دندانپزشکیدندانپزشکی کودکان

روکش دندان شیری کودکان

زمانی که دندان شیری مقدار زیادی از بافت خود را از دست میدهد و دچار پوسیدگی شدید می شود، همزمان با برداشت پوسیدگی، بافت ناچیزی از دندان باقی میماند که برای نگهداشتن ماده ترمیمی مقاومت چندانی ندارد. بنظرتان در این حالت برای حفظ دندان شیری کودک چه کاری می‌توان انجام داد؟ استفاده از روکش دندان شیری مطمئن‌ترین راه برای ترمیم است. این روکش مانع از پوسیدگی مجدد است. در صورت مراقبت می‌تواند دندان شیری کودک دلبندتان را تا زمان رویش دندان اصلی حفظ کند. در این مقاله با ما همراه باشید تا اطلاعات جامع‌تری در این باره بدست آورید.


این محتوای مفید را از دست ندهید: دلایل لق شدن دندان دائمی


چرا دندان‌های شیری مهم هستند؟

حفظ دندان شیری تا زمانی که نوبت به افتادن آن می رسد به چند دلیل اهمیت دارد و نیاز به ترمیم را ایجاب می کند:

  • مینای دندانهای شیری نازک تر از دندانهای دائمی هستند. پوسیدگی به سادگی بین دندانها گسترش می یابد. روکش نه تنها برای نجات خود دندان صدمه دیده است بلکه برای جلوگیری از گسترش پوسیدگی و عفونت به نواحی دیگر دهان است.
  • روکش دندان شیری برای برگرداندن عملکرد، شکل و اندازه به دندان آسیب دیده صورت می گیرد. از آنجایی که یکی از مهمترین عملکردهای دندان حفظ فاصله در قوس دندانی و نگه داشتن جا برای دندان دائمی زیر آن و هدایت آن است، روکش کردن باعث می شود این عملکرد حفظ شود. نتیجتا مشکلات بعدی ناشی از زود افتادن دندان شیری به وجود نیاید.
  • ترمیم کردن و حفظ دندان شیری باعث می شود رشد عضلات و استخوان فک کودک، روند طبیعی خود را طی کند.
  • دندان شیری برای جویدن غذا مهم است و بدون آن بخشی از فرآیند جویدن غذا با اختلال مواجه می شود.
روکش دندان شیری کودکان
  • روکش با پوشاندن دندان از فروپاشی دندان و عمیق تر شدن پوسیدگی جلوگیری می کند بنابراین احتمال دندان درد، عفونت لثه و مشکلات دیگر را کاهش می دهد.
بیشتر بخوانید:  فضا نگهدارنده دندان شیری کودکان چه زمانی استفاده می شود؟

برای مطالعه بیشتر: هر آنچه درباره جرم‌گیری دندان باید بدانید


ماندگاری روکش دندان های شیری

دندانپزشک اطفال معمولا با هدف نگهداری دندان های شیری تا زمان رویش دندان های دائمی در مسیر درست، از روکش استفاده میکند. در این بخش استثناهایی نیز وجود دارد که از حوصله این بحث خارج است.
جز موارد استثنا، روکش دندان شیری باید تا زمان رویش دندان دائمی نگه داشته شود. در نهایت این دندان مانند سایر دندان ها لق شده، افتاده و دندان دائمی جایگزینش می شود.


درباره‌ی واترپیک چه می‌دانید؟


چهار نوع روکش دندان شیری

1-روکش اول از جنس استیل ضد زنگ پیش ساز است.این روکش بیشتر در دندانپزشکی ها استفاده می شود .از پوسته های فلزی با اندازه های مختلف ساخته شده و می تواند برای هر سایز دندانی استفاده شود.برای دندانهای آسیاب خلفی بسیار مناسب بوده چون که با دوام، قوی و مقاوم به رطوبت می باشد.وقتی قابل استفاده است که بین دندانها پوسیدگی وجود داشته باشد.جایگذاری آن آسان بوده و دندانپزشک به راحتی با یکبار دیدن دهان آن را متصل می کند.مقرون به صرفه بوده و ارزان است.

روکش دندان شیری کودکان

2-استریپ کرون یا رزین اسیدکاری شده حاوی یک پوسته شفاف است. این پوشش با کامپوزیت هایی به رنگ دهان پر شده و درون دندان جای می گیرد.هنگامی که مواد کامپوزیت داخل دندان قرار می گیرند، پوشش پلاستیکی خارج می‌ش‌ود. در این حالت تنها موادی که به رنگ دندان هستند باقی می مانند.این روکش دندان شیری در کودکان اغلب برای دندانهای جلو استفاده می شود و قیمت مناسب و متوسط دارد.

بیشتر بخوانید:  ارتودنسی دندان کودکان چیست؟ + چه زمانی کودکان به ارتودنسی نیاز دارند؟

3-استیل روکش دار حاوی روکشهای استیل نیکل ضد زنگ با موادی به رنگ دندان است که به نواحی جلویی، بالا و کناره ها متصل می شود.با دوام هستند برای ترمیم دندانهای جلویی و ترمیم دندانهای عقبی نیاز مناسب است.در مقابل رطوبت مقاوم است.و نسبت به سایر روکشهای ترمیمی نیازمند تراش دندانی بیشتر است.این روکش دندان شیری در کودکان باعث ایجاد واکنشهای آلرژیک در کودکان می شود که نسبت به فلز ایجاد می شود.

4-روکش زیرکونیا از یک ماده سخت شبیه به سرامیک ساخته شده است که به رنگ دندان می باشد.روکشهای استیل ضد زنگ، زیرکونیا نیز پیش سازهایی هستند که برای سایزهای مختلف دندان قابل استفاده هستند.تماما از فلز هستند وغیر قابل پوسیدگی بوده، قوی تر و با دوام از مینای طبیعی دندان هستند. از نظر زیبایی در بین روکشهای دندانی بهترین هستند.از لحاظ زیستی بی عیب و نقص بوده و هیچ واکنش آلرژیکی از این مواد نسبت به بافتهای بدن گزارش نشده است.

بیشتر بخوانید:  آیا می توان کامپوزیت دندان مشهد را به صورت اقساطی انجام داد؟

شاید این مطلب هم برایتان جالب باشد: پر کردن دندان با کامپوزیت


مراحل جایگذاری روکش دندان شیری کودکان

دندانپزشک ابتدا ناحیه را با ژل بی‌حس می‌کند. ژل روی لثه و گونه‌های اطراف دندان مورد نظر مالیده می‌شود.

سپس دندانپزشک داروی بی‌حسی موضعی را برای بی‌حسی کامل دندان تزریق می‌کند.

روکش دندان شیری کودکان

دندانپزشک در مرحله بعد با سد دندانی ساخته شده از نوار باریکی از لاتکس یا مواد مشابه دیگر  دندان تحت درمان را از بقیه دندان‌ها جدا می‌کند. سوراخ کوچکی روی دندان ایجاد می‌شود و با وسیله فلزی محکم می‌شود. سد دندانی مزایای زیر را دارد:

  • محافظت از لثه، زبان و گونه‌های کودک
  • جدا و خشک نگه‌داشتن دندان در طول عمل. عمل برای موفقیت‌آمیز بودن روکش باید در محیط خشک انجام شود. منبع خلا و مکش برای کنترل رطوبت دهان زیر سد قرار داده می‌شود.
  • سد دندان احساس ایمنی را در کودک ایجاد می‌کند، چون عملاً یک مانع بین کودک و دندانپزشک است و کودک را به همکاری با دندانپزشک ترغیب می‌کند.
  • سد دندان مانع از بلعیدن یا تنفس اتفاقی مواد شل و لق در طول عمل می‌شود.

دندانپزشک ابتدا پوسیدگی را با هندپیس مخصوص برمی‌دارد و دندان را قدری می‌تراشد تا بتواند روکش را روی آن قرار دهد. دندانپزشک تا زمان آماده شدن روکش، برای محافظت از دندان یک روکش موقت دندان روی آن نصب می کند.

بیشتر بخوانید:  علت تغییر رنگ لمینت دندان چیست؟

روکش در انتها روی دندان قرار داده می‌شود. این که روکش تمام دندان را دربر بگیرد و کاملاً پایدار باشد، بسیار مهم است. ادامه عمل با توجه به نوع روکش قدری متفاوت خواهد بود:

  • چنانچه روکش فلزی انتخاب شده باشد، دندانپزشک بهترین اندازه را با توجه به دندان تعیین می‌کند. روکش پولیش داده می‌شود و با سیمان پر می‌شود. سپس دندانپزشک روکش را روی دندان قرار می‌دهد و سیمان و ذرات اضافی را پاک می‌کند و دهان کودک را شستشو می‌دهد.
  • چنانچه روکش کامپوزیتی انتخاب شده باشد، دندانپزشک پوسته پلاستیکی به شکل دندان را با کامپوزیت، مواد همرنگ دندان، پر می‌کند و سپس با اشعه کامپوزیت را سفت می‌کند. سپس پوسته را برمی‌دارد تا روکش همرنگ دندان به جا بماند.

بیشتر بخوانید، بیشتر بدانید: بوی بد دهان + از علل تا درمان


سخن پایانی

در این مطلب از روکش دندان شیری کودکان گفتیم. یادتان باشد که بعد از قرار گرفتن روکش دندان شیری کودکان باید  دندان ها به خوبی مسواک زده شوند تا لثه اطراف روکش سالم بماند و از التهاب آن جلوگیری بشود. همچنین نخ دندان باید بین روکش ها و دندن های اطراف آن کشیده شود تا از تجمع باکتری ها جلوگیری شود. امید است این محتوا برایتان مفید بوده باشد. شما هم نظرات و تجربیات خود را در کامنت با ما به اشتراک بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا