پزشکیپزشکی زنانزیبایی - آرایشی

سلولیت چیست؟ + بررسی دلایل ایجاد سلولیت

این روزها به لطف وسایل ارتباط جمعی و فضای مجازی، خانم‌ها و آقایان بیشتر به تناسب اندام خود اهمیت می‌دهند. اما یک موضوعی که خانم‌ها را نسبت به گذشته حساس‌تر کرده است، سلولیت و چگونگی از بین بردن آن خواهد بود. سلولیت یا به انگلیسی cellulite، به شکلی از پوست گفته می‌شود که شامل یک سری برآمدگی‌ها یا فرورفتگی‌ها است. البته در زبان عامیانه، سلولیت با نام‌های دیگری از قبیل پوست پرتقالی یا حفره‌های پنیری هم شناخته می‌شود. اگر به‌صورت کم یا زیاد دچار این مشکل شده‌اید و مشاهده آن روی ران، باسن، بالای بازو، شکم یا هر قسمت دیگری از بدن شما را آزار می‌دهد، بهتر است در ادامه مطلب همراه ما باشید. چون در این مطلب قصد داریم در مورد این مشکل ناراحت‌کننده، دلایل بروز و همچنین درمان آن صحبت کنیم.

سلولیت چیست؟

زمانی که چربی‌ها و مواد زائد در زیر پوست جمع شوند، سلولیت به وجود خواهد آمد. به عبارت دیگر، این عارضه را می‌توان نوعی مسمومیت بافت‌های ارتباطی بدن دانست که چیزی حدود ۷۰ الی ۸۰ درصد خانم‌ها در یک دوره از زندگی خود آن را تجربه می‌کنند.

سلولیت

بیشتر بخوانید، بیشتر بدانید: رنگ بندی لمینت دندان

نواحی بدن که بیشتر در معرض ایجاد سلولیت قرار می‌گیرند عبارتند از:

  • کشاله ران و قسمت بیرونی آن
  • باسن و لگن
  • داخل و بیرون بازو
  • قسمت داخلی زانو
  • شکم و پهلو
  • اطراف مچ پا

معرفی انواع سلولیت

سلولیت‌ها از نظر ساختاری به دو دسته متفاوت تشکیل می‌شوند:

  • سلولیت‌های سفت که بیشتر در بدن خانم‌هایی با شرایط عادی به وجود می‌آیند. چنین نمونه‌هایی قابل لمس نیستند و به عضلات چسبیده‌اند. احساس درد در هنگام فشار دادن این سلولیت‌ها به عنوان شاخص اصلی آن‌ها شناخته می‌شود.
  • سلولیت‌های شل عموما به‌راحتی بین انگشتان قابل لمس هستند و فشار دادن آن‌ها همراه با احساس درد نخواهد بود.

به‌طور کلی این سلولیت‌ها زمانی خودنمایی می‌کنند که شخص مدت زمان طولانی فعالیت بدنی نداشته باشد و حالا شروع به ورزش کند. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله لیفت باسن برزیلی چیست را بخوانید. خانم‌هایی که تحت استرس و فشار کاری بسیاری هستند، معمولا به این نوع سلولیت دچار می‌شوند که متاسفانه ظاهر چندان خوشایندی هم ندارد. دکتر پوست میتواند با تشخیص علت ابتلای شما به سلولیت و توع سلولیت روش درمانی مناسب را به شما پیشنهاد کند.

سلولیت در کجا ایجاد می‌شود؟

هرجای بدن که چاقی موضعی داشته باشد، احتمال سلولیت هم وجود دارد. ران‌ها، باسن، شکم، و سینه جاهایی هست که سلولیت سر و کله‌اش پیدا می‌شود. البته برای بعضی افراد، روی بازو هم این اتفاق میوفتد. درباره پروتز سینه و هرآنچه باید در مورد آن بدانید بیشتر بخوانید.

دلایل ایجاد سلولیت چیست؟

همان‌طورکه گفتیم غالبا سلولیت به دلیل اشباع چربی در زیر پوست به‌وجود می‌آید. وقتی اضافه وزن داشته باشید، درصد چربیِ بدن شما هم بالاست و احتمال تجمع چربی در یک ناحیه بیشتر می‌شود و باید به فکر رفع و درمان سلولیت پوست خود باشید. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله کاپ قاعدگی چیست و چگونه از آن استفاده کنیم را بخوانید. 

سلولیت

البته این‌طور نیست که فقط افراد چاق سلولیت داشته باشند، بلکه لاغرها هم ممکن است که درگیر این مشکل بشوند. در این قسمت به دلایل مختلف ایجاد سلولیت و عوامل تاثیر گذار بر سلولیت اشاره می‌کنیم:

بیشتر بخوانید:  همه چیز درباره کولونوسکوپی

1. عادات غذایی اشتباه

غذاهای خیلی چرب و شور، نه‌تنها برای سلامتیِ بدن، بلکه برای پوست شما مضر است و به سلولیت‌های ناحیه باسن، ران و شکم خوش‌آمد می‌گویند.

این نکته را همیشه به خاطر داشته باشید که اولین عامل مؤثر بر سلامت پوست، تغذیه است و وضعیت پوست صورت و بدن‌تان، نتیجه هر غذایی است که می‌خورید.

2. تغییرات هورمونی

در بعضی دوره‌های زندگی، هورمون‌های ما دچار نوسان می‌شود. هورمون تأثیر مستقیمی روی این حالت دارد؛ مثلا یائسگی، بلوغ، بارداری، توقف عملکرد تخمدان‌ها یا هر چیز دیگری که بر هورمون‌های شما تاثیر داشته باشد، بر ایجاد و تشدید سلولیت نیز موثر است. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله معرفی راه های افزایش سایز سینه را بخوانید.


3. سیگار و الکل

آیا می‌دانید، پوستی که اکثر اوقات در معرض دود قرار دارد، خیلی سخت می‌تواند اکسیژن تنفس کند و بیشتر در معرض آسیب‌های پوستی است.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله سندرم پیش از قاعدگی چیست را بخوانید.

سیگار ضررهای زیادی برای سلامتیِ بدن دارد، اما در این مقاله به‌طور مختصر می‌گوییم که اگر پوست‌تان را دوست دارید، سیگار نکشید؛ چون باعث می‌شود که متابولیسم پایه بدن‌تان کم شود، تعادل سطح آنزیم‌ها به‌هم بخورد و ترشح هورمون‌ها دچار خلل شود. پس اگر می‌خواهید، پوستی بدون سلولیت داشته باشید، سیگار را برای همیشه ترک کنید.

علاوه‌بر سیگار، بین الکل و وجود سلولیت هم ارتباط زیادی وجود دارد. الکل، چربیِ بدن را بالا می‌برد، چون ماهیت الکل چربی است. بنابراین مصرف الکل، مساوی با سلولیت و ترک الکل مساوی با درمان سلولیت‌ پوست است.

4. ژنتیک

برخی از افراد به‌صورت ژنتیکی پوستی چندان صاف ندارند. درست است که وراثت و ژنتیک را نمی‌شود کاری کرد، اما می‌توانیم با رعایت رژیم غذایی سالم و اصولی و انجام ورزش‌های مخصوص، این زنجیره سلولیت خاندانی را بشکنیم و برای پیشگیری و درمان سلولیت اقدام کنیم.

5. سبک زندگی کم‌تحرک

کم‌تحرکی یعنی گردش خون ضعیف در پوست. گردش خون پایین هم یعنی پوستی که چربی زیر آن جمع می‌شود. اگر تسلیم مشغله‌های زندگی بشوید و نتوانید به اندازه کافی ورزش کنید و تحرک داشته باشید، ضرر کرده‌اید.

سلولیت

غیر از خون‌رسانیِ کافی و منظم که برای داشتنِ پوست خوب، ضروری است، ورزش و تحرکِ بدنی، باعث بالارفتنِ سرعتِ چربی‌سوزی و سوخت‌وساز بدن‌تان می‌شود. پس ورزش، نقش پررنگی در درمان سلولیت دارد.

6. استرس

احتمالا نمی‌دانستید که استرس چقدر می‌تواند روی سلولیت تأثیر بگذارد؟ استرس و افسردگی برای پوست مثل سم عمل می‌کند. بعضی افراد وقتی یک دوره استرس شدید و طولانی را می‌گذرانند، دچار سلولیت پوستی می‌شوند؛ چرا؟ چون استرس روی کبد تأثیر مستقیمی دارد و کبد را ضعیف می‌کند.

اگر کبد نتواند خوب کار کند، تمام چربی‌ها زیر پوست ذخیره می‌شوند. به این ترتیب تنش و استرس، پوست شما را نابود و پر از سلولیت می‌کند.

7. بالارفتنِ سن

بیشترشدنِ بافت چربیِ بدن و تغییرات هورمونی، مخصوصا کاهش سطح استروژن در اثر بالارفتنِ سن پیش می‌آید. معمولا با افزایش سن، کلاژن‌سازیِ پوست کم می‌شود و سلول‌های چربی، بزرگ و سلولیت‌‌ها روی پوست بیشتر می‌شوند.
اما سن افراد معیار سلامتی و زیبایی نیست. راه‌های مختلفی برای حفظ شادابی پوست و درمانسلولیت در سن بالا نیز وجود دارد. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله کیست تخمدان چیست را بخوانید.

بیشتر بخوانید:  قاعدگی چیست؟ + در این دوران چه باید کرد؟

آشنایی با روش‌های درمان سلولیت

بعد از آشنایی با عواملی که باعث به وجود آمدن‌سلولیت می‌شوند، مطمئنا سوالاتی از این قبیل که آیا سلولیت درمان دارد یا نه، ذهن شما را به خود درگیر خواهد کرد. در پاسخ به این سوال لازم دانستیم درباره عملکرد بدن توضیحاتی ارائه دهیم.

در واقع عملکرد بدن به این شکل است که مواد مضر را در بافت‌های چربی ذخیره می‌کند تا آسیبی به اندام‌های دیگر وارد نکنند. این مواد مضر به وجود آورنده‌سلولیت در قسمت‌های مختلف بدن هستند که برای درمان آن‌ها، باید جلوی ورود مواد مضر به بدن را بگیریم.

در ادامه، روش‌های رفع سلولیت پا، ران و بخش‌های دیگر بدن را با جزئیات توضیح خواهیم داد.

ورزش کردن برای درمان سلولیت

ممکن است بپرسید آیا سلولیت با ورزش درمان میشود؟ در پاسخ باید بگوییم بله ورزش برای رفع سلولیت موثر است. همان‌طور که کم‌تحرکی به عنوان علل ایجاد سلولیت شناخته می‌شود، ورزش کردن و تحرک داشتن هم به عنوان راه درمان معرفی خواهد شد.

زمانی که شما در طول هفته از یک برنامه ورزشی مشخصی پیروی کنید، به کمک تعریق و چربی‌سوزی، به خروج مواد سمی و مضر از بدن اجازه خواهید داد.هر اندازه که این مواد مضر از بافت‌های چربی خارج شوند، میزان سلولیت بدن کاهش پیدا خواهد کرد و حتی در بسیاری از موارد، به‌طور کامل حذف خواهد شد.

داشتن تغذیه مناسب برای درمان سلولیت

در این روش اصلا رژیم‌های سخت و طاقت‌فرسا توصیه نمی‌شود. این نکته که شما بتوانید از یک برنامه غذایی سالم پیروی کنید، میزان مشخصی برای مصرف شکر، نمک، چربی و کربوهیدرات در نظر بگیرید و همچنین مقدار مصرف پروتئین و فیبر روزانه را افزایش دهید، به رفع سلولیت ران و پا کمک خواهید کرد.

ماساژ برای درمان سلولیت

ماساژهای خاص به‌تنهایی درمان‌کننده سلولیت‌ها هستند. اما اگر این ماساژ‌ها با اسکراب‌های خاص همراه باشند، فرآیند درمان سلولیت را سریع‌تر پیش خواهند برد.

در زیر، انواع اسکراب‌هایی را که برای درمان خانگی سلولیت مفید هستند معرفی کرده‌ایم:

قهوه برای درمان سلولیت

از بین بردن سلولیت با قهوه یکی از روش‌های درمان رایجی به شمار می‌رود که خوشبختانه اثربخشی فوق‌العاده‌ای دارد. در این روش کافی است یک چهارم فنجان پودر قهوه را با دو قاشق غذاخوری روغن نارگیل و سه قاشق شکر ترکیب کنید و آن را با فشار نسبتا زیاد روی محل سلولیت ماساژ دهید.

ترکیب دیگری از قهوه که در درمان سلولیت نقش اساسی دارد، مخلوط یک فنجان پودر قهوه گرم‌شده همراه با روغن زیتون است. در صورتی که می‌خواهید در کمترین زمان ممکن شاهد اثربخشی ترکیبات قهوه در درمان این عارضه باشید، باید اسکراب‌های اشاره شده در بالا را دو الی سه بار در هفته استفاده کنید.

سرکه سیب برای درمان سلولیت

ماده دیگری که ترکیبات شامل آن می‌تواند برای درمان‌سلولیت مفید باشد، سرکه سیب است. سرکه سیب به خاطر مواد مغذی که دارد، بعد از مدتی استفاده باعث از بین رفتن ساختارسلولیت می‌شود. یک سوم لیوان سرکه سیب، دو سوم لیوان آب و کمی عسل را با یکدیگر ترکیب کنید و محلول را روی محل مورد نظر ماساژ دهید. اجازه دهید چیزی حدود ۳۰ دقیقه محلول روی پوست شما باقی بماند و بعد از آن برای شستن آن با آب ولرم اقدام کنید.

بیشتر بخوانید:  عوارض وحشتناک خوابیدن با موی خیس که احتمالا نمی دانید!

در حالت بعدی، نصف لیوان سرکه سیب و نصف لیوان آب را مخلوط کنید و روی محل سلولیت قرار دهید. روی محل مورد نظر را با پلاستیک بپوشانید و حوله گرمی روی آن قرار دهید. بعد از مدتی، محل را با آب ولرم شستشو دهید. استفاده چند بار در روز از ترکیبات حاوی سرکه سیب برای درمان‌سلولیت پا و ران مجاز خواهد بود.

روغن نارنگی برای درمان‌سلولیت

روغن نارنگی نه تنها به‌صورت موضعی، بلکه به‌صورت خوراکی هم به از بین رفتن سلولیت‌های بدن کمک می‌کند. تنها کافی است روغن نارنگی را با مقداری روغن نارگیل مخلوط کنید و روی محل مورد نظر ماساژ دهید تا کامل جذب شود. استفاده روزانه از این اسکراب سرعت کاهش سلولیت‌های ران، پا، شکم، پهلو و جاهای دیگر بدن را افزایش خواهد داد.

ترک عادت‌های نادرست

مصرف الکل و دخانیات بستر را برای ایجادسلولیت فراهم می‌کند. بنابراین باید سعی کنید اگر سیگار می‌کشید یا نوشیدنی‌های الکی مصرف می‌کنید، برای بهبود کامل خود دور آن‌ها را خط قرمز بکشید و برای همیشه کنار بگذارید.

استفاده از کرم رتینول

اگر به استفاده از کرم‌های پوستی عادت دارید، کرم‌هایی حاوی رتینول را خریداری کنید. شاید این روش به عنوان یک درمان قطعی برای از بین بردن‌سلولیت ران شناخته نشود اما به هر حال در بهبود این شرایط تاثیر قابل توجهی خواهد گذاشت. کرم‌هایی که روی بسته‌بندی آن‌ها به وجود ۰.۳ درصد رتینول اشاره شده است، می‌توانند انتخاب خوبی برای رفع و درمان سلولیت به حساب آیند.

لیزر برای درمان‌سلولیت

درمان پوست پرتقالی با لیزر در حال حاضر یکی سریع‌ترین روش‌ها محسوب می‌شود. خوشبختانه این روش مورد تایید سازمان غذا و داروی کشور آمریکا است و هیچ خطری برای شخص به همراه ندارد.

در طی این روش همزمان با این که پوست تحت حرارت بالا قرار می‌گیرد، ماساژ و مکش با دستگاه‌های مخصوص روی آن انجام می‌شود. بر خلاف تصور عده‌ای، این روش با درد همراه نیست و تنها عیب آن، هزینه بالایی است که ممکن است به همراه داشته باشد.

عمل سلولاز برای درمان سلولیت

اگر دنبال یک روش قطعی برای درمان‌سلولیت هستید، عمل سلولاز را پیشنهاد می‌کنیم. این عمل مانند روش درمان پوست پرتقالی با لیزر، توسط سازمان غذا و داروی آمریکا تایید شده است. در روش عمل سلولاز، نیاز به بردن لیزر زیر پوست است. پزشک به کمک لیزر در زیر پوست، توده‌های چربی و رشته‌های متصل به بافت پوست را از بین می‌برد و کمک می‌کند تا پوست ضخیم‌تر شود و کمتر مستعدسلولیت باشد.

کویتیشن برای درمان سلولیت

یکی دیگر از روش‌های درمان که به خاطر اثربخشی فوق‌العاده بسیار مورد توجه قرار گرفته است، کویتیشن نام دارد. در روش کویتیشن، امواجی با نام اولتراسوند دخیل هستند. آن‌ها کمک می‌کنند تا بافت‌های چربی‌سلولیت در هم شکسته شوند. ناگفته نماند محتویات بافت‌های چربی که شامل مایعات و مواد مضر است از طریق ادرار از بدن دفع خواهد شد.

بیشتر بخوانید:  بارداری خارج از رحم چیست؟ +بررسی علل و درمان آن

سلولیت عفونی چیست؟

همان‌طور که بیان کردیم، سلولیت از تجمع توده‌های چربی در قسمت زیرین پوست به وجود می‌آید. اما نوع عفونی آن داستان متفاوتی دارد. سلولیت عفونی که همچنین به بیماری عفونت پوستی شناخته می‌شود، از وجود باکتری‌های عفونی در لایه‌های عمیق پوستی نشات می‌گیرد. باکتری‌هایی که باعث این بیماری می‌شوند، در حالت عادی روی پوست قرار دارند.

اما زمانی که خراش یا بریدگی عمیقی روی پوست ایجاد شود و این باکتری‌ها بتوانند به اعماق پوست راه پیدا کنند، چنین مشکلاتی به وجود می‌آورند. این باکتری‌ها که به عنوان دلیل‌سلولیت عفونی شناخته می‌شوند، استرپتوکوک و استافیلوکوکوس نام دارند.

این نوع عارضه بیشتر در اطراف دهان، چشم، داخل بینی، اطراف مقعد، گونه و… به وجود می‌آید. از علائم آن می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • احساس درد و حساسیت در نواحی اطراف سلولیت عفونی
  • قرمز و متورم شدن ناحیه
  • احساس خستگی
  • تب و لرز کردن
  • داشتن حالت تهوع و استفراغ

درمان دارویی سلولیت عفونی

سلولیت عفونی یا عفونت پوستی، آن‌قدر بیماری خطرناکی نخواهد بود. بنابراین درمان‌های سختی برای آن معرفی نمی‌شود. درمان دارویی که رایج‌ترین شیوه درمان محسوب می‌شود، مصرف ۷ الی ۱۴ روز قرص یا شربت آنتی ‌بیوتیک است.

البته دوز مصرفی آنتی ‌بیوتیک به میزان پیشرفت بیماری سلولیت عفونی مرتبط است. زمانی که علائم شدت پیدا کنند، بهتر است بیمار به بیمارستان منتقل شود تا آنتی ‌بیوتیک به‌صورت وریدی در دوز بالاتری به او تزریق شود. داروها و نسخه های درمانی سلولیت را با مراجعه و مشورت با دکتر سلولیت مصرف کنید.

سخن پایانی

شما در این مقاله با سلولیت آشنا شدید. همچنین از راههای درمانی آن آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.

سوالات متداول

چگونه کاهش وزن به رفع سلولیت کمک می‌کند؟

کاهش وزن اصولی یعنی از‌دست‌دادنِ چربی، بدون این‌که سلامتی‌ شما به خطر بیفتد. اگر از راه صحیحی لاغر شوید، درصد چربی بدن‌تان کم می‌شود و سلولیت ناپدید خواهد شد.
علاوه‌بر این، کاهش وزنِ تدریجی، آسیبی برای پوست شما ندارد و همچنین ماندگارتر است. همراه با کاهش وزن، باید حواستان باشد که وزن‌تان بالا پایین نشود؛ نوسان وزن تاثیر منفی روی سلولیت‌‌ دارد و باعث ترک پوستی هم می‌شود.

آیا سلولیت با ورزش درمان می‌شود؟

منظورمان از ورزش، فعالیت‌های ساده‌ای مثل برنامه پیاده‌ روی ، شنا، ایروبیک در خانه یا دوی آهسته است. قرار نیست برای از بین بردن و درمان سلولیت، ورزش‌های سخت و خیلی حرفه‌ای انجام دهید.
این فعالیت‌های ساده برای درمان سلولیت مفید هستند، اما حرکات اختصاصی رفع این مشکل، نیستند. حرکات ورزشی خاصی وجود دارد که برای درمان سلولیت بسیار موثر است و اگر آن‌ها را بشناسید می‌توانید تا حد زیادی چربی انباشته شده زیر پوست یا همان سلولیت را کاهش دهید و حتی کاملا محوش کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا