پزشکیزیبایی - آرایشی

سلولیت چیست و چگونه از بین می‌رود؟ + بررسی راه های درمان و پیشگیری از آن

این روزها به لطف وسایل ارتباط جمعی و فضای مجازی، خانم‌ها و آقایان بیشتر به تناسب اندام خود اهمیت می‌دهند. اما یک موضوعی که خانم‌ها را نسبت به گذشته حساس‌تر کرده است، سلولیت و چگونگی از بین بردن آن خواهد بود.سلولیت یا به انگلیسی cellulite، به شکلی از پوست گفته می‌شود که شامل یک سری برآمدگی‌ها یا فرورفتگی‌ها است. البته در زبان عامیانه، سلولیت با نام‌های دیگری از قبیل پوست پرتقالی یا حفره‌های پنیری هم شناخته می‌شود.اگر به‌صورت کم یا زیاد دچار این مشکل شده‌اید و مشاهده آن روی ران، باسن، بالای بازو، شکم یا هر قسمت دیگری از بدن شما را آزار می‌دهد، بهتر است در ادامه مطلب همراه ما باشید.چون در این مطلب قصد داریم در مورد این مشکل ناراحت‌کننده، دلایل بروز و همچنین درمان آن صحبت کنیم.


فهرست مطالب


سلولیت چیست؟

تجمع بافت چربی در ناحیه ای از بدن را چاقی موضعی و یا به عبارت دیگر سلولیت می نامند. سلولیت اصطلاحی است که برای مشخص کردن توده هایی از چربی که معمولاً در باسن، ران و قسمت تحتانی بدن زنان می باشد، به کار برده می شود. چربی ” سلولیت ” از نظر فیزیولوژیک مشابه چربی طبیعی بدن است. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله  بهترین جراح لیفت صورت را بخوانید. این تجمع چربی معمولاً به صورت فرورفتگی هایی روی پوست نواحی خاصی از بدن مانند بین زانو و استخوان مفصل ران و بین ران و کفل ظاهر می شود.

سلولیت چیست؟

تقریباً همه خانم‌ها در طول زندگی سلولیت را تجربه می‌کنند. اگر سعی در پنهان کردن این مناطق برآمده و فرورفته پوست دارید، می‌توانید به سادگی در خانه ظاهر آن را بهتر کنید. ببینید چگونه رژیم غذایی، درمان‌های خانگی و چند کار ساده دیگر به عادی تر شدن ظاهر آن کمک می‌کند.

معرفی انواع سلولیت

سلولیت‌ها از نظر ساختاری به دو دسته متفاوت تشکیل می‌شوند:

  • سلولیت‌های سفت که بیشتر در بدن خانم‌هایی با شرایط عادی به وجود می‌آیند. چنین نمونه‌هایی قابل لمس نیستند و به عضلات چسبیده‌اند. احساس درد در هنگام فشار دادن این سلولیت‌ها به عنوان شاخص اصلی آن‌ها شناخته می‌شود.
  • سلولیت‌های شل عموما به‌راحتی بین انگشتان قابل لمس هستند و فشار دادن آن‌ها همراه با احساس درد نخواهد بود.

به‌طور کلی این سلولیت‌ها زمانی خودنمایی می‌کنند که شخص مدت زمان طولانی فعالیت بدنی نداشته باشد و حالا شروع به ورزش کند. خانم‌هایی که تحت استرس و فشار کاری بسیاری هستند، معمولا به این نوع سلولیت دچار می‌شوند که متاسفانه ظاهر چندان خوشایندی هم ندارد. دکتر پوست میتواند با تشخیص علت ابتلای شما به سلولیت و توع سلولیت روش درمانی مناسب را به شما پیشنهاد کند. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله  لیپوساکشن چیست را بخوانید.

علت به وجود آمدن سلولیت چیست؟

دلایل مختلفی را می‌توانیم برای این اتفاق نام ببریم. بعضی از این دلایل ریشه در ساختار بدنی شخص دارند و بعضی دیگر به خاطر رفتارهای ناسالم و اشتباه فرد اتفاق خواهند افتاد. در ادامه، رایج‌ترین دلایل ایجاد سلولیت را مطرح خواهیم کرد:

جنسیت

درست است که ابتلا به این مشکل شامل محدودیت جنسیتی نمی‌شود اما این اتفاق در خانم‌ها رایج‌تر است. دلیل این موضوع را می‌توان موارد زیر دانست:

  • آقایان از پوست محکم و ضخیم‌تری نسبت به خانم‌ها برخوردار هستند.
  • تغییرات هورمونی در خانم‌ها نسبت به آقایان قابل توجه‌تر است.
بیشتر بخوانید:  کیست تخمدان چیست؟ بررسی روش‌های پیشگیری و درمان کیست تخمدان

تحقیقات نشان داده است هورمون استروژن به ایجاد سلولیت کمک می‌کند. این هورمون با مصرف قرص ضدبارداری، عادت ماهیانه، بلوغ و قرص‌های مشابه، در خانم‌ها مدام در حال تغییر است و بستر را برای ایجاد سلولیت فراهم می‌آورد.

عوامل ژنتیکی

این موضوع که کسی در خانواده شما قبلا دچار سلولیت بوده باشد، احتمال ایجاد آن در بدن شما را افزایش خواهد داد. متاسفانه عوامل ژنتیکی روی این قضیه تاثیر دارند و تنها با انجام یک سری تدبیرهای مختلف که در ادامه نام می‌بریم، مقدار آن قابل کنترل خواهد بود.

پیروی نکردن از رژیم غذایی صحیح

پیروی نکردن از یک رژیم غذایی سالم و صحیح، ایجاد سلولیت در بخش‌های مختلف بدن را تشدید می‌کند. کسانی که در زندگی روزمره خود اشتباهات غذایی زیر را دارند، قطعا دیر یا زود به این مشکل دچار می‌شوند:

  • مصرف آب آن‌ها حداقل است.
  • مرتب از نوشیدنی‌های حاوی الکل استفاده می‌کنند.
  • غذاهای مصرفی آن بسیار پرنمک و شور است.
  • غذاهای سرخ‌کردنی وعده اصلی روزانه آن‌ها را تشکیل می‌دهد.
  • غذاهای آماده، فرآوری‌شده و کنسروی زیادی مصرف می‌کنند.
  • نان سفید را جایگزین نان‌های سبوس‌دار کرده‌اند.
  • سس، نوشابه و تنقلات را از برنامه غذایی حذف نمی‌کنند.

کنترل نکردن وزن

درست است که چاقی و سلولیت دو معقوله جدا از هم محسوب می‌شود اما بد نیست بدانید که افزایش وزن و چاقی می‌تواند شرایط را برای ایجاد سلولیت فراهم سازد.زمانی که درصد چربی بدن شما رو به افزایش باشد، به بافت‌های همبند فشار زیادی وارد می‌شود و همین مساله ایجاد سلولیت در بخش‌های مختلف بدن را به همراه خواهد داشت.

کنترل نکردن وزن

متاسفانه در اکثر مواقع، کاهش وزن بعد از چاقی مفرط تاثیر چندانی بر کم شدن میزان سلولیت‌ها نخواهد گذاشت. پس سعی کنید روی نوسان وزن خود به‌خوبی کنترل داشته باشد.

استرس

یکی از اصلی‌ترین دلایل ایجاد سلولیت، استرس و اضطراب به شمار می‌رود. استرس در بدن فرآیندهای التهابی را ایجاد می‌کند و همین موضوع سرعت ایجاد این مشکل را بالا می‌برد. تورم بافت‌ها که از استرس نشات می‌گیرد، بیشتر سلولیت را نشان خواهد داد.

تحرک نداشتن

نداشتن فعالیت کافی، ورزش نکردن و بی تحرکی مکرر به خاطر کار، تحصیل یا سبک زندگی، باعث می‌شود تا افراد بیشتر در معرض ابتلا به سلولیت قرار بگیرند.

بالا رفتن سن

زمانی که سن افزایش پیدا می‌کند، پوست نازک‌تر و شل‌تر می‌شود. متاسفانه فرآیند ایجاد سلولیت با نازک و شل شدن پوست سریع‌تر اتفاق می‌افتد. البته کاهش میزان سوخت و ساز بدن و کم شدن کلاژن‌سازی پوست با بالا رفتن سن، باعث بیشتر شدن میزان آن در بدن خواهند شد.

چه عواملی احتمال ایجاد سلولیت را در بدن افزایش می‌دهند؟

همانطور که اشاره شد، سلولیت در زنان بسیار شایع‌تر از مردان بوده و می‌توان گفت در بیشتر زنان پس از دوران بلوغ ایجاد خواهد شد. دلیل اینکه این معضل بیشتر در زنان اتفاق می‌افتد این است که در زنان، چربی بدن بیشتر در نواحی ران، لگن و باسن جمع شده که مستعد‌ترین نقاط برای ایجاد سلولیت‌ هستند.

اضافه وزن سلولیت را افزایش داده و باعث بیشتر به چشم آمدن آن می‌شود، اما سلولیت ممکن است در افراد لاغر نیز دیده شود؛ در واقع در این افراد، عوامل ژنتیکی باعث ایجاد سلولیت شده و احتمالا این مشکل ممکن است در سایر افراد خانواده او نیز مشاهده شود.

بنابراین ژنتیک یکی از تاثیرگذارترین عوامل در ایجاد سلولیت است. یکی دیگر از مواردی که موجب افزایش احتمال ایجاد سلولیت در بدن شما شود، عدم فعالیت و کم تحرکی است، در نتیجه دوران بارداری نیز می‌تواند بستر مناسبی برای ایجاد سلولیت در بدن باشد.

بیشتر بخوانید:  فشار خون بالا در بارداری چگونه کنترل و درمان می‌شود؟ + بررسی علائم و عوارض آن

معرفی روش‌های درمان سلولیت

برای درمان سلولیت روش‌هایی وجود دارد که در ادامه درباره‌ی هر کدام صحبت خواهیم کرد.

درمان سلولیت با ورزش صحیح

یکی از بهترین روش‌های درمان سلولیت، ورزش کردن است. این کار باعث از بین رفتن سلولیت و ناپدید شدن آن نمی‌شود، اما قوی شدن عضلات زیر پوست باعث یکنواخت و صاف شدن پوستتان خواهد شد. برای انجام این روش، سه کار اصلی را در برنامه خود اضافه کنید: رژیم غذایی سالم، ورزش هوازی و حرکاتی که تون عضلانی شما را افزایش می‌دهند.

درمان سلولیت با خوردن غذاهای خام

سعی کنید در رژیم غذایی خود به جای غذاهای پرکالری و غیر مفید، فیبر (موجود در غلات، میوه‌ و سبزیجات) بیشتری قرار دهید. کربوهیدراتی که در بیشتر انواع نان، شکلات و نوشیدنی‌های بدون الکل وجود دارد کالری زیادی وارد بدن می‌کنند که این امر موجب افزایش چربی، مخصوصا در نواحی مستعد سلولیت می‌شود. 

درمان سلولیت با کاهش وزن

همانطور که اشاره شد، بدن شما چه چاق باشد چه لاغر می‌تواند سلولیت داشته باشد، اما اضافه وزن باعث دیده شدن بیشتر سلولیت و به چشم آمدن آن خواهد شد. در صورتی که اضافه وزن دارید، بهترین درمان خانگی برای شما این است که مقداری از وزن خود بکاهید.

البته کاهش وزن شما باید به آرامی صورت گیرد. دقت داشته باشید که رژیم گرفتن می‌تواند باعث بدتر شدن وضعیت شود؛ همچنین در صورتی که وزن زیادی از بدنتان کم شود، سلولیت می‌تواند در قسمت‌هایی که پوست بدن افتاده شده است نمایان شده و ظاهر بدی به خود بگیرد. با توجه به موارد ذکر شده، روند کاهش وزن شما باید به صورت کاملا صحیحی انجام شود، بنابراین پیش از اقدام حتما با پزشک متخصص در این زمینه مشورت کنید.

از بین بردن سلولیت با ترک سیگار

هر پکی که به سیگار زده می‌شود، روی خونی که به پوستتان می‌رسد تاثیرگذار است. سیگار کشیدن باعث نازک شدن پوست بدن و افتادگی آن می‌شود. مصرف سیگار، سلو لیت ناحیه بازو، ران و باسن را بیشتر نمایان خواهد کرد. پیش از اقدام برای ترک سیگار، با پزشک متخصص برای انتخاب روش مناسب مشورت کنید.

درمان سلولیت با ماساژ

یکی از راهکارهایی که می‌توانید برای بهبود سلولیت خود در نظر بگیرید، این است که روزی چند دقیقه منطقه مورد نظر را به صورت محکم مالش دهید؛ بهتر است این کار را زیر دوش یا پس از استفاده از لوسیون انجام دهید. ماساژ دادن باعث بهبود جریان خون شده و مایعات اضافی آن را از بین می‌برد که همین امر باعث می‌شود تا ناهمواریهای پوست شما برای مدتی کمتر دیده شود. 

درمان سلولیت با ماساژ

امتحان کردن محصولات مختلف: کرم‌های گیاهی می‌توانند در ظاهر پوست شما تاثیر مثبتی بگذارند. به عنوان مثال، محصولاتی که دارای کافئین هستند، باعث کشیده شدن پوست بدن و ظاهر بهتر آن می‌شوند. آیا از ماساژ دادن یا مرطوب کننده‌ای که در حال استفاده از آنید، راضی هستید؟ شما می‌توانید محصولات مختلف را تست کرده و بهترین گزینه برای پوستتان از میان آن‌ها انتخاب نمایید؛ اما در این زمینه دقت داشته باشید که پیش از شروع استفاده منظم و زیاد از یک محصول، مقدار کمی از آن را استفاده کرده و واکنش پوستتان –در برابر داشتن حساسیت- به آن را بررسی نمایید.

درمان سلولیت با استفاده از کرم رتینول

هنگامی که قصد خرید کرم سفت کننده برای پوست خود را دارید، دنبال کلمه رتینول باشید. استفاده از این محصول –مانند سایر محصولات- نمی‌تواند سلو لیت شما را درمان کند، اما به بهبود پوست و بافت آن کمک می‌کند. بهترین گزینه برای انجام این کار، تهیه یک محصول حاوی ۰.۳ درصد رتینول است. برای مشاهده تاثیر این محصول، باید آن را به مدت شش ماه مصرف کنید. این محصول، لایه رویی پوست شما را کلفت می‌کند و باعث می‌شود که ناهمواری موجود در زیر آن پوشش داده شود. 

  • برنزه کردن پوست
بیشتر بخوانید:  بررسی مهمترین آزمایشهای پیش از بارداری

در صورتی که پوستتان روشن است، برنزه کردن پوست می‌تواند در بهبود ظاهر سلولیت به شما کمک کند زیرا ناهمواری‌های پوست روشن، نسبت به پوست‌های تیره بسیار واضح‌تر دیده می‌شود. برای انجام این کار، ابتدا از اسکراب بدن استفاده کنید، سپس در منطقه دارای سلو لیت، لوسیون برنزه کننده بمالید.

در مرحله آخر، اسپری برنزه کننده خود را روی تمام بدنتان اسپری کنید. از برنزه کردن پوست به صورت طبیعی خودداری کنید، زیرا انجام این کار باعث آسیب دیدن پوست و بدتر شدن وضعیت ظاهری سلولیت می‌شود. 

  • استفاده از جوراب‌های ساق بلند

جوراب‌های ساق بلند و جوراب شلواری‌های امروزی، با جوراب‌های ضخیم و افتاده‌ای که نسل قدیم می‌پوشیدند متفاوت است. در صورتی که از جوراب‌های ساق بلند استفاده کنید، پوست صاف‌تری خواهید داشت، زیرا این جوراب‌ها از تجمع مایعات در سلولیت جلوگیری می‌کنند. در انتخاب جوراب مناسب، حتما از یک پزشک یا شخص متخصص در این زمینه مشورت بگیرید. 

  • پیچیدن ناحیه سلولیت

پیچیدن ناحیه سلولیت با نوار، باند و… باعث می‌شود پوست شما کشیده‌تر و صاف‌تر به نظر برسد. تاثیر این کار می‌تواند حدود یک روز روی بدن بماند و بسته به نواری که مورد استفاده قرار می‌دهید، می‌تواند هزینه‌های متفاوتی برایتان داشته باشد. این کار می‌تواند با کمترین هزینه، نتایج خوبی برایتان داشته باشد.

درمان سلولیت با لیپوماساژ

روش لیپوماساژ که در آن از یک دستگاه برای مکش و ماساژ پوست استفاده می‌شود، یک روش تایید شده برای درمان سلو لیت است اما مقداری هزینه‌بر خواهد بود. این روش ممکن است در جلسات متعددی انجام شود. لیپوماساژ قابلیت بازگشت دارد، مگر اینکه به صورت مداوم آن را انجام دهید.

درمان سلولیت با لیزر و RF

در روش لیزر و RF، که توسط سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) مورد تایی قرار گرفته است، پوست شما در معرض حرارت بالای قرار گرفته و در کنار آن مکش و ماساژ نیز وجود دارد. این روش درمان در بعضی موارد می‌تواند ناهمواری‌های پوست شما را به مدت شش ماه یا بیشتر از بین ببرد. این روش با هیچ گونه دردی همراه نیست، اما هزینه‌بر بوده و ممکن است به چندین جلسه نیاز داشته باشد. 

درمان سلولیت با عمل سلولاز

در این عمل جراحی که توسط سازمان غذا و داروی آمریکا نیز تایید شده است، سلولیت را از ریشه از بین می‌برند.در این عمل، دکتر لیزر را به زیر پوست شما می‌برد و به وسیله آن، توده‌های چربی را آب کرده، رشته‌های متصل به بافت پوست، که موجب گود شدن آن شده‌اند را قطع کرده و پوست شما را ضخیم‌تر می‌کند. نتیجه این عمل، تا یک سال یا بیشتر می‌ماند، اما در بازه بلندمدت، هنوز اطلاعاتی در دسترس نیست.

درمان سلولیت با عمل سلولاز

دقت داشته باشید که برای انجام این روش، حتما به یک جراح زیبایی معتبر و تایید شده مراجعه نمایید. در صورتی که وزن بالایی داشته یا به سلو لیت بسیار شدید مبتلا باشید، ممکن است نتیجه چندان کاملی از این روش نگیرید؛ بنابراین پیش از انجام هر کاری با یک پزشک متخصص در این زمینه مشورت کنید.

بیشتر بخوانید:  رشد سینه های دختران و آیا سینه ها هنگام رشد درد می کنند؟ + بررسی مراحل رشد سینه ها

درمان سلولیت با سلفینا

سلفینا یکی دیگر از روش‌های درمان سلو لیت بوده که توسط سازمان غذا و داروی آمریکا تایید شده و با وعده درمان سلولیت در یک جلسه وارد شده است.

در این روش، پزشک ناحیه مورد نظر را بی‌حس کرده و دستگاهی به شکل سوزن را در آن فرو می‌برد. سلفینا، رشته‌های متصل به بافت پوست که عامل ایجاد گودی و ظاهر ناخوشایند پوست هستند قطع می‌شود.نتیجه این عمل حدود دو سال در بدن شما خواهد ماند. در صورتی که پوست شما شل باشد یا اینکه مبتلا به سلولیت از نوع پوست پرتقالی باشید، روش سلفینا برایتان جواب نمی‌دهد.

قهوه برای درمان سلولیت

از بین بردن سلولیت با قهوه یکی از روش‌های درمان رایجی به شمار می‌رود که خوشبختانه اثربخشی فوق‌العاده‌ای دارد.در این روش کافی است یک چهارم فنجان پودر قهوه را با دو قاشق غذاخوری روغن نارگیل و سه قاشق شکر ترکیب کنید و آن را با فشار نسبتا زیاد روی محل سلو لیت ماساژ دهید.

ترکیب دیگری از قهوه که در درمان سلو لیت نقش اساسی دارد، مخلوط یک فنجان پودر قهوه گرم‌شده همراه با روغن زیتون است.در صورتی که می‌خواهید در کمترین زمان ممکن شاهد اثربخشی ترکیبات قهوه در درمان این عارضه باشید، باید اسکراب‌های اشاره شده در بالا را دو الی سه بار در هفته استفاده کنید.

سرکه سیب برای درمان سلولیت

ماده دیگری که ترکیبات شامل آن می‌تواند برای درمان سلو لیت مفید باشد، سرکه سیب است. سرکه سیب به خاطر مواد مغذی که دارد، بعد از مدتی استفاده باعث از بین رفتن ساختار سلو لیت می‌شود.

یک سوم لیوان سرکه سیب، دو سوم لیوان آب و کمی عسل را با یکدیگر ترکیب کنید و محلول را روی محل مورد نظر ماساژ دهید. اجازه دهید چیزی حدود ۳۰ دقیقه محلول روی پوست شما باقی بماند و بعد از آن برای شستن آن با آب ولرم اقدام کنید.در حالت بعدی، نصف لیوان سرکه سیب و نصف لیوان آب را مخلوط کنید و روی محل سلولیت قرار دهید. روی محل مورد نظر را با پلاستیک بپوشانید و حوله گرمی روی آن قرار دهید. بعد از مدتی، محل را با آب ولرم شستشو دهید.استفاده چند بار در روز از ترکیبات حاوی سرکه سیب برای درمان سلولیت پا و ران مجاز خواهد بود.

سخن پایانی

شما در این مقاله با سلولیت بدن آشنا شدید.همچنین از دلایل ایجاد سلولیت و روشهای درمان آن آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.

سوالات متداول

سلولیت عفونی چیست؟

همان‌طور که بیان کردیم، سلولیت از تجمع توده‌های چربی در قسمت زیرین پوست به وجود می‌آید. اما نوع عفونی آن داستان متفاوتی دارد.
سلولیت عفونی که همچنین به بیماری عفونت پوستی شناخته می‌شود، از وجود باکتری‌های عفونی در لایه‌های عمیق پوستی نشات می‌گیرد. باکتری‌هایی که باعث این بیماری می‌شوند، در حالت عادی روی پوست قرار دارند.
اما زمانی که خراش یا بریدگی عمیقی روی پوست ایجاد شود و این باکتری‌ها بتوانند به اعماق پوست راه پیدا کنند، چنین مشکلاتی به وجود می‌آورند. این باکتری‌ها که به عنوان دلیل سلولیت عفونی شناخته می‌شوند، استرپتوکوک و استافیلوکوکوس نام دا

آیا سلولیت خطرناک است و نیاز به درمان دارد؟

سلولیت یک وضعیت پزشکی جدی نیست و درمان آن نیز ضروری نیست. در حقیقت خیلی از پزشکان سلولیت را به عنوان یک پدیده طبیعی در نظر می‌گیرند.

دیدگاهتان را بنویسید

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا