ممکن است تا به حال نام این جراحی را زیاد شنیده باشید، اما اطلاعات دقیق و کاملی از این موضوع نداشته باشید، پس برای کسب اطلاعاتی کامل از جراحی پلاستیک لطفا همراه ما باشید. شاید فکر کنید کسانی که این جراحی را انجام دادهاند از مواد ساختگی زیادی در صورت خود استفاده کردهاند و به همین دلیل این جراحی نام جراحی پلاستیک را به خود گرفته است، اما این طور نیست و نام آن از واژه یونانی پلاستیکوس گرفته شده، که به معنی شکل میباشد. در واقع این جراحی باعث بهبود زیبایی شخص میشود و در مواردی تواناییهای او را بالا میبرد. پزشک گستره این نوع جراحی را تعیین میکند و گاهی اوقات ممکن است تمام صورت، بینی، لب و گردن شخص را شامل شود. در واقع این جراحی جزئی از تخصص حلق و بینی میباشد و از دو بخش جراحی بازسازی و آرایشی تشکیل میشود.
فهرست مطالب
- جراحی پلاستیک چیست؟
- انواع تخصص جراح پلاستیک کدامند؟
- تفاوت جراحی پلاستیک و جراحی زیبایی چیست؟
- در جراحی پلاستیک چه نوع مشکلاتی درمان میشوند؟
- جراحی پلاستیک چگونه انجام میشود؟
- بررسی تکنیکهای جراحی پلاستیک
- انواع عمل جراح پلاستیک چیست؟
- مراقبت های قبل از جراحی پلاستیک چگونه است؟
- ریکاوری در جراحی پلاستیک چگونه خواهد بود؟
- مراقبت های بعد از جراحی پلاستیک چگونه است؟
- چرا نوجوانان به جراحی پلاستیک روی میآورند؟
- آیا جراحی پلاستیک، می تواند یک انتخاب صحیح است؟
- سخن پایانی و سوالات متداول
جراحی پلاستیک چیست؟
تنها چگونه اسم آن شامل کلمهی «پلاستیک» است به معنای این نیست که بیمارانی که این جراحی را انجام میدهند صورت پر از مواد ساختگی خواهند داشت. نام آن از ماده ترکیبی اتخاذ نمیشود بلکه از کلمه یونانی پلاستیکوس اتخاذ میشود که به معنای شکل یا قالب است. جراحی پلاستیک یک نوع ویژه از جراحی است که میتواند ظاهر و توانایی عملکرد فرد را تغییر دهد. عملهای بازسازی منجر به اصلاح نقصها بر روی صورت یا بدن میشوند. اینها شامل نواقص تولد فیزیکی همانند لب ترکخورده و بدریختیهای گوش، آسیبهای ضربه همانند گاز گرفتگی سگ یا سوختگی یا پس از معالجات بیماری همانند بازسازی سینه زنان پس از جراحی سرطان سینه میباشند. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله متخصص غدد و متابولیسم را بخوانید.
عملهای آرایشی (زیبایی) بخشی از بدن را تغییر میدهند که فرد از آن احساس رضایت نمیکند. عملهای آرایشی رایج شامل بزرگ کردن یا کوچک کردن سینهها، تغییرشکل بینی و برداشتن چربی از نقاط ویژهی بدن میباشند. برخی عملهای جراحی به اندازه کافی از لحاظ آن چه که ما جراحی میپنداریم همانند بریدن و دوختن، «جراحیشکل» نیستند. به عنوان مثال، استفاده از لیزرهای ویژه برای از بین بردن موی ناخواسته و پوست متخلخل به منظور بهبود زخم شدید، دو درمان این چنینی میباشند. اداهای صورت به ما اجازه میدهند تا با یکدیگر تعامل کرده و ارتباط برقرار کنیم. ظاهر ما نیز بر چگونگی درک دیگران از ما بستگی دارد از این رو بسیاری از افراد تلاش میکنند تا «بهترین صورت خود» را به نمایش بگذارند.
برخی افراد تمایل دارند تا جنبههای معینی از صورت خود را بهبود بخشند. برخی دیگر با ناهنجاری صورت همانند لب ترک خورده یا دیگر نواقص تولد متولد میشوند و سزاوار اصلاح میباشند. بسیاری از ما اثرات پیری همانند آسیب آفتاب یا ضربههای گذشته را مشاهده میکنیم. خوشبختانه بسیاری از این شرایط را میتوان از طریق روندهای انجام شده توسط جراح، اصلاح کرد.
انواع تخصص جراح پلاستیک کدامند؟
جراحی زیبایی
جراحی زیبایی بخش مهمی محسوب میشود و نیز شامل جراحی صورت و بدن میباشد. امروزه به دلیل کمالگرایی که میان اکثر ما رایج شده است، بسیاری علاقهمند به انجام انواع جراحیهای زیبایی هستند. از حذف اضافات صورت و بدن گرفته تا اضافه کردن به نقاطی از بدن از طریق تزریق چربی و…
جراحی سوختگی
جراحی سوختگی به دو صورت انجام می شود، در سوختگیهای شدید که جراحی بلافاصله انجام میشود و یا برای ترمیم یا بازسازی بدن پس از سوختگیهای جزیی انجام میشود. شاید بتوان گفت یکی از زیباترین انواع جراحی پلاستیک ، همین جراحی سوختگی است که در مواردی امید و دید بهتری به بیمار میدهد.
جراحی دست
جراحی دست یکی از زیرشاخههای تخصص جراحان پلاستیک میباشد، و زمانی این جراحی انجام میشود که دست شخص بیماریهای مزمن داشته باشد یا بیماری مادرزادی دست و مچ دست داشته باشد. این عمل را جراحان عمومی هم میتوانند انجام دهند اما چون نتیجه عمل برای خانمها که دستهای ظریفتری دارند مهمتر است بهترین راه انجام جراحی توسط جراح پلاستیک میباشد. البته چنانچه جراحی برای خارج کردن کیستهای خوش خیم باشد، پزشکان عمومی هزینه کمتری را با همان کیفیت ارائه خواهند داد.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید موضوعات پزشک کودکان را مطالعه کنید.
جراحی میکروسکوپیک
این نوع جراحی برای اتصال دوباره رگهای خونی برای بازسازی بخشی از بدن که به دلایل مختلف از دست رفته و توسط بافتهای جدید جایگزین میشوند، به کار میرود. بیشترین کاربرد آن بازسازی سینه، سر، گردن و دست میباشد.
جراحی پلاستیک کودکان
بیشتری عیوبی که فرد به طور مادرزاد با خود به همراه دارد و یا حتی سندرمهایی که در زمان تولد فرد ایجاد شدهاند، به بهترین شکل در زمان کودکی توسط جراح پلاستیک درمان میشود. یکی از مهمترین جراحیها در این حوزه، ترمیم لب شکری یا همان شکاف کام است که بسیاری از کودکان از بدو تولد دچار آن هستند.
تفاوت جراحی پلاستیک و جراحی زیبایی چیست؟
برای شکل دادن به هر قسمتی از بدن از جراحی پلاستیک استفاده میکنند .این درحالی است که جراحی زیبایی نوعی جراحی پلاستیکی به حساب میآید که برای زیبایی در قسمتهای بدن از آن استفاده میشود. در واقع هر جراحی زیبایی یک جراحی پلاستیکی نیز میباشد اما بالعکس این موضوع درست نیست. به عنوان مثال اگر بر اثر تصادف فردی صورتش آسیب دیده باشد و قسمت یا قسمتهای مختلفی از صورتش آسیب دیده باشد، پزشک توسط جراحیهای مختلف صورت فرد را بازسازی میکند که نام این جراحی جراحی پلاستیک میباشد و بهخاطر رساندن صورت فرد به حالت طبیعی انجام شده است. اما این عمل برای زیباتر شدن اندامهای موجود در صورت فرد انجام نشده بلکه برای بازگرداندن اجزای طبیعی صورت انجام میگیرد.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید موضوعات پزشکی زنان را بخوانید.
در جراحی پلاستیک چه نوع مشکلاتی درمان میشوند؟
موارد زیر، مثالهایی از این روندها میباشند:
- جراحی پیوند بینی/سپتوپلاستی: جراحی بینی خارجی و داخلی که در آن غضروف و استخوان بازسازی میشوند تا ظاهر و عملکرد بینی را بهبود بخشید.
- جراحی پلک: جراحی پلک بالا یا پایین به منظور بهبود و ظاهر چشمها.
- ریتیدکتومی: جراحی پوست صورت و گردن به منظور کشیدن پوست و حذف چین و چروک اضافی.
- برولیفت: جراحی به منظور بهبود چروکهای پیشانی و ابروهای «پژمرده»
- لیپوساکشن: جراحی برای برداشتن چربی مازاد زیر چانه یا گردن
- ایمپلنتهای چهره: جراحی برای برجستهترسازی ساختارهای معینی از صورت (گونه، لبها، چانه)
- اتوپلاستی: جراحی برای بازشکلدهی غضروف گوش به نحوی که کمتر برآمده باشند.
- روندهای سطح پوست: جراحی با استفاده از لیزر، پوستهای شیمیایی، خوردگی پوست به منظور بهبود صاف بودن پوست.
- بازسازی صورت: جراحی برای بازسازی نقصهای موجود در پوست صورت در نتیجهی جراحی قبلی، آسیب یا بیماری. این شامل بازسازی نقصهای حاصل از جراحی سرطان، بازدید زخم، ترمیم پارگیهای صورت به خاطر ضربههای قبلی، حذف علائم تولد و اصلاح ناهنجاریهای مادرزادی جمجمه، کام یا لبها.
- روندهای غیر جراحی: تکنیکهای بکاررفته همانند پوستههای شیمیایی، میکرو درما برایزون و موارد قابل تزریق. موارد قابل تزریق، داروهایی هستند که زیر پوست قرار داده میشود تا ظاهر صورت را بهبود بخشید که شامل بوتاکس، موارد آرایشی، دیسپورت، رستیلان، جودرم، رادیس، اسکالپترا و غیره.
جراحی پلاستیک چگونه انجام میشود؟
از مزایای عملهای بازسازی می توان به ترمیم و اصلاح عیوب فرد اشاره کرد. مثلا عیوبی که از زمان تولد فرد با او همراه بودهاند یا حتی صدماتی که به مرور زمان به فرد وارد میشود مانند سوختگی تصادفات، گاز گرفتگی و…
در واقع عملهای زیبایی، عملهایی هستند که عضوی از فرد تغییر مییابد تا شخص احساس بهتری به خود داشته باشد و از این طریق اعتماد به نفس بیشتری کسب میکند و شخصیت بهتری مییابد. تغییر سایز سینه ها، تغییر شکل بینی و خارج کردن چربی ها از بخشهای مختلف بدن از رایجترین عمل های زیبایی میباشد.
بررسی تکنیکهای جراحی پلاستیک
۱- جراحی پلاستیک راینو پلاستی
جراحی پلاستیک راینو پلاستی یا رینو پلاستی جراحی است که تغییراتی روی ساختار غضروفی بینی انجام میدهد و اصلاحاتی روی فرم زاویه و سایز بینی انجام میدهد. در واقع این جراحی به بافت نرم پوست زیاد کاری ندارد و عمل روی بافت سخت بینی انجام میشود. این روزها راینو پلاستی یا همان عمل بینی به یکی از رایجترین عملهای زیبایی پلاستیک در ایران تبدیل شده است به طوری که به صورت میانگین، از هر ۱۰ نفر، حداقل ۵ نفر آنها بینی خود را جراحی کردهاند.
۲- جراحی پلاستیک ریکانستر اکشنهای پوست و بافت نرم بینی
این جراحی در ارتباط با بازسازی و ترمیم پوست عمل میکند. در واقع این جراحی بر روی بافتهای نرم و مخاط بینی عمل میکند و توسط گرافتها یا فلپهای پوستی انجام میشود، این جراحی در زمانی انجام میشود که آسیب شدیدی به صورت شخص وارد شده باشد یا بر اثر سرطان یا تروما به بافت نرم پوست آسیب زیادی وارد شده باشد. گرافت همان پوستی است که از بخشهای مختلف بدن برداشته شده است و در قسمتی که لازم باشد استفاده میشود.
فلپ نیز در واقع پوست به همراه اتصالاتش میباشد که از بخشی از بدن برداشته میشود و به بخش جدید انتقال مییابد و بعد از آن که با ناحیه جدید هماهنگ شد و خون رسانیاش نیز پایدار شد، اتصال قبلی را از آن جدا میکنند. این جراحی با هدف زیبایی صورت نمیگیرد بلکه هدف آن رساندن وضعیت نامطلوب یک فرد به وضعیت قابل قبول میباشد. این که فرد نیاز به جراحی های ترمیمی یا استفاده از گرافت یا فلپ دارد نیز توسط پزشک تعیین میشود. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله انواع مدل لمینت دندان را بخوانید.
انواع عمل جراح پلاستیک چیست؟
بسته به نوع جراحی که شما میخواهید میتوان انواع عملهای جراحی پلاستیک را به صورت زیر لیست کرد:
- جراحی زیبایی شکم و پهلو
- جراحی زیبایی پلک و ابرو
- بزرگ کردن الت تناسلی
- جراحی ترمیمی پستان یا بالاکشیدن سینه (در مواردی کاشت و یا پروتز سینه برای افرادی که به دلیل سرطان سینه، مجبور به تخلیه یکی یا هر دو سینه خود شدهاند)
- بزرگکردن یا بالاکشیدن باسن
- زیبایی واژن
- پروتز لب
- زیبایی بینی
- جراحی گوش
- زیباسازی صورت
- جراحی چانه
- بزرگکردن گونه
- جراحی فک
- تزریق کلاژن وچربی
- جوانسازی پوست
- لیپوساکشن
- زاویهدار کردن فک
- کاهش عرض صورت از طریق تراشیدن استخوان صورت
جراحیهای زیبایی رایج در کشور
همانطور که اشاره کردیم، انجام عملهای زیبایی در ایران بسیار مورد استقبال قرار گرفته است که یکی از دلایل اصلی آن کمالگرایی است. از جمله معروفترین و رایجترین جراحیهای زیبایی در کشور عبارتند از:
- بوتاکس
- لیپوساکشن
- جراحیپلک
- ایمپلنت پستان
- عملبینی
- عمل نقاط مختلف صورت و چهره
مراقبت های قبل از جراحی پلاستیک چگونه است؟
جراح شما بایستی روند، ریسکها، مزایا، جاگزینها و ریکاوری را با شما بحث کند. اینکه بدانید انتظار چه چیزی را باید داشته باشید، شما را در وضعیت راحتتری قرار میدهد. شما بایستی بپرسید که جراح، چند نوع روند را انجام داده است و تعداد دفعات عمل او چه میزان بوده است. شما همچنین بایستی بدانید که چه نوع برنامهی آماده سازی را باید صورت دهید، روندها چقدر طول میکشند و هرگونه ریسک مرتبط را نیز بدانید. جراح شما بایستی به شما در مورد هر دارویی که باید قبل از جراحی، اجتناب کنید مشاوره دهد.
برخی ریسکها عبارتند از: حالت تهوع، بیحسی، خونریزی، لختههای خون، عفونت و واکنشهای مغایر به بیهوشی. علاوه بر این، اگر شما دخانیات مصرف میکنید بایستی از این کار به مدت دو هفته قبل از جراحی اجتناب کنید تا بهبود پس از عمل را افزایش دهید.
شما همچنین بایستی از تمام هزینههای مرتبط و انتخابهای پرداخت را قبل از انجام هرگونه عمل، مطلع شوید. بیمه معمولاً جراحی پلاستیک بازسازنده را پوشش خواهد داد اما این امر را با ارائهدهندهی خود بررسی کنید. اگر شما هزینه عمل را پرداخت میکنید، دریابید که انتخابهای پرداخت چگونه میباشند و آیا هرگونه طرح پرداخت وجود دارد یا خیر.
ریکاوری در جراحی پلاستیک چگونه خواهد بود؟
بیشتر جراحیهای پلاستیک به اقامت بیمارستان طولانی نیاز ندارند. بسته به میزان جراحی، برخی عملها ممکن است بر مبنای سرپایی تکمیل شوند بدین معنا که نیازی نیست که در بیمارستان بمانید. روندهای دیگر نیازمند اقامت شبانه در بیمارستان یا به مدت 2 الی 3 روز میباشند. در هر صورت، قبل از این که از بیمارستان مرخص شوید، جراح شما در مورد هرگونه مراقبت ویژه در طول مدت ریکاوری صحبت خواهد کرد. بخیههای دائمی و جراحی در مطب یک هفته پس از عمل برداشته خواهند شد. جراح شما همچنین بایستی رژیم غذایی ویژهای که باید دنبال کنید، داروهایی که باید مصرف یا اجتناب کنید و هرگونه محدودیت بر فعالیتها را توضیح دهد.
مراقبت های بعد از جراحی پلاستیک چگونه است؟
- از تمرین هوازی به مدت دو هفته اجتناب کنید
- از وزنه برداری و ورزشهای تماسی به مدت یک ماه اجتناب کنید
- با جراح خود در مورد دارو برای مدیریت درد و آماس صحبت کنید.
- از آسپرین اجتناب کنید زیرا که ممکن است منجر به خونریزی و بدتر شدن کبودی بدن شود.
چرا نوجوانان به جراحی پلاستیک روی میآورند؟
البته بیشتر نوجوانان اینگونه نیستند. به طور جالب توجهی، جامعه جراحان پلاستیک امریکا (ASPS) تفاوتی در دلایل عمل جراحی پلاستیک از سوی نوجوانان و بزرگسالان گزارش میکند. نوجوانان، جراحی پلاستیک را به عنوان روشی برای داشتن چهرهای قابل قبول برای دوستان و جفتها میپندارند. از سوی دیگر، بزرگسالان مکرراً جراحی پلاستیک را به عنوان روشی برای برجسته بودن در بین جمع میپندارند.
برطبق ASPS، بیش از 200.000 فرد 19 ساله و جوانتر عمل جراحی پلاستیک عمده یا جزئی در سال 2013 داشتهاند.
برخی افراد به جراحی پلاستیک روی میآورند تا یک نقص فیزیکی را اصلاح کنند یا بخشی از بدن را تغییر دهند که باعث ناراحتی آنها میشود. به عنوان مثال، پسران با وضعیتی به نام ژینوکامستیا (بافت سینهی مازاد) که با گذر زمان از بین نمیرود ممکن است به جراحی متمایل باشند. یک دختر یا پسر با خال مادرزادی ممکن است به درمان لیزر برای رفع آن روی آورد.
افراد دیگر تصمیم میگیرند که تغییر آرایشی داشته باشند زیرا که از ظاهر خود راضی نیستند. نوجوانانی که روندهای آرایشی (همانند اتوپلاستی یا درمابراسیون) دارند گاهی اوقات احساس راحتی بیشتری از ظاهر خود پس از عمل دارند.
آیا جراحی پلاستیک، می تواند یک انتخاب صحیح است؟
جراحی بازسازی به ترمیم نقصها یا مشکلات زیاد کمک میکند. اما وضعیت در رابطه با انجام جراحی برای تغییر ظاهر خود چیست؟ آیا ایده خوبی برای نوجوانان است؟ همانند هر چیز دیگر، دلایل صحیح و اشتباهی برای انجام جراحی وجود دارد؟
بعید است که جراحی آرایشی، زندگی شما را تغییر دهد. بیشتر جراحان پلاستیک زمان زیادی را صرف مصاحبه با نوجوانانی میکنند که به جراحی پلاستیک تمایل دارند تا تصمیم بگیرند که آیا آنها کاندیدهای خوبی برای جراحی هستند یا خیر. پزشکان میخواهند بدانند که نوجوانان از لحاظ هیجانی به اندازه کافی بالغ هستند تا جراحی را مدیریت کنند و اینکه آن را به دلایل صحیح انجام میدهند یا خیر.
بسیاری از روندهای جراحی پلاستیک، صرفاً جراحی میباشند. آنها شامل بیهوشی، بهبود زخم و دیگر ریسکهای جدی میباشند. پزشکهایی که این عملها را انجام میدهند میخواهند بدانند که بیماران آنها قادر به درک و مدیریت استرس جراحی میباشند.
برخی پزشکان عملهای معینی همانند (رینوپلاستی) را بر روی نوجوانان انجام میدهند تا اینکه مطمئن شوند که فرد به اندازه کافی بالغ است و رشد او تکمیل شده است. برای رینوپلاستی، این امر به معنای سن 15 یا 16 سالگی برای دختران و یک سال بیشتر برای پسران میباشد.
دخترانی که میخواهند سینههای خود را به دلایل زیبایی بزرگ کنند معمولاً بایستی حداقل 18 سال داشته باشند زیرا که ایمپلنتهای نمکی تنها برای زنان 18 سال به بالا تایید میشوند. در برخی موارد، مثلا زمانی که تفاوت اندازه زیادی بین سینهها وجود دارد یا اینکه یک سینه اصلاً رشد نکرده باشد، جراح پلاستیک ممکن است زودتر این فرایند را انجام دهد.
سخن پایانی
شما در این مقاله با جراحی پلاستیک آشنا شدید. همچنین از انواع جراحی پلاستیک آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.
سوالات متداول
جراحان پلاستیک متخصصانی هستند که قسمت هایی از بدن را بازسازی و ترمیم می نمایند و بیماران ان ها عمدتاً افرادی هستند که نقایص مادرزادی دارند و به دنبال تغییر و بهبود ظاهر خود هستند.
ناحیه ای از بدن که قرار است تحت جراحی لیپوماتیک واقع شود، سوراخی به قطر ۲ تا ۵ میلی متر ایجاد می شود و پس از آن دستگاه از سوراخ وارد بافت چربی بدن شده و بافت چربی را از بین می برد. این دستگاه دارای یک سیستم مجهز و فعال است که به محض برخورد با بافت غیر چربی روند جراحی متوقف می شود تا احتمال بروز خطر به کمترین میزان خود برسد.