دندانپزشکیمشکلات و ناهنجاری دندان

چگونه از دندان ها در دوران بارداری مراقبت کنیم؟

بارداری یکی از حساسترین دوران زندگی هر مادری‌ست. همه در این دوران در تلاشند تا سلامت خود را از هر جنبه‌ای حفظ نمایند تا به جنین آسیبی نرسد. شما فکر می‌کنید بهداشت دندانی در این دوران چه اهمیتی دارد؟ آیا کارهای دندانپزشکی به سادگی صورت می‌پذیرد؟ بارداری ممکن است باعث بدتر شدن برخی از عوارض دندانی یا ایجاد عوارض جدید شود. بنابراین چک‌آپ‌های مکرر و حفظ بهداشت دندانی می‌تواند به سلامت شما و کودکتان کمک کند. اگر دچار دندان درد شوید چه اقدامی انجام خواهید داد؟ در این مقاله با ما همراه باشید تا مراقبت‌های دندانی در این نُه ماهه‌ی مهم را بررسی نمائیم.

اصولی برای نگهداری دندان‌ها و لثه در دوران بارداری

دندان‌ها کاملا تحت تاثیر آنچه می‌خورید و می‌نوشید، هستند. دفعات خوردن و نوشیدن در طول روز، مدت زمان باقی ماندن غذا بر روی دندان‌ها و برخی موارد دیگر در سلامت دندان‌ها نقش دارند. همچنین به‌جز آنچه می‌خورید و می‌نوشید، عوامل دیگری می‌توانند در طول عمر دندان‌ها و سلامتی لثه‌ها نقش داشته باشند؛ مانند جنس دندان‌های شما و چگونگی مراقبت شما از آن‌ها.

در اینجا به مهم‌ترین توصیه‌ها در ارتباط با سلامت دهان و دندان در طول دوران بارداری اشاره می‌کنیم:

  • دندان‌های خود را حداقل دو بار در روز با خمیردندان حاوی فلوراید مسواک بزنید.
  • دندان‌های خود را هر شب قبل از خواب، نخ دندان بکشید.
  • بین وعده‌های غذایی و میان وعده‌ها، آب بنوشید.
  • از نوشیدن مکرر مایعات شیرین خودداری کنید.
  • دندان‌های خود را بعد از هر وعده غذایی مسواک بزنید. اگر امکان این کار وجود ندارد، دهان خود را با آب یا دهان‌شویه حاوی فلوراید بشویید.
  • غذاهای سالم بخورید. از خوردن غذاهای شیرین و چسبناک بپرهیزید.
  • اگر گاهی شیرینی می‌خورید، سعی کنید که آن را در بین وعده غذایی خود میل کنید.
  • از کشیدن سیگار و خوردن الکل در دوران بارداری جدا پرهیز کنید.
  • استفاده از دهان‌شویه‌های حاوی فلوراید می‌تواند باعث شادابی دندان‌ها و محافظت از آن‌ها شود.
بیشتر بخوانید:  از عصب کشی دندان با لیزر چه می‌دانید؟

برای مطالعه بیشتر: با ایمپلنت فوری دندان بیشتر آشنا شوید


“عصب‌کشی در دوره بارداری” مجاز یا غیرمجاز؟

دندان عفونی یا با پوسیدگی گسترده نیاز به درمان سریع دارد. عصب‌کشی (روت کانال)یکی از متداول‌ترین درمان‌های این ناراحتی است که در آن پالپ زیر دندان عفونی قبل از پخش شدن عفونت در ناحیه پری اپیکال برداشته می‌شود.

عصب کشی در بارداری

از آنجایی که احتمال دارد وضعیت نامناسب دهان و دندان به جنین آسیب بزند، عصب‌کشی باید در صورت ضرورت انجام شود. عصب‌کشی غالباً درمانی ضروری است و به نفع مادر و جنین است. پس از عصب‌کشی مانند هر درمان دیگری احتمال بروز عوارض وجود دارد، هر چند عصب‌کشی حداقل خطر را برای مادر و جنین دارد.

“x-ray دندان در بارداری” مجاز یا غیرمجاز؟

به بانوان باردار توصیه می‌کنیم که هر زمان در طول این نه ماه به دندانپزشک مراجعه کردند، حتماً باردار بودن خود را به دندانپزشک اطلاع دهید تا هم از درمان‌های خاص دوران بارداری برخوردار شوند و هم دندانپزشک احتیاط و مراقبت بیشتری را به کار بگیرد. اگر به دلایل اورژانسی یا ضرورت تشخیص مشکل دندانی نیاز به x-ray دندان باشد، دندانپزشک تمام نکات احتیاطی لازم را برای محافظت از مادر و جنین رعایت می‌کند. دندانپزشک از پیشبند سربی و گردنبند تیروئیدی برای محافظت از شکم، تیروئید و بقیه قسمت‌های بدن استفاده می‌کند.


این محتوای مفید را هم دنبال کنید: اپن بایت دندان، یک ناهنجاری رایج اما قابل درمان

بیشتر بخوانید:  بررسی تخصصی انواع لمینت دندان و کاربردهای آن

هورمون‌های بارداری زمینه‌ساز بیماری‌های لثه

هورمون‌های بارداری می‌توانند برخی از زنان را در معرض بیماری‌های لثه قرار دهند. دو بیماری مهم که در اثر ترشح این هورمون‌ها به وجود می‌آیند را در اینجا موردبررسی قرار می‌دهیم:

التهاب یا عفونت لثه

التهاب لثه معمولا در سه‌ماهه اول بارداری اتفاق می‌افتد. علائم این بیماری شامل مواردی چون تورم لثه و خونریزی است که خونریزی معمولا در هنگام مسواک زدن و یا کشیدن نخ دندان اتفاق می‌افتد.

بیماری پریودنتال

این بیماری باعث عفونت برخی قسمت‌های دهان مانند لثه می‌شود.

محافظت از دهان و دندان در دوران بارداری

درواقع عدم درمان بیماری التهاب لثه باعث بروز بیماری پریودنتال می‌شود که نسبت به بیماری التهاب لثه، خطرناک‌تر است و می‌تواند منجر به از دست دادن دندان شود.

 حتی در صورت خونریزی لثه، مسواک زدن را متوقف نکنید. می‌توانید بدین منظور از مسواک‌های نرم‌تر استفاده کنید.

به‌طورکلی اگر در دوران بارداری، مشکل لثه دارید، مهم است که قبل از زایمان به دندانپزشک خود مراجعه کنید. اکثر بیماری‌های لثه که به دلیل ترشح هورمون‌های بارداری به وجود آمده‌اند، پس از تولد نوزاد برطرف می‌شوند؛ اما در برخی زنان به علت شدت بالای بیماری، پس از بارداری، خودبه‌خود رفع نمی‌شوند و باید توسط دندانپزشک درمان شوند.


بیشتر بخوانید تا بیشتر بدانید: با ارتودنسی دیمون آشنا شوید


رفلاکس معده در بارداری یک معضل قابل حل!

در دوران بارداری، تهوع و استفراغ می‌تواند اسیدهای معده را وارد دهان شما کند. اسیدهای معده سطح دندان را می‌پوشانند و بدین ترتیب به مینای دندان آسیب می‌رسانند. همچنین خطر پوسیدگی را افزایش می‌دهند. اگر رفلاکس معده دارید، به این نکات توجه کنید:

  • از مسواک زدن، بلافاصله پس از استفراغ خودداری کنید؛ زیرا زمانی که دندان با اسید معده پوشانده شده است، مسواک زدن می‌تواند به مینای دندان آسیب برساند و آن را خراشیده کند.
  • پس از استفراغ، دهان خود را بشویید و سپس از دهان‌شویه حاوی فلوراید استفاده کنید.
شستشوی دهان با اب
  • اگر دهان‌شویه حاوی فلوراید ندارید، کمی خمیردندان حاوی فلوراید را روی انگشت خود قرار دهید و آن را روی دندان‌های خود بمالید. در پایان، دهان خود را کاملا با آب شست‌وشو دهید.
بیشتر بخوانید:  با ارتودنسی دیمون آشنا شوید

با درد دندان در بارداری چه کنیم؟

بهترین اقدام برای درمان دندان درد در دوران بارداری در هر زمانی از حاملگی، مراجعه به دندانپزشک است. اما برای درمان دندان درد در بارداری روش‌های متعدد دیگری نیز وجود دارد، از جمله روش‌های درمان خانگی.
از جمله روش‌های خانگی تسکین درد دندان می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

استفاده از میخک برای دندان درد در بارداری

یکی از موثرین تسکین دهنده های دندان درد برای زنان باردار استفاده از میخک یا روغن میخک است. می توانید میخک را بجوید یا پنبه ای را آغشته به روغن میخک کرده و بر روی دندان بگذارید. خواص ضد میکروبی میخک می تواند فورا درد را آرام کند.

شست و شوی دندان با آب گرم

آسان ترین روش درمان دندان درد در بارداری، شستن دندان ها با آب گرم است. می توانید مقدار بسیار کمی نمک را به آب ولرم اضافه کرده و دندان ها را شست و شو دهید. شستن دندان علاوه بر تسکین درد باعث حذف ذرات غذایی باقی مانده بین دندان می شود.

استفاده از پیاز برای دندان درد در بارداری

جویدن مقداری پیاز خام به مدت 3 دقیقه می تواند راه درمان درد دندان در بارداری باشد. در صورتی که دندان درد تا حدی است که مانع جویدن می شود، می توانید مقداری پیاز خام را بر روی دندانی که درد می کند قرار دهید.

بیشتر بخوانید:  هر آنچه درباره جرم‌گیری دندان باید بدانید

اجتناب از مصرف غذاهای شیرین

در صورت داشتن درد دندان در بارداری، باید از خوردن شیرینی و غذاهای حاوی شکر خودداری کنید، به این دلیل که این مواد منجر به افزایش پلاک دندانی و بیشتر شدن درد دندان می گردند.

استفاده از کمپرس یخ برای درمان فوری دندان درد در بارداری

یکی از ایمن ترین و موثرین درمان های دندان درد برای زنان باردار، استفاده از کمپرس سرد بر روی محل درد است.

استفاده از کمپرس برای دندان درد

می توانید یک پارچه را درون آب یخ خیس کنید و یا کیسه یخ را در خارج از دهان و بر روی محل درد بگذارید. این روش با استفاده از روش بی حس کردن اعصاب آن ناحیه، باعث کاهش درد می شود.


شاید این مطلب هم برایتان جالب باشد: سیر تا پیاز حساسیت دندان


سخن پایانی

در این محتوا درباره محافظت از دندان‌ها و لثه در دوران بارداری و مشکلات این دوران خواندیم. به یاد داشته باشید که  شما باید میزان مصرف محصولات لبنی را در دوران بارداری افزایش دهید تا به اندازه کافی کلسیم به بدن شما برسد. مصرف کلسیم به مقدار کافی می‌‌تواند به حفظ تراکم استخوان کمک کند و مواد مغذی ضروری برای رشد جنین را فراهم نماید. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد. شما هم نظرات و تجربیات خود را در کامنت با ما به اشتراک بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا