دندانپزشکیدندانپزشکی زیبایی

درباره دستگاه ارتودنسی فانکشنال چه می‌دانید؟

چانه ضعیف و فک جلو یا عقب رفته می تواند سبب افتادگی دهان شوند. به دنبال آن میگرن، درد گردن و شانه، سرگیجه، اختلال در شنوایی، انسداد مجاری تنفس، آپنه خواب و ظاهر زشت صورت وجود خواهد داشت. ارتودنسی فانکشنال این توانایی را دارد که با روش های متفاوت، به درمان این مشکلات بپردازد. شما درباره این نوع ارتودنسی چه می‌دانید؟ در این مقاله با ما همراه باشید تا با ارتودنسی فانکشنال آشنا شوید.

دستگاه فانکشنال ارتودنسی

دستگاه فانکشنال ارتودنسی، یکی از انواع دستگاه‌های ارتودنسی است که به‌منظور رفع ناهنجاری‌های استخوان فک به کار می‌رود. اغلب دستگاه‌های ارتودنسی به ‌قصد اصلاح بی‌نظمی و نابجایی دندان‌ها به کار می‌روند، اما این دستگاه علاوه بر تأثیر در وضعیت قرارگیری دندان‌ها و بی‌نظمی آن‌ها بیشتر برای رفع ناهنجاری‌های فکی و آرواره‌ای مورداستفاده قرار می‌گیرد. درباره انواع مدل لمینت دندان بدانید.

مزایا

ارتودنسی فانکشنال از نظر زیبایی و عملکرد، فواید و مزایای بسیاری دارد که در زیر به آن ها اشاره شده است:

  • ارتودنسی فانکشنال می تواند طرح لبخندی زیبا را برای فرد به وجود بیاورد.
  • این روش درمانی می تواند اختلالات مفصل گیجگاهی فکی را کاهش دهد.
  • نتیجه نهایی آن ماندگار و با ثبات است.
  • ارتودنسی فانکشنال با رشد بیمار توازن صورت را حفظ می کند.
  • ابزارهایی که در این روش مورد استفاده قرار می گیرند، راحت تر تمیز می شوند و نگهداری از آن ها ساده تر است.
  • در مواقع خاص امکان برداشتن آن از روی دندان ها وجود دارد.
ارتودنسی فانکشنال
  • این ارتودنسی حتی در سنین خیلی پایین حدود 3 تا 8 سال نیز امکان پذیر است.
  • حذف دندان در این روش بسیار کم اتفاق می افتد.
  • دستگاه فانکشنال علاوه بر مرتب کردن دندان ها، کارایی بسیار بیشتری دارد.
بیشتر بخوانید:  روکش نازک لومینیرز

سن مناسب برای ارتودنسی فانکشنال

این روش درمانی، برای کودکان در حال رشد استفاده می شود. سن مناسب برای این ارتودنسی در بازه 6 تا 14 سالگی‌ست. که با توجه به نوع و شدت ناهنجاری، زمان مناسب برای شروع درمان متفاوت است. کودکان در سن 7 سالگی تحت معاینه دندانپزشک قرار گرفته تا آن‌ها، زمان مناسب برای پیشگیری یا درمان را به بیمار بدهند. مقاله رادیوگرافی پری اپیکال یا تک دندان چیست؟  را مطالعه کنید.

طول درمان

مدت زمان درمان به روش ارتودنسی فانکشنال حدود 2 تا 3 سال می باشد. که این زمان به همکاری بیمار با ارتودنتیست بستگی دارد. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله آمالگام دندان را بخوانید.

موارد کاربرد دستگاه فانکشنال

مواردی که در آن از این ارتودنسی استفاده می شود، عبارتند از:

  1. ارتودنسی فانکشنال می تواند با ردیف کردن دندان ها و بر طرف کردن مشکلات فک، لبخندی زیبا و ماندگار را برای بیمار ایجاد نماید.
  2. این روش به بهبود رشد و نمو دندان ها و فک می پردازد.
  3. این ارتودنسی می تواند در هماهنگی فک بالا و پایین کودکان تاثیر به سزایی داشته باشد.
  4. این ارتودنسی باعث سلامت استخوان های سر و صورت و همچنین استخوان های رابط بین فک و گردن می پردازد.
  5. توانایی رفع انسداد مجاری تنفس را دارد.
بیشتر بخوانید:  کاربرد لیزر در دندان پزشکی + بررسی مزایا و کاربرد آن برای دندان و لثه

انواع دستگاه های فانکشنال ارتودنسی

در ابتدای امر دستگاه های فانکشنال به صورت یک تکه پلاستکی حجیم طراحی شده بود که وقتی درون دهان قرار می گرفت تکلم را دچار مشکل می کرد. درباره از عصب کشی دندان با لیزر چه می‌دانید؟ بیشتر بخوانید.

ارتودنسی فانکشنال

اما امروزه برخی از دستگاه های فانکشنال به صورت مجزا و فلزی هستند که هرکدام به صورت جداگانه در قسمت بالایی دندان و قسمت پایینی دندان ها قرار می گیرند، که مقداری از مشکل تکلم را می کاهد.

دستگاه فانکشنال به دو گروه ثابت و متحرک دسته بندی می شوند.

دستگاه فانکشنال ثابت

دستگاه فانکشنال ثابت مشکل عقب بودن فک پایین و نیز شلوغی و نا مرتب بودن دندان ها را بر طرف می سازد. مقاله ابزارهای ارتودنسی را بشناسید را بخوانید. با استفاده از این نوع دستگاه، فکی متناسب با دندان های مرتب را خواهید داشت و همچنین مشکل باز و بسته کردن فک را ندارید.

بیشتر بخوانید:  آنچه درباره ی مراقبت از دندان کودکان باید بدانید

دستگاه فانکشنال متحرک

دستگاه فانکشنال متحرک دارای دو بخش است و مشکل عقب بودن فک پایین را بر طرف می سازد. این دستگاه به دلیل دو تکه بودن و قرار گرفتن مجزای آن ها بر روی فک بالا و فک پایین، تویین بلاک نامیده می شوند.

مراحل نصب ارتودنسی فانکشنال

در ابتدا دندانپزشک از دندان های بالا و پایین بیمار، قالبی تهیه می کند. سپس آن را برای ساخت بریس های فانکشنال به لابراتوار ارسال می کند. ساخت آن حدود 2 الی 3 هفته زمان می برد. در جلسه دوم، دندانپزشک بریس متحرک فانکشنال را برای بیمار نصب می‌کند. همچنین نحوه گذاشتن و خارج کردن آن را از دهان به بیمار آموزش می دهد. در این جلسه، بیمار وضعیت راحتی پلاک در دهان خود را چک کرده و اگر همه چیز مناسب بود، درمان شروع می شود.از واترپیک چه می‌دانید؟ بیشتر بخوانید.

رعایت بهداشت هنگام استفاده از دستگاه فانکشنال

در هنگام استفاده از دستگاه های فانکشنال ارتودنسی، توصیه می شود که در هیچ مواردی مواد غذایی چسبنده و یا مواد غذایی سخت و سفت مصرف نکنید. در این صورت این مواد غذایی، باعث آسیب رساندن به دستگاه های ارتودنسی می شوند. همچنین، پس از هر بار وعده غذایی، دستگاه فانکشنال را از دهان خارج کرده و با دقت شستشو کنید.

ارتودنسی فانکشنال

مسواک زدن نیز در حین استفاده از دستگاه های ارتودنسی روزی حداقل ۳ بار ضروری است. در صورتی که تمامی این موارد را به خوبی رعایت کنید، روند درمان ارتودنسی تسریع پیدا کرده و نتیجه مطلوبی را مشاهده می کنید. بیشتر بخوانید:  با انواع رادیوگرافی دندان آشنا شوید

بیشتر بخوانید:  بررسی تخصصی انواع لمینت دندان و کاربردهای آن

سخن پایانی

در این نوشتار درباره دستگاه فانکشنال ارتودنسی صحبت کردیم. این نوع از ارتودنسی برای برطرف کردن انحراف فکی کلاس 2 و 3 مطلوب است. اگر در زمان معین درمان کنید حتما به نتیجه خوبی دست پیدا می‌کنید. اما حتما باید تحت نظر پزشک متخصص ارتودنسی درمان خود را تکمیل کنید. شما هم نظرات و تجربیات خود را در کامنت بنویسید.

سوالات متداول

آیا ارتودنسی فانکشنال درد دارد؟

ارتودنسی فانکشنال در ابتدای درمان ممکن است کمی برای بیمار احساس درد و ناراحتی به همراه داشته باشد که بعد از چند روز بیمار به حضور آن ها عادت می کند و دردی برای بیمار نخواهد داشت

چگونه می توان دستگاه فانکشنال را تمیز کرد؟

برای تمیز کردن دستگاه فانکشنال بهتر است که از مسواک و خمیر دندان استفاده کنید تا غذا ها و پلاک های باقی مانده از روی آن به خوبی پاک گردند.ارتودنسی فانکشنال

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا