شاید برای شما هم پیش آمده باشد که در زمان قاعدگیتان لختههای خون را ببینید. در حالت عادی خون پریود نباید حالته لختهای داشته باشد و اگر زمانی چنین اتفاقی برایتان بیفتد احتمالاً نگران و وحشتزده میشوید.اما باید بدانید که وجود لخته خون در پریود همیشه یک مسئله مهم و نگران کننده نیست. بیشتر خانمها و حتی دخترهای جوان دچار چنین مشکلی میشوند.با اینکه در اکثر موارد وجود لخته خون در پریود مورد مشکوکی نیست اما شما باید به عنوان یک خانم از چنین مسائلی آگاهی و اطلاعات کامل و کافی داشته باشید و در اگر لازم بود به پزشک مراجعه کنید.در ادامه قصد داریم تا هرآنچه که لازم است به عنوان یک خانم از لخته خون در پریود بدانید را با شما به اشتراک بگذاریم و این موضوع را کاملا بررسی کنیم.
فهرست مطالب
- منظور از لخته خون در پریود چیست؟
- چه زمانی لخته خون در پریود میتواند خطرناک باشد؟
- چگونه میتوانیم علائم قاعدگی سنگین را کنترل کنیم؟
- چه زمانی لخته خون قاعدگی خطرناک است؟
- چه زمانی برای لخته شدن خون قاعدگی به پزشک برویم؟
- سخن پایانی و سوالات متداول
منظور از لخته خون در پریود چیست؟
خون پریود باید خون رقیق قرمزرنگ باشد. گاهی اوقات در صورتی که خون باقی مانده از دوره قاعدگی قبلی هم وجود داشته باشد ممکن است خون پریود شما به رنگهای تیرهتر دربیاید یا با لخته خون شبیه جگر در پریودی خود مواجه شوید.اما لخته خون در پریود چیزی نیست که همه بانوان و همیشه بخواهد آن را تجربه کنند. شروع دوران قاعدگی زمانی شروع میشود که با افزایش هورمونها بافت داخلی رحم (آندومتر) شروع به ریزش میکند. پس چه زمانی لخته خون قاعدگی طبیعی است؟
در چنین زمانی برای جلوگیری از خونریزیهای شدید، پلاکتهایی که در خون وجود دارند به صورت خودکار به رحم هجوم میآورند و ترکیبی از خون پریود، مخاط و ترشحات غدد رحمی، بافتهای تخریب شده رحم و رگهای خونی را به صورت لختههای خونی به وجود میآورند.در حالت عادی آنزیمهایی داخل بدن میتوانند بر پلاکتها و غلبه کرده و مانع از لخته شدن خون در پریود بشوند اما زمانی که خون پریودی سنگین و زیاد باشد انعقادکنندهها، خون را به شکل لخته در میآورند.
چه زمانی لخته خون در پریود میتواند خطرناک باشد؟
مهمترین عواملی که بر چرخه قاعدگی و همچنین نوع خون پریود و دردهای قاعدگی و… میتواند اثر بگذارد مواردی مانند: سن، سابقه پزشکی و سلامتی، هورمونها و وضعیت جسمی و روحی هستند.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله بارداری خارج از رحم را بخوانید.
لخته خون در پریود – مسدود شدن راه رحم
اگر شرایطی برای شما ایجاد شود که راه خروج خون قاعدگی و رحم مقداری تنگ یا حتی مسدود شود، میتواند باعث لخته لخته شدن خون پریود شود. انسداد رحم میتواند در اثر فیبروم، آندومتریوز، آدنومیوز و تومورهای سرطانی ایجاد شوند.
لخته خون در پریود – بهم خوردن تعادل هورمونی
تمام چرخههایی که به صورت طبیعی در رحم اتفاق میافتند، تحت تأثیر هورمونها هستند. اگر مقدار هورمونها حتی برای ذرهای تغییر کند مشکلات و عوارضی را به دنبال خود خواهد داشت.برخی عوامل اثرگذار بر عدم تعادل هورمونی عبارتند از: استرس و اضطراب، کاهش و افزایش ناگهانی و زیاد وزن، یائسگی یا بارداری و مصرف داروهای هورمونی.
لخته خون در پریود – سقط جنین
بر اساس تحقیقات انجام شده، ۵۰ درصد تمام بارداریها به سقط جنین منجر میشوند و این در حالی است که اکثر این سقط جنینها حتی قبل از اینکه زن از بارداری خود مطلع شود اتفاق میافتد.زمانی که بارداری بسیار کوتاه مدت بوده و سقط جنین اتفاق بیفتد، عوارضی مانند ایجاد لخته خون در پریود، گرفتگی عضلات، افزایش و سپس کاهش هورمونها و تغییر خلقوخو و خونریزیهای شدید اتفاق میافتد.
لخته خون در پریود – سرطان رحم یا لگن
احتمال اینکه وجود لخته خون در پریود شما به دلیل سرطان رحم یا لگن باشد، بسیار بسیار کم است اما با این حال درصد خیلی کمی از خانمهایی که خونریزی لختهای دارند ممکن است به این بیماریها مبتلا باشند.
چگونه میتوانیم علائم قاعدگی سنگین را کنترل کنیم؟
طبیعی است که قاعدگی سنگین زندگی روزمره بسیاری از زنان را تحت تأثیر خود قرار دهد. ضمن اینکه این نوع قاعدگی همراه با عوارضی همچون گرفتگی عضلات و خستگی بروز میکند و توانایی انجام فعالیتهای روزمره را از فرد میگیرد.
شما میتوانید از نکات زیر برای مدیریت علائم قاعدگی سنگین و لختههای قاعدگی استفاده کنید.
داروهای ضدالتهاب
از داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی بدون نسخه مانند ایبوپروفن در ابتدای پریود و روزهای سنگین قاعدگی استفاده کنید. این داروها ضمن اینکه ضد درد و گرفتگی عضلات هستند، میتوانند در کاهش سطح خونریزی نیز مؤثر باشند. البته به خاطر بسپارید، در صورتیکه مبتلا به بیماری فون ویلبراند هستید نباید داروهای NSAID مصرف کنید.
استفاده از پد و تامپون
در روزهایی که جریان قاعدگی شدید است از پد و تامپون استفاده کنید. اگر جریان قاعدگی غیرقابلکنترل است از دو پد همزمان استفاده کنید. هنگام خرید محصولات جاذب خون پریود دقت کنید، محصولات با قدرت جذب بالا را انتخاب کنید.
شبها هنگام خواب از پدهای ضد آب روی تختخواب استفاده کنید. روی تختخواب را با حوله یا یک پد ضد آب کاور کنید تا حین خواب نگرانی نشت خونروی بستر خواب را نداشته باشید. همیشه همراه خود چند پد بهداشتی به همراه داشته باشید. ازآنجاییکه شما پریود سنگین را تجربه میکنید، لازم است همیشه آمادهباشید. گاهی پریود چند روز زودتر شروع میشود، بنابراین همیشه در خودرو، کیف و چمدان خود چند پد و تامپون نگهداری کنید. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله سن مناسب برای بارداری را بخوانید.
رژیم غذایی سالم
پیروی از رژیم غذایی سالم و نوشیدن مقدار کافی آب میتواند کمککننده باشد. خونریزی شدید میتواند بر سلامت جسمانی شما تأثیر زیادی بگذارد. هرروز مقدار زیادی آب بنوشید و از یک رژیم غذایی سالم و متعادل پیروی کنید. وعدههای غذایی شما باید حاوی غذاهای غنی از آهن باشند. گوشت، توفو، سبزیجات تیره و برگدار، کینوا و عدس ازجمله مواد غذایی هستند که توصیه میکنیم در این دوره مصرف کنید.
چه زمانی لخته خون قاعدگی خطرناک است؟
برای اینکه بتوانید تشخیص دهید چه زمانی وضعیت شما بحرانی است و نیاز به ویزیت و معاینه پزشک دارید، ابتدا باید روش تشخیص خونریزی طبیعی قاعدگی از غیرطبیعی را یاد بگیرید. درصورتیکه لختههای خون سایز خیلی کوچکی دارند و اغلب در روزهای نخست قاعدگی به وجود میآیند، موضوع نگرانکننده نیست و این لختههای نرمال تلقی میشوند.
اما در مورد لختههای غیر نرمال قاعدگی دقت کنید، که این لختههای بیش از ۲٫۵ سانتیمتر بزرگی دارند. پس از روزهای نخست همچنان ادامه پیدا میکنند و مکرراً تکرار میشوند.
چه زمانی برای لخته شدن خون قاعدگی به پزشک برویم؟
بیشتر بانوان عموماً با مشاهده لخته خون در خونریزی سیکل قاعدگی دچار وهم و نگرانی میشوند، حال آنکه در بیشتر موارد این لختهها نرمال هستند و خللی در سلامت بدن و دستگاه تولیدمثل ایجاد نمیکنند. اما بهطورکلی بانوان باردار و دیگر زنان و دختران باید در صورت مشاهده علائم زیر در خونریزی قاعدگی به پزشک مراجعه کنند:
- خروج لختههای خون پس از چند روز اول خونریزی
- سیکل قاعدگی که بیش از ۷ روز طول میکشد و همراه با لخته خون است
- لختههایی که بیش از ۲٫۵ سانتیمتر بزرگی دارند
- اگر باردارید و در چند ماه نخست خروج لختههای بزرگ خون را بیش از سه روز مشاهده کردید
سخن پایانی
شما در این مقاله با لخته شدن خون در پریودی آشنا شدید. همچنین از درمان خونریزی شدید در پریودی آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسطما جواب داده شود.
سوالات متداول
اهی اوقات ترشحات واژینال و همچنین رنگ تیره و سیاه خون قاعدگی امکان دارد ترسناک باشد، اما همیشه اینگونه نیست، به خاطر اینکه مشاهده خون سیاه قاعدگی، ممکن است برای هر خانمی در سیکل قاعدگی، مخصوصا در روزهای اوایل پریود اتفاق بیفتد. خون سیاه پریودی، خونی می باشد که مدت بیشتری در رحم مانده و در معرض اکسیژن قرار گرفته و در اثر واکنش با آن تغییر رنگ داده و به رنگ سیاه تبدیل شده است.
انجام این روال موجب می شود که رنگ خون قاعدگی، تیره تر به نظر رسیده و باعث ایجاد وحشت شود. این خون معمولا شبیه به رنگ قهوه ای است و جای نگرانی ندارد، ولی همان طور که در اطلاعات رنگ قهوه ای گفته شد با تکرار مشاهده این رنگ سیاه بیمار باید حتما به پزشک مراجعه کند.
خونریزی غیرطبیعی در هر سنی ممکن است دیده شود. با این حال در زمانهای خاصی از زندگی زنان بینظمی پریود شایعتر است. در سالهای اول شروع پریود (حدود16-9سالگی)ممکن است پریودها چندان منظم نباشند. در حوالی 35سالگی پریودها کوتاهتر میشوند. با نزدیکشدن به یائسگی نیز پریودها غالباً کوتاهتر میگردند. همچنین گاهی پریود رخ نداده و یا خونریزی خفیفتر یا شدیدتر میشود.