دندانپزشکیدندانپزشکی کودکانمشکلات و ناهنجاری دندان

با نامرتبی و شلوغی دندان ها بیشتر آشنا شوید

نامرتبی و شلوغی دندان ها علاوه بر زیبایی دندان شما بر سلامت دهان شما هم اثر می گذارد. دلایل محتلفی باعث این عارضه می شود که البته دلایل وراثتی از شایع ترین این دلایل می باشند. داشتن اطلاعات و برخورد سریع با این ناهنجاری ها می تواند این مشکلات را با هزینه ی کمتر ریشه کن کند. در ادامه به بررسی دقیق تر این ناهنجاری ها خواهیم پرداخت.


جهت آگاهی: “کیست دندان” از نشانه‌ها تا درمان


انواع مشکلات نامرتبی و شلوغی دندان ها

انواع مختلفی از این ناهنجاری ها وجود دارد که بسته به نوع آن با روش های مختلف ارتودنسی قابل درمان است. در زیر به این مشکلات اشاره می‌شود.

دیپ بایت ـ کلاس 2

جلو بودن بیش از حد دندان‌های پیشین فک بالا یا ناهنجاری دندان خرگوشی شایع‌ترین مشکل مربوط به نامرتبی دندان ها است. بیماران کلاس 2 معمولاً نیم‌رخی برآمده و چانه‌ای عقب رفته دارند. این مشکل در اکثر موارد منشأ ژنتیک دارد و ارثی است. همچنین شاخصه آن جلوتر بودن بیش از حد دندان‌های بالا یا عقب بودن بیش از اندازه دندان‌های پایین است.

آندربایت ـ کلاس 3

مشکلات کلاس 3 نیز معمولاً منشأ ژنتیک دارد. آندربایت به حالتی گفته می‌شود که فک پایین بسیار جلو باشد. همچنین دندان‌های پیشین پایین جلوتر از دندان‌های قدامی یا پیشین فک بالا قرار بگیرد. علت اصلی بروز آندربایت این است که فک بالا رشد مناسبی نداشته است. البته گاهی نیز فک پایین بیش از حد بزرگ است.

کراس‌بایت

کراس‌بایت خلفی یا پسین معمولاً نتیجه باریک بودن فک بالا یا بیش از حد پهن بودن فک پایین است. بیمار برای این که بتواند دهان را ببندد و دندان‌ها را روی هم بگذارد، فک پایین را به جلو یا کنار حرکت می‌دهد. دندان‌های پایین در حالت بسته بودن دهان بیرون دندان‌های بالا قرار می‌گیرد که رشد نامناسب فک و عدم تقارن صورت را به دنبال دارد.

بیشتر بخوانید:  عوارض لمینت دندان

شاید این مطلب هم برایتان جالب باشد: پر کردن دندان، درمانی رایج و کارا


شلوغی و به‌ هم ‌فشردگی دندان‌ها (کراودینگ)

شلوغی و ازدحام دندان‌ها احتمالاً شایع‌ترین هنجاری بین هنجاری های گفته شده است. همچنین متداول‌ترین دلیل برای انجام درمان ارتودنسی است. عامل‌های متعددی باعث به‌ هم‌ فشردگی و کجی دندان‌ها می‌شود، اما این اختلال عموماً از عدم تناسب فضای هر فک با اندازه دندان‌ها نشأت می‌گیرد.

عارضه کراودینگ در نامرتبی و شلوغی دندان

شلوغی دندان‌ها می‌تواند علت یا معلول مشکلات دیگری چون دندان نهفته، دیر افتادن دندان یا نیفتادن دندان به صورت طبیعی باشد. کراس‌بایت دندان‌های جلو یا عقب نیز یکی از علل کجی و نامرتبی دندان‌ها به شمار می‌رود

درمان نامرتبی و شلوغی دندان ها با ارتودنسی

بهترین راه برای اصلاح مشکل ازدحام دندان ها استفاده از سیستم های ارتودنسی است.  مهم ترین گزینه های پیش رو برای این منظور عبارتند از:

درمان نامرتبی و شلوغی دندان ها با استفاده از بریس فلزی معمولی

رایج ترین انتخاب برای اصلاح اور کراودینگ یا شلوغی بیش از حد دندان ها استفاده از بریس های ارتودنسی فلزی ثابت است. ارتودنسی فلزی قدیمی‌ترین نوع ارتودنسی و تا به امروز پرطرفدارترین روش برای مرتب کردن دندان‌ها است. برای سیم‌کشی دندان‌ها از بریس فلزی مدرن ساخته شده از استیل ضدزنگ گرید بالا استفاده می‌شود. این بریس ها نازک‌تر، سبک‌تر و راحت‌تر از بریس‌های فلزی قدیمی است. ارتودنسی فلزی یکی از بادوام‌ترین، مطمئن‌ترین و اقتصادی‌ترین روش‌ها برای مرتب کردن دندان‌ها به شمار می‌رود.

بیشتر بخوانید:  لمینت کریستالی چه کاربردی دارد؟

درباره ی مراقبت از دندان کودکان چه می دانید؟


درمان نامرتبی و شلوغی دندان ها با استفاده از بریس لینگوال

اگر نگران هستید که بریس های فلزی سنتی به دلیل بد شکل بودن روی اعتماد به نفس یا زندگی روزمره شما تأثیر بگذارد، سازو ارتودنسی لینگوال کاملاً مخفی است و سیم‌ها و براکت‌های آن پشت دندان‌ها، کاملاً خارج از دید گذاشته می‌شود. شیوه عملکرد ارتودنسی زبانی مشابه ارتودنسی فلزی معمولی است و برای درمان انواع مشکلات دندانی از شلوغی دندان‌ها تا فاصله‌دار بودن آنها به کار برده می‌شود. مدت زمان درمان به شرایط خاص هر بیمار بستگی دارد و معمولاً 24 ـ 6 ماه طول می‌کشد. ارتودنسی زبانی برای درمان کلیه دندان‌ها کاربرد دارد، اما فضای لازم برای جای دادن بریس باعث می‌شود که این روش برای تمام موارد مناسب نباشد.

درمان نامرتبی و شلوغی دندان ها با استفاده از بریس دیمون

گفته می شود این روش درمان ارتودنسی سریعترین و بدون دردترین روش نسبت به روش های سنتی ارتودنسی است.

بریس دیمون

دلیل این برتری، این است که براکت های دیمون خودتنظیم هستند و با عملکرد عالی و بی نقص خود به صورت خودکار شلوغی دندان ها را در کنترین زمان و بدون هیچ عوارضی برطرف می کند.

درمان نامرتبی و شلوغی دندان ها با استفاده از الاینر ارتودنسی

الاینرها در اصل به پلاک های شفاف ارتودنسی اشاره دارند که در میان عموم مردم تحت عنوان ارتودنسی نامرئی شناخته می شوند. اگر کسی مایل به استفاده از دستگاه های ثابت ارتودنسی نباشد می تواند با کمک انواع پلاک ارتودنسی نامرئی اقدام  به درمان و اصطلاح شلوغی دندان ها یا اورکراودینگ کند.

بیشتر بخوانید:  بررسی دلایل بوی بد دهان کودکان + معرفی روش های درمان بوی بد دهان کودکان

انواع پلاک های نامرئی و متحرک ارتودنسی عبارتند از:

  • Invisalign
  • Simpli5
  • ClearCorrect

بیشتر بخوانید، بیشتر بدانید:  چرایی ایجاد لکه‌های سفید روی دندان پس از ارتودنسی


درمان نامرتبی و شلوغی دندان ها با روش های دیگر

خوشبختانه متخصصین ارتودنسی روش‌های مختلفی را برای اصلاح مشکل نامرتبی دندان‌ها و خلق لبخندی زیبا با دندان‌هایی صاف و ردیف پیشنهاد می‌دهند. برخی دیگر از این راه ها به شرح زیر است.

کشیدن دندان

دندانپزشک برای ایجاد فضای لازم برای درآمدن دندان‌های دائمی، طرح درمان دقیقی را تهیه می‌کند و بعضی دندان‌ها را انتخاب می‌کند و می‌کشد. متخصص ارتودنسی یا دندانپزشک زمانی تصمیم به کشیدن دندان می‌گیرد، که فضای قرارگیری دندان‌ها (طول قوس) پس از 8 سالگی افزایش نیابد. به هم فشردگی شدید دندان‌ها در این سن منجر به نامرتبی و بی‌نظم درآمدن دندان‌های دائمی می‌شود و کودک با اختلال بایت یا کج شدن دندان‌ها مواجه می‌شود

کامپوزیت باندینگ

دیگر روش مرتب کردن دندان‌ها کامپوزیت باندینگ است. این روش یکی از کم‌تهاجمی‌ترین روش‌ها برای اصلاح نقص‌های دندانی است که از جمله مزایای آن می‌توان به بدون درد و سریع بودن آن (اتمام درمان در فقط یک جلسه) و طبیعی به نظر رسیدن نتایج اشاره کرد. دندانپزشک شکل یا رنگ دندان را با رزینی همرنگ دندان به نام کامپوزیت اصلاح می‌کند. دندانپزشک کامپوزیت را روی دندان‌های بیمار قرار می‌دهد تا دندان‌ها صاف‌تر به نظر برسد.

کامپوزیت باندینگ

کامپوزیت باندینگ یکی از ارزان‌ترین روش‌ها برای دستیابی به لبخندی زیبا است، اما نقطه ضعف آن این است که ماندگاری آن به اندازه دیگر روش‌ها نیست.

بیشتر بخوانید:  چگونه از دندان ها در دوران بارداری مراقبت کنیم؟

جراحی فک

احتمالاً جراحی تهاجمی‌ترین روش مرتب کردن دندان‌ها است. جراحی فک معمولاً زمانی موثر است که کج بودن دندان‌ها از وجود مشکلی در فک نشأت گرفته باشد. جراحی فک عموماً بر روی بیمارانی انجام می‌شود که دچار مشکل اوربایت با آندربایت هستند یا این که فک‌هایشان در محل مناسب قرار ندارد. جراحی برای بیمارانی که فقط یک یا دو دندان کج و نامرتب دارند، توصیه نمی‌شود.


این محتوای مفید را هم دنبال کنید: چگونه از دندان ها در دوران بارداری مراقبت کنیم؟


سخن پایانی

در این نوشتار با انواع ناهنجاریی های نامرتبی و شلوغی دندان ها آشنا شدیم. جالب است بدانید روش ایی به نام وینر وجود دارد که یک راه حل موقت است. در این راه حل روکش روی دندان‌ها گذاشته می‌شود تا دندان‌های نامرتب، صاف و ردیف به نظر برسد. چنانچه بی‌نظمی دندان‌ها جزئی باشد، با استفاده از روکش می‌توان واقعاً دندان‌ها را مرتب کرد. اما این روش مشکلات سلامتی دهان مانند پوسیدگی بیشتر در اثر نامرتب و شلوغ بودن دندان را حل نمی کند. پیشنهاد می شود برای حفظ سلامت و زیبایی دندان خود حتما به یک متخصص مراجعه کنید. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد. شما هم نظرات و تجربیات خود را در کامنت بنویسید.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا