دندانپزشکیدندانپزشکی کودکانمشکلات و ناهنجاری دندان

با دهانشویه ها آشتی کنید

شاید شما هم تا کنون برای سفید کردن دندان خود یا برطرف کردن بوی بد دهانتان از دهانشویه‌ها استفاده کرده باشید. اما فکر می‌کنید که دهانشویه‌های کاربردهای درمانی هم دارند؟ چه ترکیبات موثری در ایجاد خواص یک دهانشویه دخیل‌اند؟ در این مقاله با ما همراه باشید تا درباره دهانشویه‌ها بیشتر بخوانید و به استفاده درست و به‌جا از آن‌ها ترغیب شوید.

ترکیبات موثر و مهم در دهانشویه ها

هنگامی که می خواهید دهانشویه بخرید آگاهی داشتن از ترکیبات محصول بسیار مهم است تا آن چیزی را بخرید که متناسب با نیاز شماست. بسیاری از محصولات چندین ترکیب برای هدف مورد نظر خود دارند.

برخی از ترکیبات معمول آنها عبارتند از:

  • فلوراید برای مقابله با پوسیدگی دندان و تقویت مینا استفاده می شود.
  • ستیل پیریدینیوم کلراید برای از بین بردن بوی دهان و باکتری ها استفاده می شود.
  • کلرهگزیدین برای کنترل التهاب لثه و کاهش باکتری ها استفاده می شود.
  • روغن های فرار یا عصاره ای در بعضی از دهانشویه ها استفاده می شود. از جمله این ترکیبات رایج عبارتند از منتول که از نعنا بدست می آید، اکالیپتول که از اکالیپتوس به دست می آید و تیمول که از آویشن به دست می آید. همه این ترکیبات خاصیت ضد قارچی و ضد باکتری دارند.
  • پروکسید هیدروژن یا پروکسید کاربامید برای سفید کردن دندان ها به کار می رود.
دهانشویه جایگزین مسواک زدن و نخ دندان از نظر بهداشت دهان نیست. فقط در صورت استفاده صحیح موثر است. همچنین درک این نکته مهم است که فرمول های مختلف محصول حاوی مواد مختلفی هستند و همه دهانشویه ها نمی توانند دندان های شما را تقویت کنند.

بیشتر بخوانید، بیشتر بدانید: پر کردن دندان، درمانی رایج و کارا

بیشتر بخوانید:  همه چیز درباره آبسه دندان

دهانشویه‌های درمانی چند نوع هستند؟

دهانشویه‌های درمانی را می‌توان به سه نوع اصلی تقسیم کرد: ضدعفونی کننده، ضد تجمع پلاک و پیشگیری کننده.

دهانشویه ضد عفونی کننده

دهانشویه‌ حاوی کلرهگزیدین با غلظت 0.2 درصد یکی از ضد عفونی کننده‌هایی است که معمولاً برای مراقبت‌ بهداشتی دهان و دندان تجویز می‌شود. این محلول‌ مدتهاست که به عنوان یک استاندارد طلایی در میان دهانشویه‌های ضدعفونی کننده دهان و دندان شناخته شده‌ است. برای مبارزه با باکتری‌ها‌ و قارچ‌های دهان مورد استفاده قرار می‌گیرد.

  • دهانشویه کلرهگزیدین اغلب قبل از جراحی و یا پس از آن، زمانی که بار باکتریایی در محل جراحی با روش‌های دیگر کاهش نمی‌یابد و یا هنگامی که مسواک زدن برای بیمار دشوار است، به عنوان یک درمان مکمل کوتاه مدت و یا به عنوان جایگزینی برای مراقبت‌های روازنه بهداشت دهان و دندان تجویز می‌شود.
دهانشویه
  • دهانشویه کلرهگزیدین همچنین در درمان فوری زخم‌های دهان و عوارض فرسایشی مخاط دهان، به منظور جلوگیری از عفونت ثانویه‌ای که ممکن است روند درمان را کندتر سازد، تجویز می‌شود.
  • این دهانشویه‌ همچنین برای رفع بوی بد دهان ناشی از تجمع گسترده‌ باکتری‌های آزاد کننده گوگرد در سطح پشت زبان (یک سوم انتهایی آن) مورد استفاده قرار می‌گیرد.
بیشتر بخوانید:  بوی بد دهان + از علل تا درمان

دهانشویه پیشگیری کننده

از میان دهانشویه‌هایی که دارای اثرات پیشگیری اولیه هستند، دهانشویه‌های حاوی فلوراید به طور گسترده‌ای مورد استفاده قرارمی گیرند. موارد استفاده از آن ها برای جلوگیری از پوسیدگی دندان و گاهی برای اصلاح ضایعات اولیه پوسیدگی دندان است. دهانشویه‌های حاوی فلوراید برای بیماران بالاتر از هشت سال که در معرض خطر ابتلا به پوسیدگی دندان هستند، توصیه می‌شود. 

دهانشویه ضد تجمع پلاک

پلاک دندان لایه‌ای است که از تجمع باکتری‌ها تشکیل می‌شود. دهانشویه ضدپلاک بر مراحل مختلف شکل‌گیری لایه‌های پلاک دهان اثر می گذارد. به کنترل مراحل اولیه و پیشرفت بیماری‌های لثه کمک می‌کند همچنین نقش موثری در کاهش پوسیدگی دندان‌ها دارد.


شاید این مطلب هم برایتان مفید باشد: “کیست دندان” از نشانه‌ها تا درمان


امتیازات استفاده از دهانشویه چیست؟

  •  پاکسازی باقی مانده غذا از دهان: دهان شویه محلولی است که برای تمیز کردن دندان ها به خصوص نواحی که مسواک به آن ها نمی رسد مفید است. استفاده منظم از دهان شویه باعث پاکسازی باقی مانده غذا و از بین رفتن پلاک های نرم روی دندان ها می شود. اگرچه شستن دندان ها با آب تقریبا همین کار را انجام می دهد اما بسیاری از دهان شویه ها علاوه بر آن نفس را نیز خوشبو می کنند.
فواید دهانشویه
  •  از بین بردن باکتری های دهان: دهان شویه های بهداشتی با از بین بردن پلاک و باکتری های داخل دهان از بروز مشکلاتی همچون التهاب لثه پیشگیری می کنند. لازم به ذکر است باکتری های ناشی از عفونت لثه با ورود به جریان خون باعث مشکلات سلامتی خاص در زنان باردار می شوند که با استفاده منظم از دهان شویه می توان جلوی آن را گرفت.
  • سفید شدن دندان ها: اگرچه اثر سفید کنندگی دهانشویه به پای سفید کننده های دندان نمی رسد اما یکی از فواید برخی دهان شویه های بهداشتی این است که به مرور زمان باعث سفید شدن دندان ها می شوند . برای این منظور توصیه می شود از دهان شویه های حاوی پراکسید کاربامید یا هیدروژن پراکسید استفاده کنید. به این مسئله نیز توجه داشته باشید که دهان شویه آنتی باکتریال باعث تیره شدن دندان ها می شود. اگر در انتخاب دهان شویه مناسب که خاصیت سفید کنندگی نیز داشته باشد دچار سردرگمی هستید بهتر است با دندانپزشک در این مورد مشورت کنید.
بیشتر بخوانید:  محافظ دندان قروچه یا نایت گارد چیست؟ + بررسی مزایا و معایت نایت گارد

برای مطالعه بیشتر: با نامرتبی و شلوغی دندان ها بیشتر آشنا شوید


چگونه از دهانشویه استفاده کنیم؟

همیشه برای مصرف محصولات بهداشتی باید طرز استفاده آن را از روی برچسب یا بروشور محصول بخوانید. به طور کلی اکثر انواع دهانشویه ها به روش زیر استفاده می شوند:

  • ابتدا دندان های خود را مسواک بزنید و نخ دندان بکشید. اگر از خمیر دندان فلوراید دار استفاده می کنید بعد از مسواک زدن کمی صبر کنید چرا که دهان شویه اگر بلافاصله پس از خمیر دندان استفاده شود فلوراید غلیظ خمیر دندان را می شوید.
  • به اندازه ای که روی محصول درج شده است از آن استفاده کنید. معمولاً بین ۳ تا ۵ قاشق چایخوری کفایت می کند.
  • کمی در دهان خود بریزید و آن را در دهان بچرخانید. مراقب باشید دهانشویه را قورت ندهید. اگر بلعیده شود هیچ کاری انجام نمی دهد.
  • مدت ۳۰ ثانیه آن را در دهان غرغره کنید و سپس بیرون بریزید.
استفاده دهانشویه
 ممکن است لازم باشد 30 دقیقه یا بیشتر پس از استفاده ، از نوشیدن و خوردن خودداری کنید.

درباره ی مراقبت از دندان کودکان چه می دانید؟

بیشتر بخوانید:  لمینت کریستالی چه کاربردی دارد؟

سخن پایانی

در این نوشتار درباره دهانشویه ها سخن گفتیم. به یاد داشته باشید دهانشویه‌های حاوی کلرهگزیدین در صورت استفاده درازمدت دندان‌ها را لکه و دهان را بدمزه می‌کنند. همچنین مصرف بلندمدت دهانشویه‌های حاوی الکل دهان را خشک می‌کند و باکتری‌های خوب را از بین می‌برد. به علاوه این دسته از دهانشویه‌ها به مرور زمان لثه را تحریک می‌کنند. بنابراین با احتیاط و با مشورت دندانپزشک از دهانشویه استفاده نمائید. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد. شما هم نظرات و تجربیات خود را در کامنت با ما به اشتراک بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا