پزشکیپزشکی زنانزیبایی - آرایشی

آیا عدم تعادل هورمون، بر زیبایی پوست اثر گذار است؟ + بررسی درمان آکنه های هورمونی

پوست یکی از بزرگترین و مهم ترین ارگان بدن است که یک مانع فیزیکی و حفاظتی را برای بدن شکل می دهد. همچنین دمای بدن را تنظیم کرده و مسیری برای خروج مایعاتی مانند عرق و چربی را فراهم می کند. با توجه به اینکه پوست حالت استاندارد و نرمالی نداشته ، همزمان با افزایش سن و عبور از مراحل مختلف ، حالت پوست تغییر می کند و با تغییرات آب و هوایی بیرون ، بیماری یا ناراحتی تغییر شکل می دهد. شاید شما هم به تغییرات پوستتان توجه کرده باشید ، به ویژه تغییرات پوست صورت که از جمله می توان به دوران بلوغ اشاره کرد. از آنجا که پوست با غده های کوچکی به نام غده های چربی پوشیده شده و روغن مورد نیاز که را چربی نامیده می شود ، ترشح می کند تا پوستی سالم و شاداب داشته باشیم که روی این غده ها گیرنده هایی وجود دارد که به هورمونهایی از قبیل تعادل هورمون استروژن و پروژسترون پاسخ می دهند. لذا با شروع سن بلوغ ، پوست به علامتهای زیادی از جمله هورمونهای دوران بلوغ از طریق گیرنده های متعدد پاسخ می دهد که بدین ترتیب تولید چربی در پوست افزایش می یابد.


فهرست مطالب


اثرات مختلف هورمون ها در بدن چیست؟

هورمون ها در بدن وظایف مختلفی را به عهده دارند و تاثیرات مختلفی را بر بدن هر شخصی می گذارند. ترشح هورمون ها در بدن و تغییراتی که در میزان آن در بدن ایجاد می شود در متابولیسم ها مختلف بدن تاثیر گذار است. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله انواع لمینت سرامیکی را بخوانید. از جمله متابولیسم هایی که تحت تاثیر تغییرات هورمونی هستند می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • تاثیر هورمون ها بر میزان رشد و نمو هر شخص در دوره های سنی مختلف
  • فعالیت های جنسی که در هر دوره اتفاق می افتد تحت تاثیر تغییرات هورمونی است.
  • نوع رفتار و اخلاقی که هر شخص از خود نشان می دهد نیز به تغییرات هورمونی می تواند بستگی داشته باشد.

چه هورمون هایی بر زیبایی پوست تاثیر گذار هستند؟

زیبایی پوست انسان تحت تاثیر عوامل مختلفی قرار می گیرد. این عوامل ممکن است محیطی، ژنتیکی، و همچنین در اثر تغییرات هورمون ها باشد. از جمله عوامل محیطی که می تواند بر سلامت پوست انسان تاثیر گذار باشد آلودگی های محیطی، اشعه های موجود، و همچنین مواد شیمایی را می توان نام برد. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله ” لیپوساکشن” تغییر سایز یا لاغری را بخوانید.

 تعادل هورمون

گاهی نیز ممکن است بر اثر نا هنجاری های ژنتیکی در سلامت پوست انسان تغییراتی ایجاد شود. در طی بررسی های انجام شده تاثیرات هورمون بر پوست نیز به اثبات رسیده است، از جمله هورمون های موثر بر سلامت پوست می توان موارد زیر را نام برد:

هورمون استروژن:

هورمون استروژن نام گروهی از هورمونهای جنسی زنانه است که در انسان در سیکل طبیعی تخمدان در مرحله فولیکولی از فولیکول در حال رشد و پس از مرحله فولیکولی از جسم زرد آزاد می شود و در طی دوران بارداری هم مقدار زیادی از انواع استروژنها ترشح می شود . البته جالب است بدانید که هورمون استروژن در بافت های مختلف دیگر بغیر از تخمدان هم تولید می شود و لذا یک هورمون زنانه نبوده و در بدن مردان نیز یافت می شود. در حقیقت هورمون استروژن شامل سه گروه استرادیول که به میزان زیادی در زنان بالغ وجود دارد، استریول در دوران بارداری و استرون در دوران یائسگی می باشد.لازم به توضیح است که در بانوان ، در ابتدا کلسترول به آندروژن که هورمون مردانه است ، تبدیل شده و آندروژن تبدیل به هورمون استروژن می گردد که همه این موارد از طریق عملکرد آنزیم های اصلی می باشد که بدون آنها تبدیل هورمون نمی تواند انجام گیرد. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله سلولیت چیست و چگونه از بین می‌رود را بخوانید.

بیشتر بخوانید:  معرفی 10 متخصص برتر اطفال و کودکان تهران به انتخاب مجله ایران دی دی اس

تاثیر هورمون استروژن روی پوست چیست؟

پوست دارای اجزای لازم برای تولید کلسترول و استروئید جنسی می باشد که هورمون استروژن در پوست بر ضخامت پوست ، چین و چروک و رطوبت تاثیرگذار می باشد و می تواند با حفظ تعادل مایعات ، اسید هیالورونیک پوست را افزایش داده و باعث افزایش تولید کلاژن در پوست هم گردد. بدین ترتیب با حفظ ضخامت و رطوبت لایه اپیدرم پوست ، پوست مرطوب و بدون چین و چروک می شود. البته افزایش فعالیت هورمونی در دوران بارداری و یا مصرف قرض ضد بارداری ، باعث افزایش ساخت رنگدانه های پوست در پیشانی و بینی یا گونه می شود که ملاسما معروف بوده و جزو اثرات هورمونی بر ملانین پوست می باشد.

بیشتر بخوانید، بیشتر بدانید: لیفتینگ صورت یا ریتیدکتومی چیست

از طرف دیگر هورمون استروژن عملکرد مثبتی روی موها داشته و آن را بلند و سالم می کنند که در دوران بارداری ، بانوان بوضوح رشد موی خود را مشاهده می کنند و در آن مرحله رشد مو در فاز آناژن طولانی می شود ولی بعد از زایمان و کاهش سطح هورمون استروژن در بدن ، موها دوباره ریزش می کنند که به تلوژن افلوویم معروف می باشد. چنانچه در دوران یائسگی هم ، بانوان کم پشت شدن و ریزش موی خود را به دلیل کاهش تولید هورمون استروژن تجربه می کنند. در نتیجه هورمون استروژن، باعث زیبایی و جوان ماندن ما می شود.

هورمون پروژسترون: 

هورمون پروژسترون هم مانند هورمون استروژن یکی دیگر از هورمونهای جنسی زنانه است که نقش مهمی در عادت ماهیانه و توانایی باروری بانوان داشته و به عنوان اولین هورمون در درمان مشکلات جنسی و اختلالات هورمونی بکار می رود. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله لیفت باسن برزیلی چیست را بخوانید. بدین ترتیب هورمون پروژسترون در طی چرخه تخمک گذاری طبیعی از جسم زرد ترشح می شود که قبل از تخمک گذاری ، میزان آن کم بوده و در چرخه قاعدگی پس از تخمک گذاری به دوبرابر افزایش پیدا می کند و در دوران بارداری سطح هورمون پروژسترون در بدن 200 برابر بیشتر می شود.

همچنین هورمون پروژسترون به دلیل اینکه باعث خنثی سازی و ایجاد تعادل هورمون استروژن در بدن بانوان و آقایان می شود ، لذا یک هورمون تنظیم کننده نامیده می شود و کمبود هورمون پروژسترون در بدن به افزایش غیر قابل کنترل استروژن در بدن می انجامد که بسیار خطرناک بوده و مهم ترین آن ابتلا به سرطان اندومتر یا رحم می باشد. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله پی آر پی مو چیست را بخوانید.

تاثیراتی که هورمون های تیروئید بر سلامت پوست انسان می گذارند

برای مشخص کردن تاثیرات هورمون بر سلامت پوست تحقیقات بسیاری انجام شده است. در طی این تحقیقات مشخص شده است که هورمون های تیروئیدی نقش زیادی در سلامت و پوست و زیبایی ظاهری هر شخصی دارد و تغییراتی که در میزان ترشح این هورمون ها ایجاد می شود ممکن است در زیبایی ظاهری شخص تغییرات زیادی را ایجاد نماید. مقدار هورمون تیروئید در بدن همواره باید به صورت متعادل باشد.

تعادل هورمون

چرا که در غیر این صورت مشکلات زیادی را می تواند به دنبال داشته باشد. از جمله تاثیرات عدم تعادل هورمون بر سلامت پوست این است که بالا بودن مقدار این هورمون سبب عرق کردن و چرب شدن پوست می شود و در مقابل اگر مقدار این هورمون از حد تعادل کمتر باشد خشکی پوست و کم پشت شدن حجم مو را به دنبال دارد.

بیشتر بخوانید:  بوتاکس درماتوکس چیست؟ + بررسی مزایا و معایب آن

چه عواملی ممکن است تعادل هورمون ها را در بدن بهم بریزد؟

  • عوامل محیطی از جمله شرایط زندگی انسان و نوع تغذیه و رژیم غذایی که هر فرد دارد ممکن است تعادل هورمون را در بدن دچار تغییراتی بکند. با توجه به این نکته، هر شخصی باید توجه کافی را به رژیم غذایی خود داشته باشد.
  • گاهی در اثر مصرف داروها میزان ترشح برخی از هورمون ها کم و زیاد می شود. به همین دلیل بهتر است که دارو را بدون تجویز پزشک مصرف نکنید.
  • تنش ها و مشکلاتی که سبب ایجاد استرس در شخص می شود نیز در بهم ریختن تعادل هورمون ها موثر است.
  • یکی از مهمترین عواملی که تعادل هورمون را در بدن بهم می ریزد مواد شیمیایی است که در وسایل آرایشی، بهداشتی وجود دارد. این وسایل ممکن است دارای یکسری ترکیبات باشند که سبب تغییر در میزان هورمون ها شود.
  • نوع ورزش و همچنین فعالیت های روزانه هر شخص نیز در میزان هورمون تاثیرگذار است.

هورمونها چگونه می توانند باعث ایجاد پوست چرب شوند؟

بسیاری از تغییرات پوست که ممکن است در دوران بلوغ و بعدها در زندگی تجربه کنید ، مربوط به غده های کوچکی بنام غده های چربی هستند که این غده ها مواد روغنی بنام چربی تولید و ترشح می کنند. بدین لحاظ با آغاز سن بلوغ غده های چربی از نظر سایز و اندازه بزرگ شده و شروع به ترشح چربی می کنند و بیشترین میزان ترشح چربی بین سالهای پانزده تا سی و پنج سالگی است . در اصطلاح پزشکی در شرایطی که پوست خیلی چرب می شود ، چربی ناهنجار پوست نامیده می شود که به معنای ترشح زیاد چربی بوده و خود عوامل مختلفی دارد.

غدد چربی مانند بسیاری از بخشهای دیگر پوست گیرنده هایی دارند که توسط غدد جنسی تحت تاثیر قرار می گیرند و این غدد به طور چشمگیری از آندروژنها که هورمونهای جنسی مردانه مثل تستسترون هستند ، اما در هر دو جنس زن و مرد وجود دارند ، تاثیر می گیرند. بدین ترتیب هورمون آندروژن ، تولید چربی را در دوران بلوغ و در هر دو جنس مرد و زن افزایش می دهند و آندروژنهای بیشتری به گیرنده های روی غدد چربی متصل می شوند ، بدین ترتیب چربی بیشتری در پوست تولید می شود و در نهایت این امر باعث می شود به طور قابل ملاحظه ای پوست چرب تر شده و به سمت جوش زدن پیشرفت کند.

تعادل هورمون

از طرف دیگر تولید چربی در طول دوره قاعدگی ممکن است تغییر کند و تاثیری که هورمون استروژن روی تولید چربی دارد ، هنوز واضح نیست ، اگر چه تحقیقات نشان داده که تولید هورمون استروژن بخصوص در دوزهای بالا سطح تولید چربی و فعالسازی غده را مختل می کند ، اما درک اینکه چطور نوسانات طبیعی هورمون استروژن در تمام مدت چرخه عادت ماهیانه روی پوست تاثیر می گذارد ، دشوار می باشد. بدین منظور در تحقیقی که روی زنانی با پوست چرب انجام شد ، افزایش در تولید چربی در طول هفته قبل از عادت ماهیانه و همچنین در طول مدت هفته عادت ماهیانه اتفاق افتاد.

همچنین در این آزمایش ، هفته ای با پایین ترین سطح تولید چربی ، در طول دومین هفته چرخه عادت ماهیانه اتفاق افتاد و در زنانی که نوع پوستشان چرب نبود ، هیچ گونه تغییر مهمی در تولید چربی اندازه گیری نشد و به دلیل اینکه سطح هورمونی در این تحقیق اندازگیری نشده بود ، محققان قادر نبودند به این سوال پاسخ دهند که آیا تغییرات در روغنی بودن پوست به طور قطع مربوط به تغییرات سطح هورمون است یا نه؟

آکنه و چرخه قاعدگی

وقتی سطح آندروژنها بالا می رود ، تولید چربی افزایش پیدا می کند که در اینجا چربی می تواند با سلولهای مرده پوست تلفیق شود و باعث انسداد در ناحیه روزنه پوست گردد  و این انسداد روزنه می تواند همه چربیهای اضافه ای را که تولید می شود به دام انداخته و به شکل آکنه بروز کند. بدین ترتیب چربی هایی که منافذ را پر کرده اند ، یک مکان عالی برای رشد و زندگی باکتریها هستند و بطور خاصی آکنه ها عاشق تشکیل کلونی در این منافذ هستند که باعث وخیم تر شدن شرایط پوست و ایجاد آکنه های التهابی می شوند . 

بیشتر بخوانید:  اختلالات ساق پا نوزادان و مشکلات پای کودکان چیست؟ + معرفی رایج ترین انواع اختلالات ساق پا و پا در کودکان

آکنه های ولگاریس یکی از متداولترین ناراحتیهای پوستی هستند که به چرخه عادت ماهیانه مرتبط هستند و با شیوع هورمونی مرتبط با عادت ماهیانه در مرحله قبل از عادت ماهیانه معمول تر است ( ده روز قبل از پریود بعلاوه روزهای خونریزی ) . نظر به اینکه دلیل آکنه های هورمونی هنوز کاملاً مشخص نیست اما تئوریهایی در رابطه با ایجاد آنها وجود دارد و محققان در این رابطه فکر می کنند که قبل از اینکه عادت ماهیانه آغاز شود ، استروژن کافی برای عملکرد ضد چربی وجود ندارد . بدین ترتیب بدون سطح هورمون استروژن بالا ، آندروژنها ، تولید چربی را افزایش می دهند که این امر باعث افزایش انسداد روزنه ها و محیط قابل سکنی برای آکنه های P می شوند. از طرف دیگر محققین نظریه های دیگر پیشنهاد می کنند که آکنه های هورمونی باعث عدم تعادل میزان هورمون پروژسترون به هورمون استروژن می شود که البته نیازمند تحقیقات بیشتری می باشد.

لازم به ذکر است که زنان با چرخه قاعدگی که دارای آندروژنهای بالایی هستند مثل افرادی با سندرم تخمدان پلی کیستیک احتمال بیشتری دارند که دچار آکنه ، افزایش موهای زائد ، ریزش مو زنانه شوند. همچنین ترا جنسی ها هم ممکن است متوجه افزایشی در زخمهای آکنه ای ، در طول اولین سالی که تستسترون مصرف می کنند ، شوند ، اما بعد از مدت زمان طولانی ممکن است این عارضه کاهش پیدا کند .

برخی افراد شاهد کاهش در بروز و شیوع آکنه در دوران کنترل بارداری هورمونی می شوند که این امر به این دلیل است که از قرصهای کنترل بارداری برای درمان آکنه استفاده می کنند. چرا که در قرصهای ضد بارداری ، هورمون استروژن مصنوعی در دوزهایی که مانع تخمک گذاری می شوند ، ارائه شده است و وقتی تخمک گذاری اتفاق نمی افتد ، آندروژنهای تخمدانی تولید نمی شوند .

البته همه آکنه ها مربوط به عادت ماهیانه یا چرخه هورمونی نمی شوند و آکنه روی افراد در همه سن و جنسی تاثیر می گذارد. برای مثال ژنتیک، رژیم غذایی و رویارویی با فشارهای عصبی می تواند همچنین روی آکنه اثر داشته باشد که البته در این زمینه نیاز به تحقیقات بیشتر است. بدین منظور درمان آکنه می تواند کمک کند تا اعتماد به نفس و کیفیت زندگی بهبود پیدا کند و اگرچه شیوع آکنه ممکن است از نظر بهداشتی اهمیت نداشته باشد ، ولی اینکه چطور با دقت پوستتان را در روزهایی که حساسیت آن افزایش یافته درمان کنید ، بسیار مهم است .

معرفی انواع آکنه های هورمونی

از انواع آکنه های هورمونی می توان به موارد زیر اشاره کرد :

  • آکنه بلوغ که به دلیل بلوغ و رشد و تغییر هورمونها و با افزایش هورمون آندروژن تشکیل می شود.
  • آکنه بارداری که در دوران بارداری شکل گرفته و بعد از زایمان با نوسانات هورمونی همراه است.
  • آکنه یائسگی که با کاهش تولید هورمون استروژن ، افزایش آندروژن و افزایش مقاومت به انسولین همراه می باشد.
  • آکنه استرس که در اثر افزایش هورمون گلوکوکورتیکوئیدها ، افزایش آندروژن و مقاومت به انسولین تشکیل می گردد.

درمان آکنه های هورمونی چگونه است؟

درمان آکنه های هورمونی ، به دلیل ایجاد آکنه و میزان شدت یا خفیف بودن آن مربوط می شود و ممکنست داروهای بدون نسخه به مشکل فعلی شما ، پاسخ مناسبی ندهد که در این صورت پزشک ، درمان های موضعی شامل کرم ، ژل و لوسیون و یا قرص های آنتی بیوتیک تجویز می کند. اما همیشه درنظر داشته باشید که این پروسه زمان بر بوده و ممکنست تا یک سال برای کسب نتیجه مطلوب طول بکشد. همچنین از درمان های موضعی دیگر که توسط پزشک تجویز می شود : بنزوئیل پراکسید (ضد باکتری) ، رتینوئید (لایه برداری سلولهای مرده) ، آزلائیک اسید (ضد باکتری و حذف کننده سلولهای مرده) با اثرات تحریک پذیری کم، آنتی بیوتیک موضعی (ضد باکتری) و … .

داروهای ضد آکنه هورمونی برای مصارف خوراکی نیز شامل قرص آنتی بیوتیک (کاهش باکتری) ، ایزوترتینوئین (داروی رتینوئید خوراکی ، تعادل میزان چربی و کاهش باکتری ) در آکنه های هورمونی خیلی شدید با عوارض جانبی ، قرص ضد بارداری خوراکی (برای بانوانی که از نظر جنسی فعال نباشند) و … می باشد. البته تجویز همه این داروها توسط پزشک، با انجام آزمایشات هورمونی و سونوگرافی های مربوطه و با مشخص شدن علت آکنه هورمونی انجام می پذیرد که بعضی از داروها برای همه افراد مناسب نیست. برای مثال برای بانوان باردار و شیرده داروهایی چون ایزوتریتنوئین مناسب نمی باشد.

بیشتر بخوانید:  بررسی عوارض قرص ال دی برای کیست تخمدان، پوست، اعصاب و دختر مجرد

– تغذیه سالم : بدون شک تاثیرات غذا روی التهاب و هورمون ها بر کسی پوشیده نیست. همچنین افزایش سن ، افزایش قند خون و انسولین همه و همه باعث ایجاد و تشدید جوش های آکنه می گردد که در این میان می توانید از مصرف شکر ، چربی و دیگر غذاهای فرآوری شده  و نان و شیرینی و غذاهای با آرد سفید پرهیز کنید و بجای موارد مضر فوق ، میوه ، سبزی ، پروتئین و چربی های سالم با التهاب مبارزه کرده و با کنترل سطح انسولین ، هورمون ها را نیز متعادل می کنند.

– کاهش استرس و خواب کافی : استرس از عواملی است که علاوه بر تهدید سلامتی فرد ، روی پوست نیز تاثیر گذاشته و آکنه استرس ایجاد می کند که می توانید از ورزش ، ارتباط با دوستان و … در کنترل استرس بهره ببرید و به آرامش درونی برسید. از طرف دیگر کم خوابی دلیل موجهی برای به هم خوردن هورمون ها می باشد که با ایجاد التهاب و افزایش مقاومت به انسولین همراه می باشد. لذا داشتن خواب کافی 8 ساعته در رفع آکنه هورمونی از اهمیت بالایی برخوردار است.

  • اگر می خواهید لیزر موهای زائد در کلینیک زیبایی در رشت انجام دهید و در عین حال مشکل هورمونی دارید ، حتماً ابتدا با پزشک مشورت کرده ، آزمایش های مربوطه را انجام دهید و در صدد درمان برآئید و سپس برای لیزر اقدام کنید تا بتوانید نتیجه درستی از لیزر موهای زائد بگیرید.
  • برای پاکسازی پوست صورت و فیشال تخصصی بهتر است که از صحت و سلامت هورمونی خود اطلاع داشته باشید ، برخی از جوش ها و آکنه ها که هورمونی بوده ، باید زیر نظر پزشک متخصص تحت مداوا قرار گرفته باشد، چرا که پاکسازی پوست به تنهایی در لایه های سطحی پوست کار کرده ، اما پزشک بیمار را تحت مداوای هورمونی از داخل بدن قرار می دهد. لذا برای کسب نتایج عالی از فیشال باید حتماً بررسی ها و مشاوره های لازم را انجام دهید.

سخن پایانی

شما در این مقاله با عدم تعادل هورمون، بر زیبایی پوست اثر گذار آشنا شدید. همچنین از درمان آکنه های هورمونی آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.

سوالات متداول

انواع هورمون‌های جنسی زنانه چیست؟

هورمون‌ها از غدد یا اعضای مختلفی ترشح می‌شوند، اما مهم‌ترین تولید کننده‌های هورمون جنسی، غده‌های جنسی (تخمدان و بیضه) هستند. دو هورمون اصلی در تنظیم و تشکیل ویژگی‌های زنانه استروژن و هورمون پروژسترون هستند. تستوسترون سومین هورمون جنسی است که به ‌نوان هورمون مردانه شناخته می‌شود، اما در بدن خانم‌ها نیز کمی تولید می‌شود.

درمان قطعی هورمون مردانه در زنان چیست؟

درمان توصیه شده برای تستوسترون بالا به علت اصلی آن بستگی دارد. به‌طور معمول، پزشک هم تغییر شیوه زندگی و هم دارو را توصیه می‌کند. برخی از درمان‌ها نیز ممکن است برای کنترل مو‌های ناخواسته استفاده شوند.

دیدگاهتان را بنویسید

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا