دندانپزشکیدندانپزشکی کودکانمشکلات و ناهنجاری دندان

ارتودنسی دندان کودکان چیست؟ + چه زمانی کودکان به ارتودنسی نیاز دارند؟

مشکلات دندان و به دنبال آن ارتودنسی کودکان، یکی از دغدغه‌های والدین است و همیشه تمایل دارند که در این باره اطلاعات کافی داشته باشند.نامرتبی و ناهماهنگی دندانها، می‌تواند تاثیر بسیار زیادی بر روی رویش دندان‌های دائمی، نحوه تکلم و… در کودکان بگذارد؛ به همین دلیل والدین باید برای رفع این مشکلات به دکتر متخصص ارتودنسی کودکان مراجعه کنند. در این محتوا، شما را با ارتودنسی دندان کودکان، فواید و معایب آن آشنا می‌کنیم و همچنین بهترین سن برای شروع ارتودنسی کودک را با هم بررسی می کنیم.


فهرست مطالب


ارتودنسی دندان کودکان چیست؟

ارتودنسی در کودکان که به عنوان ارتودنسی پیشگیری نیز شناخته می‌شود، می‌تواند از سن 6 یا 7 سالگی آغاز شود. در این سن، دندان‌ها هنوز در حال شکل‌گیری هستند و فک نیز هنوز در حال رشد کردن است، بنابراین برخی مشکلات خاص مانند شلوغی و نامرتب بودن دندان ها را می‌توان بسیار آسان‌ تر برطرف نمود.

معرفی انواع ارتودنسی کودکان

امروزه، تجهیزات دندانی متعددی برای ارتودنسی دندان کودکان استفاده می شود. اما هنوز هم ارتودنسی ثابت اصلی ترین ابزار برای صاف کردن دندان ها و اصلاح فرم فک محسوب می شود. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله روکش دندان شیری کودکان را بخوانید. بریس ها از طریق ایجاد فشار بر روی دندان ها و فک به منظور حرکت و جابجایی آن ها در جهت مورد نظر عمل می کنند. جنس بریس های ارتونسی می تواند یکی از موارد زیر باشد:

  • استیل ضد زنگ
  • سرامیک
  • پلاستیک
  • ترکیبی از مواد بالا
ارتودنسی کودکان

بریس های ضد زنگ یکی از پرکاربردترین انواع ارتودنسی هستند. هزینه ارتودنسی کودکان با بریس های فلزی بسیار مقرون به صرفه تر از گزینه های دیگر خواهد بود. بریس های رنگی باعث می شود که کودک از آن ها دلزده نشوند.

چه زمانی کودکان به ارتودنسی نیاز دارند؟

نشانه هایی که کودک شما نیاز به ارتودنسی خواهد داشت:

  • دندان های کج یا شلوغ. اگر دندان های کودک شما کج در آمده و یا دندان های شلوغ دارد، ممکن است نیاز به درمان ارتودنسی داشته باشد. درمان ارتودنسی می تواند از تشدید این مشکل جلوگیری کند.
  • مشکل در صحبت کردن. فک نامناسب یا مشکلات دندان ها ممکن است تلفظ برخی کلمات را برای کودک شما سخت کند.
  • تنفس دهانی. اگر کودک شما به تنفس از طریق دهان ادامه دهد، می تواند به ساختار فک آسیب برساند. همچنین می تواند باعث التهاب لثه (ژنژیویت) و اپن بایت شود، به این صورت که دندان های بالا و پایین تماس مناسبی با هم ندارند.
  • مکیدن شست. اکثر بچه ها معمولاً در حدود دو تا چهار سالگی مکیدن شست خود را متوقف می کنند. اگر هنگام رویش دندان‌های دائمی (معمولاً در حدود شش سالگی) هنوز این کار را انجام می‌دهند، می‌تواند به این دلیل باشد که تلاش می‌کنند مشکلاتی مانند دندان‌های شلوغ یا بیرون زده را کاهش دهند.
  • از دست دادن زودهنگام یا دیررس دندان های شیری. بچه ها معمولاً از شش یا هفت سالگی شروع به از دست دادن دندان های شیری خود می کنند و این روند تا حدود 12 سالگی ادامه دارد. اگر کودک شما خیلی زودتر یا دیرتر از حد معمول دندان های شیری خود را از دست بدهد، ممکن است نشانه ای از یک مشکل ارتودنسی در حال رشد باشد.
  • فک کج. اگر فک کودک شما هنگام غذا خوردن جابجا می شود یا به طور قابل توجهی هم تراز نیست، مشکل می تواند بدون درمان ارتودنسی بدتر شود.
  • مشکل در غذا خوردن. اگر کودک شما مجبور است فک خود را برای جویدن درست جابجا کند، این ممکن است نشانه ای از مشکل در فک و یا دندان او باشد.
بیشتر بخوانید:  ایمپلنت دندان اقساطی در اصفهان+شرایط پرداخت و دریافت مشاوره رایگان

مهم است که بدانید که کودک شما ممکن است علائم واضحی از مشکلات ارتودنسی را نداشته باشد، اما همچنان ممکن  است مشکلاتی داشته باشد که فقط یک متخصص ارتودنسی کودکان می تواند آنها را تشخیص دهد. این مسائل شامل مشکلات کوچک در رشد فک و رویش دندان های دائمی است. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله فلوراید تراپی دندان را بخوانید.

بهترین سن ارتودنسی چه زمانی است؟

هنگامی که والدین متوجه نیاز کودک خود به درمان ارتودنسی می شوند، اکنون این سوال مطرح می شود که “بهترین سن ارتودنسی کودک چه زمانی است؟” دندانپزشکان به کودکان توصیه می کنند که از 10 تا 14 سالگی، ارتودنسی دندان را شروع کنند.

بیشتر بخوانید:  همه چیز درباره سنگ لوزه و راه های درمانی آن

یکی از دلایلی که دندانپزشکان این سن را به کودکان توصیه می کنند این است که اینکار یک مسئولیت بزرگ است. برای اطمینان از اثربخشی ارتودنسی، کودک باید از قوانین بسیار دقیقی پیروی کند. یک مثال آنها نیاز به مسواک زدن و نخ دندان کشیدن در صبح، قبل از خواب و همچنین در بین وعده های غذایی دارند. کودکان باید به عادات مسواک زدن خود توجه زیادی داشته باشند. اکثر کودکان زیر 10 سال نمی توانند این کار را به تنهایی انجام دهند.

ارتودنسی کودکان

دلیل دیگر برای انجام ارتودنسی در سن 10 تا 14 سالگی این است که کودکان باید دندان های شیری خود را از دست داده باشند. زیرا بهترین سن برای ارتودنسی کودکان پس از از دست دادن تمام دندان های شیری است. اگرچه اکثر متخصصین ارتودنسی منتظر می مانند تا دندان های کودک به طور طبیعی بیفتد، اما اگر کودک شما بین 10 تا 14 سال سن است و دندان های شیری اش نیوفتاده است ممکن است دکتر ارتودنسی برای اینکار بصورت دستی عمل کند تا کودک برای درمان ارتودنسی خود آماده شود. همانطور که کودکان بزرگتر می شوند، اعتماد به نفسشان شکل می گیرد. اگر آنها مشکل دندانی داشته باشد ممکن است بر اعتماد به نفسشان تأثیر بگذارد. اما اگر زودتر درمان ارتودنسی را شروع کنند، به احتمال زیاد، زودتر احساس بهتری خواهند داشت.

علت انجام ارتودنسی در سنین پایین چیست؟

دلیل شروع ارزیابی و درمان ارتودنسی کودکان از سن 7 سالگی به این خاطر است که، بیشتر مشکلات جزئی و ظریف مربوط به رشد فک و یا دندان ها حدودا از این سنین آغاز می‌شود. بیشتر بچه‌ها درمان فعال ارتودنسی را بین سنین 9 تا 14 سالگی شروع می‌کنند. ارتودنتیست ها توصیه می‌کنند در حالی که فرزند شما هنوز در حال رشد است، مشکلات دندانی آن ها را اصلاح کنید. زیرا پس از به اتمام رسیدن سن رشد و بالغ شدن آن ها، پروسه های درمانی ارتودنسی ممکن است طولانی تر و پرهزینه تر باشد. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله فیشور سیلانت دندان‌ها را بخوانید.

مزایای ارتودنسی کودکان چیست؟

  • ایجاد فضای مناسب برای رویش دندان ها: درمان ارتودنسی زودهنگام در سنین 6 یا 7 سالگی، رسیدگی به مسائلی مانند شلوغی دندان ها را آسان تر می کند. حتی قبل از رویش دندان های دائمی، فک را می توان گسترش داد تا فضای بیشتری برای رویش دندان ها از طریق لثه ایجاد شود.
  • بهبود بخشیدن تقارن صورت: بریس ها به رفع مشکلات دندان های کج و نامرتب کمک می کنند. حرکت دندان می تواند تغییراتی را در ظاهر کلی صورت ایجاد کند و تأثیر مثبتی بر بایت و تراز شدن دندان ها و فک ها داشته باشد.
  • کاهش خطر از دست دادن دندان‌های بیرون زده: کودکانی که دندان‌های جلویی بیرون زده دارند پوشش لب کافی برای محافظت از دندان‌های خود را در برابر هرگونه افتادن یا ضربه ندارند. این می تواند منجر به آسیب یا از دست دادن دندان های جلویی آنها شود. چنین مشکلات دندان های بیرون زده را می توان با بریس ها برطرف کرد.
  • رفع انسداد گفتار: ناهماهنگی فک بالا با فک پایین می تواند منجر به صدای سوت هنگام خروج هوا از آن شود که مانع از قرارگیری صحیح زبان می شود. در این حالت بریس ها می توانند اوربایت را اصلاح کرده و فاصله بین دندان ها را پر کنند.
  • کوتاه تر کردن زمان درمان فاز دوم: درمان زودهنگام ارتودنسی می تواند زمان درمان فاز دوم را کاهش دهد. فاز 1 رشد دندان های بیرون زده را کاهش می دهد و راه را برای رویش دندان های دائمی کاملاً هم تراز فراهم می کند که این می تواند نیاز به برداشتن دندان در مراحل بعدی را کاهش دهد.
بیشتر بخوانید:  درباره اورجت دندان چه می‌دانید؟

مراقبت و نگهداری از ارتودنسی کودکان چگونه است؟

رعایت نکات زیر می تواند موجب کاهش یا از بین رفتن مشکلات دهان در مدت زمان ارتودنسی دندان شود:

  • از آنجایی که ذرات غذایی به راحتی در میان بریس های ارتودنسی گیر می کنند، مطمئن شوید که کودکتان پس از هر وعده غذایی، دندان هایش را با مسواک نرم و خمیر دندان فلورایدی تمیز کند. هر سه ماه یکبار، مسواک کودک را تعویض کنید زیرا مسواک فرسوده یا کهنه نمی تواند به درستی کار تمیز کردن دندان ها را انجام دهد.
  • کودکتان باید روزی یکبار از نخ دندان برای تمیز کردن مابین دندان ها و بریس های ارتودنسی استفاده کند.
  • هر 6 ماه یکبار فرزندتان را برای چکاپ دهان و دندان، نزد دندانپزشک کودکان یا متخصص ارتودنسی ببرید.
  • مصرف قند و نشاسته کودک خود را محدود کنید؛ زیرا ذرات باقی مانده از این مواد ممکن است تبدیل به اسیدهای مضر شوند و به دندان ها و لثه ها آسیب وارد کنند. همچنین این اسیدها تشکیل ماده پلاک را نیز افزایش می دهند.
  • فرزند خود را از خوردن غذاهای سخت و خوراکی های چسبناک که ممکن است به تجهیزات ارتودنسی بچسبند، منع کنید. موادی از قبیل پاپ کورن، آبنبات، آجیل، چیپس، آدامس و کارامل می توانند در بریس ها گیر کرده و به آنها آسیب وارد کنند.
بیشتر بخوانید:  با ارتودنسی دیمون آشنا شوید

سخن پایانی

شما در این مقاله با ارتودنسی کودکان آشنا شدید. همچنین از دلایل انجام ارتودنسی برای کودکان و علائم آن آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.

سوالات متداول

آیا ارتودنسی کودکان شکاف بین دندان های جلویی را برطرف می کند؟

شکاف‌های بین دندان‌های کودک شما اغلب به‌خودی خود بسته می‌شوند، زیرا دندان‌های بالغ بیشتر می‌شوند. با این حال، گاهی اوقات زمانی که استخوان فک کودک خیلی بزرگ است، شکاف‌ها ظاهر می‌شوند. اگر متوجه شکاف در لبخند کودک خود شدید، درمان ارتودنسی کودکان را باید شروع کنید.

کودکان تا چه مدت از براکت استفاده کنند؟

مدت زمان درمان متفاوت است. جواب این سوال به مشکل، نحوه همکاری کودک و رشد وی بستگی دارد. معمولا بیشتر مردم براکت ها را از ۱۸ تا ۳۶ ماه استفاده می کنند. در حالت ایده آل، کودک شما باید برای همیشه نگه دارنده را استفاده کند، حتی اگر در هر هفته یک بار مورد استفاده قرار گیرد. البته چنین چیزی ممکن است عملی نباشد. دندان ها مانند بقیه بدن هستند و بدن تغییر می کند.
به محض اینکه کودک شما استفاده از نگه دارنده را ادامه ندهد، تغییرات اندکی را باید برای دندان ها انتظار داشت.همچنین برای کودکانی که قرار داشتن سیم ها و براکت های دندانی برای آنها سخت است میتوان با استفاده از ارتودنسی متحرک بهم ریختگی دندان ها آنها را بطور کامل درمان کرد که تنها تفاوت آن طولانی تر شدن دوره درمان است که با توجه به سن کودک مشکلی برای کودک وجود ندارد و تقریبا تعداد بالایی از کودکان و والدین از این نوع درمان استقبال میکنند.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا