جالب است بدانید که درد سینه شایعترین نوع درد، در طول سالهای باروری یک زن است. نزدیک به 70 درصد زنان در طول زندگی خود دچار درد سینه میشوند، اما فقط حدود 15 درصد نیاز به درمان دارند. شدت، موقعیت و علت درد سینه زنان میتواند متفاوت باشد. درد میتواند در هر دو سینه، یک سینه یا در زیر سینه ها رخ دهد.شدت این درد میتواند از خفیف تا شدید باشد و به طور معمول به صورت حساسیت به لمس، سوزش شدید یا سفت شدن بافت سینه توصیف میشود. تغییرات هورمونی به علت حوادثی مانند قاعدگی، حاملگی، شیردهی و یائسگی نیز ممکن است روی نوع درد سینه تأثیرگذار باشد.
فهرست مطالب
- علت درد سینه زنان نشانه چیست و چه علائمی دارد؟
- علائم درد سینه در زنان چیست؟
- شایع ترین علت درد سینه چیست؟
- معرفی روش های تشخیص علت درد سینه
- معرفی راه های درمان درد سینه در زنان
- سخن پایانی و سوالات متداول
علت درد سینه زنان نشانه چیست و چه علائمی دارد؟
درد سینه در زنان که با اسم ماستالژیا نیز خوانده میشود، در زنان بسیار شایع بوده و در بیشتر مواقع اصلا نگران کننده نیست. این عارضه در زمان قبل از یائسگی و پس از آن نیز ممکن است به وجود آید، اما وقوع آن در بین زنان جوان در زمان قاعدگی شیوع بیشتری دارد. علاوه بر این شدت و محدوده درد پستان در افراد مختلف، متفاوت است و گاهی هر دو سینه را درگیر کرده و به زیر بغل نیز سرایت میکند.
در بیشتر اوقات درد سینه در زنان نشانه بیماری غیرسرطانی بوده و به ندرت نشان دهنده سرطان سینه است. ولی در بعضی از مواقع علت درد سینه قابل تشخیص نیست و پس از یک یا دو سیکل از پریودی برطرف نمیشود و پس از یائسگی نیز ادامه مییابد. در این مواقع حتما باید به پزشک مراجعه کنید تا این موارد را به خوبی بررسی کند. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله راه های افزایش سایز سینه را بخوانید.
درد سینه در مواقعی طبیعی است، برای مثال:
- فقط چند روز در ماه، در دو تا سه روز قبل از دوره قاعدگی. این درد طبیعی، ملایم و یا متوسط است و بر هر دو سینه تأثیر میگذارد.
- یک هفته یا بیشتر در ماه، قبل از شروع دوره و گاهی اوقات در طول دوره قاعدگی، این درد ادامه دارد. این درد برخی اوقات متوسط یا شدید است و روی هر دو سینه تأثیر میگذارد.
- در طول ماه، به چرخه قاعدگی مرتبط نیست.
- زنان بعد از یائسگی گاهی اوقات درد سینه دارند، اما درد سینه در زنان جوانتر، که هنوز یائسه نشدهاند، بیشتر است.
در اغلب موارد علت درد سینه، در اثر یک توده خوش خیم در سینه و به ندرت در اثر سرطان سینه است. با این وجود، علت درد سینه که منشأ آن ناشناخته است و پس از یک یا دو دوره قاعدگی یا بعد از یائسگی همچنان ادامه دارد، باید توسط پزشک متخصص زنان و زایمان ارزیابی شود.
علائم درد سینه در زنان چیست؟
در اغلب موارد، درد سینه در زنان به صورت سیکلی یا غیر سیکلی طبقهبندی میشود. هر نوع درد پستان دارای ویژگیهای متمایز است. اغلب زنان، درد در ناحیه سینه را با عباراتی مانند کسل کننده، سنگین، سوزشی، درد مداوم، درد همراه با سفتی موقتی یا دائم توصیف میکنند.
اصطلاح “extramammary” به معنای خارج از پستان است. فرد درد سینه Extramammary را در ناحیه سینه احساس میکند، اما منبع آن در واقع در جایی دیگری است. به عنوان مثال، کشیده شدن یک عضله در قفسه سینه، باعث ایجاد درد در دیواره قفسه سینه یا پستانها میشود.
شایع ترین علت درد سینه چیست؟
در زیر شایعترین علت درد سینه را برای آشنایی بیشتر شما معرفی و مورد بررسی قرار دادهایم:
1. کیست سینه
کیستهای سینه را میتوان شایعترین تودههای پستانی در خانمها در نظر گرفت. معمولا این عارضه از سن ۳۵ تا ۵۰ سالگی در خانمها مشاهده شده و پس از یائسگی از بین میروند. البته این کیستها در خانمهایی که پس از یائسگی از هورمونهای تخمدانی استفاده میکنند، ممکن است باقی مانده و از بین نروند.
کیستها معمولا با تغییرات فیبروکیستیک ایجاد شده و تودههایی هستند که از مایع پر شدهاند. در افراد مختلف میزان و اندازه کیستها متفاوت است و از چند میلیمتر تا چند سانتیمتر متغیر بوده و ممکن است میزان آن در یک شخص در ماههای مختلف تغییر کند.
2. مصرف برخی از داروهای خاص
ممکن است درد ایجاد شده در سینه، به دلیل مصرف برخی از داروها باشد. این داروها درد پستان را افزایش میدهند. در صورتی دچار درد پستان شدید، حتما با پزشک متخصص مشورت کنید تا با بررسی داروها علت را پیدا کند. برخی از این داروها عبارتند از:
- اسپیرونولاکتون (آلداکتون)
- برخی از دیورتیکها
- انادرول
- کلرپرومازین
- داروهای ناباروری
- داروهای پیشگیری از بارداری هورمونال خوراکی
- استروژن پس از یائسگی و آمادهسازی پروژسترون
- مهارکننده بازجذب انتخابی سروتونین
- داروهای ضد افسردگی
- آمادهسازی دیجیتال
- متیلدوپا (آلدومت)
3. جراحی پستان علت درد سینه زنان
یکی دیگر از دلایلی که موجب درد سینه در زنان میشود، جراحی پستانهاست. جراحی پستان و زخمهای ایجاد شده در بافت آن، ناراحتیهایی را در زنان ایجاد خواهد کرد. درد سینه، پس از جراحی، برخی اوقات شدید میشود. اثرات بلند مدت آن، شامل موارد زیر است:
- افزایش حساسیت سینه
- درد در لمس کردن منطقه
- ناتوانی در بالا بردن سر
- انجام دردآور فعالیتهای منظم روزانه
مطالعات انجام شده، در زنان تحت عمل جراحی، بعد از ۶ ماه نشان میدهد که در کل، درد خفیف، در طول زمان همچنان ادامه دارد، درد متوسط میتواند افزایش یابد و درد شدید احتمالاً کاهش مییابد. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله خشکی پوست در بارداری را بخوانید.
4. کیستواندریت
کیستواندریت یا سندرم تیتز، التهاب غضروفی است که دندهها و سینه را متصل میکند. این حالت میتواند با آرتریت رخ دهد. آرتریت در گردن یا پشت گردن نیز میتواند به درد یا بی حسی در سینه منجر شود. همچنین، کیستواندریت میتواند با آسیب یا فشار فیزیکی رخ دهد.
گاهی ممکن است تورم وجود داشته باشد، این تورم، مربوط به سینه نیست، اما باعث درد سوزشی در سینه میشود؛ که میتواند با درد سینه اشتباه گرفته شود. این وضعیت اغلب بر زنان و افراد بالای 40 سال تأثیر میگذارد.
5. تغییرات پستان فیبروکیستیک
یکی دیگر از علائم قوی و بدون ضرر درد سینه چپ در زنان یا درد سینه راست در زنان مربوط به تغییرات فیبروکیستیک پستانها است. در واقع این تغییرات مربوط به نوسانات هورمونی بوده و برامدگیهایی را در سینه ایجاد میکند، که ممکن است تنها در یک سینه احساس شود.
این تغییرات با علائمی همچون: نوک سینه های حساس و ایجاد ناراحتی در آنها، خارش، سینههایی سفت تر یا ضخیمتر از حد معمول، تودهها یا کیستها همراه است. اثرات این علائم ممکن است قبل از دوره پریودی بدتر و معمولا پس از یائسگی متوقف شوند.
برخی از تغییرات که به کاهش ناراحتی کمک میکند، عبارتاند از:
- یک رژیم کم نمک
- استفاده از داروهای تسکین دهنده درد خفیف
- مکملهای ویتامین E و B6
- کاهش کافئین و مواد غذایی پر چرب
6. ماستیت
ماستیت التهاب و عفونت پستان است که در زنان شیرده ایجاد و باعث یک عفونت دردناک در سینه میشود. مسدود شدن یک کانال شیر، در طول دوره شیردهی شایعترین علت رخ دادن آن است. با این حال، این حالت در دیگر زمانها نیز اتفاق میافتد که با مصرف آنتی بیوتیک قابل درمان است. علائم ماستیت عبارتند از:
- تب
- درد شکم
- خستگی
- تغییرات پستان مانند گرما، قرمزی، تورم و درد
7. استفاده از سینه بند نامناسب
یکی از شایعترین دلایل برای ایجاد درد در سینه زنان، استفاده از سوتینهای تنگ و نامناسب است. در واقع زمانیکه سوتین شما بسیار سفت باشد یا سیمهای زیرین آن در بافت سینه فرو رود، دردی را در پستانهای شما ایجاد خواهد کرد. درد ناشی از سوتینهای تنگ در زمان قاعدگی بیشتر احساس شده و در این دوره بیشتر متوجه کوچک بودن سوتینها خواهید شد.
علاوه بر این استفاده از سوتینهای تنگ در هنگام ورزش درد پستان را افزایش داده و ناراحتیهایی را برای شما ایجاد میکند. پس بهتر است از سوتینهای راحتتر و مناسبتری استفاده کنید تا از وقوع این درد جلوگیری شود.
8. ابتلا به سرطان پستان
اکثراً سرطانهای پستان باعث ایجاد درد نمیشوند. با این حال، سرطان التهابی پستان و برخی تومورها میتواند منجر به ناراحتی در پستان شوند و از علت درد سینه طبقهبندی شوند. در صورت تجربه هر یک از موارد زیر، افراد باید با پزشک خود ملاقات کنند:
- احساس یک توده در پستان
- درد یا تودهای که بعد از قاعدگی برطرف نمیشود
- تخلیه نوک پستان، خونی، روشن یا غیره
- درد سینه بدون علت شناخته شده که به مرور زمان برطرف نمیشود
- علائم مربوط به عفونت پستان مانند قرمزی، درد یا تب.
9. تغییرات هورمونی از دلایل درد سینه در زنان
یکی از دلایل سینههای متورم و حساس مربوط به تغییرات هورمونی است که معمولا قبل از پریودی اتفاق مییوفتد. این موضوع باعث حساس شدن هر دو سینه شده و ممکن است تا زیر بغل کشیده شود. درد سینهای که قبل از پریودی رخ میدهد، به درد پستان دورهای معروف است و به عنوان سندروم پیش از قاعدگی شناخته میشود.
شما میتوانید هنگام تجربه چنین دردی، از مسکنهای بدون نسخه (OTC) استفاده کنید یا با پوشیدن یک سوتین راحت و حمایت کننده و استفاده از حرارت ملایم، درد خود تسکین دهید.
10. مشکلات آناتومیکی
گاهی اوقات علت وجود درد در سینه زنان ممکن است مربوط به آناتومیک بدن بوده و اختلالی دردیواره قفسه سینه، عضلات، مفصلها، قلب و یا نواحی دیگر به وجود آمده باشد و باعث انتشار درد به این نواحی شود.
معرفی روش های تشخیص علت درد سینه
برای شناسایی علت وجود درد در پستانها روشهای مختلفی وجود دارد که در ادامه به آنها میپردازیم.
معاینه بالینی و فیزیکی
برای تشخیص علت درد در پستانها، پزشک ابتدا سینهها و همچنین گرههای لنفاوی در ناحیه گردن و زیر بغل را بررسی میکند. علاوه بر این ممکن است دکتر وضعیت قلب، ریهها و شکم را نیز خوب بررسی کند تا تشخیص دهد که درد ایجاد شده مربوط به کدام عضو بدن است. در صورتی که پزشک متوجه شد که علت درد مربوط به سینهها است، برای تشخیص درست از روشهای دیگری نیز استفاده میکند.
ماموگرافی برای تشخیص درد سینه
گاهی اوقات پزشک متوجه وجود توده یا جسمی در سینه ها میشود که در یک نقطه از پستان متمرکز شدهاند و درد در بافت پستان به دلیل وجود آن است. پس برای تشخیص دقیقتر آزمایشی از سینهها را تجویز میکند که در این مواقع به پرتونگاری اشعه ایکس از سینه نیاز خواهید داشت.
سونوگرافی برای تشخیص علت درد سینه
یکی دیگر از راههای تشخیص درد سینه در زنان، سونوگرافی است. در سونوگرافی از امواج صوتی برای تصویربرداری از سینهها استفاده شده و به طور معمول سونوگرافی همراه با ماموگرافی انجام میشود و در صورت عادی بودن نتایج ماموگرافی، برای ارزیابی منطقه تمرکز درد به انجام سونوگرافی نیاز خواهید داشت.
بیوپسی تومورهای مشکوک سینه
گاهی اوقات پزشک پس از مشاهده تودههای مشکوک و بررسی تصویربرداریها، برای تشخیص درست به نمونه برداری از قسمتهای ضخیم بافت پستان نیاز دارد. در نمونه برداری پزشک قسمت کوچکی از بافت پستان را برداشته و برای بررسی بیشتر به آزمایشگاه ارسال میکند.
معرفی راه های درمان درد سینه در زنان
در بیشتر افراد درد پستان با گذشت زمان رفع میشود. اما گاهی اوقات با تشخیص پزشک لازم است از روشهایی برای درمان استفاده کرد. در ادامه به آنها اشاره میکنیم.
استفاده از روش دارویی
همانطور که از اسم این روش پیداست، پزشک معالج استفاده از دارودرمانی را بهترین راه برای درمان احساس درد در بیمار میداند. اکثر داروهایی که در این روش تجویز میشوند عبارتند از:
1. مصرف داروهای تجویزی
تنها داروی تجویزی که توسط سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) برای درمان حساسیت و درد سینه تجویز شده است، داروی دانازول (Danazol) است. البته باید به این نکته اشاره کنیم مصرف دانازول ممکن است موجب بروز عوارض جانبی بالقوه مانند آکنه، افزایش وزن و تغییر صدا شود.
2. استفاده از داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی (NSAID) موضعی
گاهی اوقات در صورت شدید بودن درد پزشک داروهای NSAID را برای شما تجویز میکند. با تشخیص پزشک، باید کرم NSAID را به صورت مستقیم روی محل درد بمالید.
3. تغییر در مصرف قرصهای ضدبارداری
در صورتی که از قرصهای ضدبارداری استفاده میکنید، مصرف قرص در تمام روزهای ماه یا استفاده از روشهای دیگر جهت جلوگیری از بارداری میتواند به برطرف شدن درد پستان کمک کند. فقط توجه کنید که استفاده از این روش باید با توصیه پزشک انجام شود.
4. کاهش دُز هورمون درمانی یائسگی
گاهی اوقات هورمون درمانی در زمان یائسگی دلیل وقوع درد در سینه است. میتوانید دوز هورمون درمانی یائسگی را کاهش داده یا به طور کامل آن را قطع کنید.
5. مصرف داروهای مسکن، بدون نیاز به نسخه
داروهایی مانند استامینوفن کدئین و انواع آن یا ایبوپروفن برای کاهش درد سینه مناسب هستند. فقط برای میزان مصرف این داروها باید با پزشک خود مشورت کنید؛ زیرا مصرف بلند مدت این داروها موجب ایجاد مشکلات کبدی و عوارض جانبی خواهد شد.
روش های خانگی برای درمان درد سینه
گاهی اوقات پزشک معالج بهترین راه درمان درد سینه را روشهای خانگی میداند یا دست کم از این روشها در کنار دیگر راههای درمانی بهره میبرد:
- پیروی از رژیم غذایی مناسب با داشتن چربی کم و مصرف کربوهیدراتهای پیچیدهتر
- استفاده از کمپرس سرد یا گرم روی سینهها
- کاهش مصرف یا حذف کافئین
- استفاده از سوتینهای مناسب و قابل تنظیم
- پوشیدن سوتین ورزشی در هنگام ورزش، مخصوصا هنگامی که سینههای شما حساستر شدهاند.
- استفاده از آرامش درمانی که در کنترل اضطراب و پریشانی مرتبط با درد سینه، بسیار موثر است.
- مصرف ویتامینها به خصوص ویتامین E و مکملهای غذایی
- استفاده از روغن گل مغربی برای کاهش درد سینه و غیره.
سخن پایانی
شما در این مقاله با علت درد سینه زنان آشنا شدید. همچنین از راههای درمان آن آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.
سوالات متداول
ارتباطی با دوران پریود یا قاعدگی ندارد.
درد به صورت فشاری و سوزشی حس می شود.
زنان یائسه را تحت تاثیر قرار می دهد.
درد به صورت همیشگی یا متناوب حس می شود.
یک طرفه است و ناحیه خاص و مشخصی را درگیر می کند و ممکن است بعدها نقاط دیگر را نیز دربرگیرد.
هر زنی که پستان رشد یافته دارد باید شروع به معاینه خودش بکند، باید ماهی یک بار بعد از قاعدگی که سینه در شل ترین حالت است، خودش را معاینه کند. در کنار این امر سالی دو بار به پزشک متخصص مراجعه شود.تشخیص اینکه توده ما خوش خیم است یا بدخیم فقط و فقط مربوط به متخصص پستان است.