عمل درمانی و فیشور سیلانت کردن دندان یک کار پیشگیرانه به شمار می آید.
برای مطالعه: با انواع رادیوگرافی دندان آشنا شوید
نکاتی برای نگهداری از فیشورسیلانت
- کودکان، بلافاصله پس از انجام فیشور سیلانت، می توانند غذا میل کرده و آب بنوشند.
- کودکان، باید به بهداشت دهان و دندان خود توجه نشان داده و به هیچ عنوان، در این باره سهل انگاری نکنند. ( مسواک و نخ دندان را فراموش نکنید. )
- به طور منظم؛ به متخصص دندانپزشک اطفال ، مراجعه کرده و تحت معاینه قرار گیرید.
- کودکان، باید رژیم غذایی سالم داشته و از مصرف بیش از اندازه شیرینی جات، تنقلات و از این قبیل موارد خودداری نمایند.
دربارهی حفره خشک دهان بیشتر بخوانید.
دلایل و چگونگی برداشتن پوشش سیلانت
معمولا با روشی سریع و آسان با استفاده از لیزر یا فرز دندانپزشکی میتوان سیلانت را با دقت برداشت. بدین شکل ساختار دندان سالم و دست نخورده باقی میماند و در صورت تمایل میتوان مجدد با سیلانت پوشانده شود.
برداشتن پوشش سیلانت به دلایل زیر انجام میشود:
- جهت ترمیم ترک خوردگی یا آسیب دیدگی سیلانت موجود روی دندان
- جهت از بین بردن سیلانتهایی که به شکل نامناسب قرار داده شدهاند
- جهت ترمیم پوسیدگی باقیمانده زیر سیلانت
سخن پایانی
در این نوشتار درباره فیشور سیلانت دندان خواندیم. اگر دندان کودک در برابر پوسیدگی آسیب پذیر باشد، باید نسبت به فیشور سیلانت آن اقدام شود. فیشور سیلانت لایهای نامرئی از رزین پلاستیکی است که روی سطوح فوقانی (جویدن) دندانهای عقب قرار داده میشود. در این عمل بدون درد شیارها و حفرههای طبیعی دندان پر میشود تا در برابر آسیب باکتریایی مقاومتر شود. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد. شما هم نظرات و تجربیات خود را در کامنت با ما به اشتراک بگذارید. سپاس که در دانشنامهی دندانپزشکی با ما همراه بودید.
سوالات متداول
بله حتماً! رعایت بهداشت و دندان و دو بار در روز مسواک زدن بسیار مهم است. از آنجایی که مسواک زدن سطوح صاف و شیارپوشی دندانها بسیار آسانتر است و به راحتی میتوان آنها را تمیز کرد، احتمال پوسیدگی آنها کمتر است.
به محض رویش دندانهای دائمی آسیا بایستی شیارهایشان سیل شود. اولین زمان برای این کار حدود 6 تا 7 سالگی زمان رویش اولین دندانهای آسیای دائمی است و پس از آن حد فاصل سن 11 تا 14 سال وقتی که بقیه دندانها آسیای دائمی رویش می یابند.
معمولا با روشی سریع و آسان با استفاده از لیزر یا فرز دندانپزشکی میتوان سیلانت را با دقت برداشت. بدین شکل ساختار دندان سالم و دست نخورده باقی میماند و در صورت تمایل میتوان مجدد با سیلانت پوشانده شود.
فیشور سیلانت عملی غیرتهاجمی است. کودک در طول عمل کوچکترین دردی حس نمیکند و سطح و عملکرد دندان نیز پس از درمان کوچکترین تغییری نمیکند.