دندانپزشکیدندانپزشکی زیبایی

مراقبت‌های دوران ارتودنسی

ارتودنسی امروزه در میان مردم رواج بسیاری پیدا کرده است. صرف هزینه و زمان، همچنین تحمل درد و سختی طول درمان سبب می‌گردد، تمام سعی خود را برای گرفتن نتیجه مطلوب بکنیم. خوب است بدانید که شما در طول درمان ارتودنسی نیاز به مراقبت های بسیار زیادی خواهید داشت. در طول مدت درمان، هم سلامت دندان‌ها باید حفظ شود و هم اینکه از آسیب رسیدن به براکت های ارتودنسی باید جلوگیری کنیم. اگر شما هم ارتودنسی کرده‌اید و نگران سلامت دندان‌هایتان طی این دوران هستید در این مقاله با ما همراه باشید.

مسواک‌های مخصوص ارتودنسی

مسواک‌هایی در بازار وجود دارند که موهایی که در بخش مرکزی سر مسواک قرار دارند، کوتاه‌تر از موهایی هستند که در محیط قرار دارند. بنابراین شما می‌توانید سر این مسواک‌ها را روی براکت‌ها منطبق کنید. درباره انواع مدل لمینت دندان بدانید.

مسواک بین دندانی

در نتیجه اطراف براکت‌ها را به راحتی تمیز کنید. اگر هم در اثر خارج کردن دندان‌هایتان میان آنها فاصله افتاده است، می‌توانید از مسواک‌های بین دندانی «Inter dental Brush» برای تمیز کردن فاصله‌ها استفاده کنید. 

استفاده از موم نرم

در روزهای ابتدایی درمان ارتودنسی، لب‌ها، لثه و بافت نرم دهان ممکن است به براکت های ارتودنسی حساسیت نشان دهند. این موضوع می‌تواند باعث بروز زخم روی بافت دهان شود. در این زمان موم ارتودنسی می‌تواند از برخورد براکت ها با بافت نرم دهان جلوگیری کند. البته موم ارتودنسی در هنگام شکسته شدن سیم‌ها نیز می‌تواند تا مراجعه به پزشک، از برخورد سیم با دهان جلوگیری کند. این موم که معمولا از جنس موم زنبور عسل و یا درخت نخل است، به راحتی با گرمای دست شکل گرفته و روی براکت ها می‌چسبد. مقاله رادیوگرافی پری اپیکال یا تک دندان چیست؟  را مطالعه کنید.

بیشتر بخوانید:  ایمپلنت دندان چیست و چگونه انجام می‌شود؟ + معرفی انواع ایمپلنت دندان و روش های انجام آن

ویتامین C را در طول ارتودنسی بیشتر مصرف کنید!

ویتامین C برای سلامت بافت‌های پشتیبان دندان‌ها ضروری است. این ویتامین در بهبود استخوان و فیبرهای کلاژن، که اطراف دندان‌ها را احاطه کرده‌اند، نقش مهمی ایفا می‌کند. بهترین منابع ویتامین C عبارتند از:

  • پرتقال و آب پرتقال
  • انبه
  • گل کلم
  • فلفل سبز
  • گریپفروت و آب گریپفروت
ویتامین ث و مراقبت طول ارتودنسی
  • توت فرنگی
  • مارچوبه
  • آب گوجه فرنگی
  • اسفناج
  • خربزه
  • رازبری

خوردن غذاهایی با بافت نرم

یکی از مهم‌ترین مراقبت های حین ارتودنسی خوردن غذاهای نرم محسوب می‌شود. بهتر است بدانید به‌طورکلی در تمام طول مدت درمان ارتودنسی، بیشتر توصیه می‌شود که از غذاهای نرم استفاده کنید. اما به‌طور خاص در روزها و هفته‌های ابتدایی درمان، شما تنها مجاز به خوردن غذاهای نرمی مانند سوپ و پوره هستید. خوردن این غذاها نیاز به جویدن زیاد نداشته و بنابراین به دندان‌ها فشار نمی‌آورد.

استفاده از آدامس بدون قند راه حلی عالی برای لثه‌ها!

به بیماران ارتودنسی توصیه میشود که تنها از آدامس‌های بدون قند استفاده کنند. زیرا این آدامس‌ها بزاق دهان و جریان خون به پریودونتیوم که مسئول حرکت دندان است را افزایش می‌دهد. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله آمالگام دندان را بخوانید.

آدامس و مراقبت طول ارتودنسی

افزایش بزاق آسیب‌پذیری لب‌ها و لثه‌ها و احتمال پوسیدگی دندان را کاهش می‌دهد.

بیشتر بخوانید:  ابزارهای ارتودنسی را بشناسید

استفاده از نخ دندان در طول ارتودنسی

برخی بر این باورند که نخ دندان کشیدن در حین درمان ارتودنسی غیرممکن است و این موضوع یکی از مراقبت های بعد از ارتودنسی به شمار می‌رود. باید بگوییم که سخت در اشتباه هستید. بهترین انتخاب نخ دندان در زمان وجود سیم ارتودنسی، نخ دندان سوپر فلاس به شمار می‌رود. سعی کنید پس از هر بار غذا خوردن از نخ دندان استفاده کنید.

فقط آب

اگر بیرون منزل هستید و مسواک زدن دندان‌هایتان بعد از غذا ممکن نیست، حداقل کمی آب در دهان‌تان بگردانید تا باقی مانده مواد غذایی از دهان‌تان خارج شود. 

استفاده از دهانشویه

همان‌طور که به این موضوع اشاره کردیم، در حین درمان ارتودنسی، تجمع پلاک‌های دندان بسیار بیشتر از حالت عادی می‌شود. رشد شدید باکتری‌ها می‌تواند حتی عفونت‌های شدید لثه را به همراه داشته باشد.

دهانشویه و مراقبت طول ارتودنسی

بنابراین مصرف دهان‌شویه آنتی باکتریال به عنوان یکی از مراقبت های حین ارتودنسی که بسیار مهم است، باید موردتوجه قرار گیرد. بهتر است برای انتخاب مناسب‌ترین دهان‌شویه با دندان‌پزشک خود مشورت کنید. درباره از عصب کشی دندان با لیزر چه می‌دانید؟ بیشتر بخوانید.

بیشتر بخوانید:  تغییر رنگ لثه نشانه‌ی چیست؟ + بهداشت لثه

مراجعه منظم به دندانپزشک در طول درمان ارتودنسی

دقت کنید که در طول درمان ارتودنسی به منظور کنترل بهتر شرایط دندان‌ها و خود براکت ها، باید به‌طور منظم به دندان‌پزشک مراجعه کنید. ممکن است در هر بار معاینه، دندان‌پزشک شما شدت فشار سیم ارتودنسی را کم یا زیاد کند.

مراقبت از نگهدارنده‌ها

نگهدارنده‌ها مهمترین بخش مراقبت از ارتودنسی دندان هستند. یک نگهدارنده وسیله‌ای است که بعد از اتمام درمان ارتودنسی (برداشتن براکت ها) تجویز می‌شود. معمولاً نگهدارنده‌ها ظرف دو هفته بعد از برداشتن براکت ها تجویز می‌شوند. اگر نتوانستید در موقع مقرر برای نصب نگهدارنده‌ها مراجعه کنید، لطفاً در اولین فرصت یک نوبت بگیرید. مقاله ابزارهای ارتودنسی را بشناسید را بخوانید.

نحوه استفاده از نگهدارنده‌های ارتودنسی

  • هنگام غذا خوردن، مسواک زدن یا فعالیت‌هایی مانند شنا و ورزش‌های آبی و دریایی، نگهدارنده‌ها را از دهان خارج کنید.
  • می‌توان نگهدارنده‌ها را برای موارد مهمی مثل معاینات دهان، مصاحبه‌ها، مجلس عروسی و غیره برداشت. البته، در شش ماه اول، نگهدارنده‌ها را بیش از ۱۲ ساعت خارج از دهان نگه ندارید.‌
  • نگهدارنده‌ها را در جعبه مخصوص یا جعبه مناسب دیگری نگهدارید.
  • (اکثر بیماران زمانی که نگهدارنده‌ها را برای غذا خوردن خارج می‌کنند آن‌ها را گم می‌کنند).
  • می‌بایست نگهدارنده‌ها مرتباً با استفاده از مسواک و صابون مایع یا خمیردندان تمیز شوند.
  • همچنین، معمولاً بعد از چند هفته روی نگهدارنده‌ها لکه‌ها یا رسوبات سفید یا زرد مشاهده می‌شود.
  • اگر خارج کردن نگهدارنده‌ از دهان دشوار است، می‌توانید آن را تا زمانی که تمیز است در دهان نگه‌دارید.
بیشتر بخوانید:  سیر تا پیاز کامپوزیت دندان

اگر نگهدارنده‌ام خراب یا گم شد چکار کنم؟

لطفاً در صورت خراب یا گم شدن نگهدارنده فوراً با ما تماس بگیرید. این وضعیت اورژانسی نیست اما مهم است که نگهدارنده هر چه سریع‌تر جایگزین یا تعویض شود. معمولاً باید به استفاده از نگهدارنده‌ها حتی زمانی که آسیب دیده‌اند نیز ادامه دهید مگر آنکه آن‌ها باعث ناراحتی شده یا کلاً غیرقابل استفاده باشند.

مدت زمان نیاز به نگهدارنده

معمولاً تمامی بیماران ارتودنسی (خصوصاً بیماران بزرگسال) می‌بایست تا زمانی که می‌خواهند دندان‌هایشان صاف و مرتب بماند (مادام‌العمر) از نگهدارنده‌ها استفاده کنند. از واترپیک چه می‌دانید؟

نگهدارنده و مراقبت طول ارتودنسی

به دلیل فرسایش، می‌بایست نگهدارنده‌ها هر چند وقت یک بار تعویض شوند. با انواع رادیوگرافی دندان آشنا شوید

سخن پایانی

در این نوشتار به صحبت درباره مراقبت‌های طول درمان ارتودنسی پرداختیم. خوب است در تمام طول درمان ارتودنسی بهداشت دهان و دندان را به خوبی رعایت کرده و به اصول تغذیه‌ای توجه داشته باشید. در اینصورت ارتودنسی موفق‌آمیزی خواهید داشت. شما هم نظرات و تجربیات خود را در کامنت بنویسید.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا