دندانپزشکیدندانپزشکی کودکانمشکلات و ناهنجاری دندان

فلوراید تراپی دندان بهترین راه سد کردن پوسیدگی

فلورایدتراپی یک روش درمانی برای متوقف ساختن روند پوسیدگی دندان در بزرگسالان است و در کودکان نیز جنبه پیشگیری دارد. باید توجه داشته باشیم که دندان‌های طبیعی ما از هر چیز ارزشمندتر هستند. شما برای جلوگیری از پوسیدگی دندان‌های خود چه می‌کنید؟ در این مقاله می‌خواهیم درباره یک روش پیشگیری موثر بنام فلوراید تراپی دندان اطلاعات بیشتری بدست آوریم. تا پایان با ما همراه باشید.


فهرست مطالب:


بیشتر بخوانید، بیشتر بدانید: دلایل لق شدن دندان دائمی


فلوراید عنصری موثر برای سلامت دندان

فلوراید یک ماده معدنی طبیعی است که  موجب تقویت دندانها شده و از پوسیدگی ها جلوگیری می کند. ده ها سال است که فلوراید تراپی یک درمان پایه ای در بهداشت دهان و دندان به شمار می رود. فلوراید از مینای دندان سالم محافظت می کند و با باکتری هایی که به دندان ها و لثه ها آسیب می رسانند ، مبارزه می کند.  مینای دندان لایه محافظ بیرونی هر دندان است.

فلوراید

اگر در معرض خطر ابتلا به پوسیدگی دندان هستید ، فلوراید بسیار مفید است.  پوسیدگی ها وقتی اتفاق می افتد که باکتری ها روی دندان ها و لثه ها جمع می شوند و یک لایه چسبنده پلاک را تشکیل می دهند. پلاک اسیدی تولید می کند که باعث از بین رفتن دندان ها و بافت لثه می شود. اگر پلاک لایه مینای دندان را تجزیه کند ، باکتری ها می توانند عصب و خون موجود در هسته دندان را آلوده کرده و به آنها آسیب برسانند.


شاید این مطلب هم برایتان جالب باشد: همه چیز درباره آبسه دندان


انواع روش‌های فلوراید تراپی دندان

فلوراید در مواد غذایی و آب آشامیدنی وجود دارد و می‌توان با مصرف دهانشویه و خمیر دندان فلورایددار آن را به طور مستقیم به دندان رساند. دهانشویه‌های با مقدار فلوراید کمتر را می‌توانید بدون نسخه از داروخانه خریداری کنید، اما برای تهیه دهانشویه‌های قوی‌تر به نسخه پزشک نیاز دارید.

بیشتر بخوانید:  بررسی جرمگیری دندان به کمک لیزر + معرفی روش های جدید جرم گیری دندان به وسیله لیزر و اولتراسونیک

فلوراید به صورت ژل، کف یا وارنیش روی دندان زده می‌شود. مقدار فلوراید دریافتی دندان در چنین درمان‌هایی بیشتر از مقدار موجود در خمیر دندان و دهانشویه است.

فلوراید تراپی دندان
  • وارنیش: با مسواک روی دندان زده می‌شود.
  • کف: داخل قالب مخصوص ریخته می‌شود و سپس یک تا چهار دقیقه روی دندان‌ها قرار داده می‌شود.
  • ژل: با مسواک یا قالب قابل استفاده است.
  • مکمل‌های فلوراید: مکمل‌ها به صورت قرص یا شربت قابل تهیه است و باید طبق دستور پزشک مصرف شود.

درباره‌ی روکش دندان شیری کودکان چه می‌دانید؟


چه کسانی باید فلوراید تراپی انجام دهند؟

این نوع درمان نه ‌تنها بر روی دندان‌های کودکان انجام می‌شود بلکه بزرگسالان نیز می‌توانند از مزایای فلوراید وارنیش بهره‌مند شوند. بهترین متقاضیان فلورایدتراپی افرادی هستند که :

  • دارای دندان‌های حساس هستند.
  • مبتلا به پوسیدگی مکرر دندانی هستند.
  • به‌دلیل بیماری لثه و ریشه دندان‌های آن‌ها بیشتر در معرض ابتلا به پوسیدگی هستند.
  • نسبت به مسواک و نخ‌دندان بی‌اهمیت هستند.
  • دهانشان خشک است.
  • نوشابه و یا نوشیدنی‌های اسیدی زیاد مصرف می‌کنند.
  • چندین بار اقدام به پرکردن دندان و یا مینای دندان کردند.
  • رشد دندان‌هایشان با مشکل همراه است.
  • تحت ارتودنسی هستند. وجود براکت‌ها بستر مناسبی برای رشد باکتری‌ها فراهم می‌کند.

بخوانید تا بدانید: با انواع رادیوگرافی دندان آشنا شوید


فلوراید‌ تراپی در مطب چگونه انجام می‌شود؟

  • ابتدا سطح کلیه دندانها با برس مخصوص تمیز می شود ( چیزی شبیه مسواک برقی )
  • سطح تمام دندانها به ژل فلوراید آغشته می شود ( گاهی اوقات یکطرف هر دو فک در یک مرحله و نیم دیگر در مرحله بعد به ژل آغشته می شود)
  • ژل فلوراید حدود ۴ دقیقه در مجاورت دندان قرار می گیرد.
  • در تمام مراحل پشت کودک حالت عمودی داشته سر کمی به سمت جلو خم می شود و ساکشن ( بزاق کِش ) در دهان کودک قرار میگیرد تا از بلع فلوراید ممانعت به عمل آید.
  • پس از گذشت ۴ دقیقه اضافات ژل با گاز استریل یا پنبه برداشته می شود. در این مرحله کودک آب دهان خود را بطور کامل خارج می کند.
  • کودک نباید بعد از فلوراید تراپی دهانش را بشوید و تا نیم ساعت باید از خوردن و آشامیدن اجتناب کند. و طی این مدت در صورت جمع شدن بزاق در دهان، آنرا خارج کند.
بیشتر بخوانید:  انواع ارتودنسی متحرک را بشناسید + مزایا و معایب

برای مطالعه بیشتر: آمالگام دندان + مقایسه با کامپوزیت‌ها


فواید انجام فلوراید تراپی دندان

  • به بدن کمک می کند موادی مانند کلسیم و فسفات را بهتر استفاده کند. دندانها این مواد معدنی را می توانند دوباره جذب کنند و ضعفهای ایجاد شده در مینا را ترمیم نمایند.
  • فلوراید وارد ساختار دندانها می شود و مینا را تقویت می کند. در نتیجه دندان در مقابل باکتریها کمتر آسیب پذیر می شود.
  • فلوراید فرایند ایجاد پوسیدگی دندان را کند کرده و یا حتی خنثی می کند.
  • با جلوگیری از رشد باکتریها، از عفونت لثه نیز پیشگیری می شود و احتمال دندان درد و از دست دادن زود هنگام دندان کمتر می شود.

این محتوای مفید را هم از دست ندهید: مراقبت‌های دوران ارتودنسی


مراقبت های بعد از فلوراید تراپی

بعد از انجام فلوراید تراپی لازم است، مراقبت های مهمی انجام گردد که عبارتند از:

  • بعد از انجام فلوراید تراپی از شستن دهان خودداری شود و تا حدود یک ساعت پس از درمان، از خوردن و آشامیدن اجتناب شود.
  • تا صبح روز بعد نباید از مسواک و نخ دندان استفاده کرد.
  • نباید از دهانشویه فلوراید و الکل استفاده کرد.
  • بعد از انجام وارنیش کودک باید به مدت یک روز غذاهای نرم و جذب نشدنی بخورد.
  • در صورت مشاهده علائمی مانند دل درد و تهوع، کودک باید شیر مصرف کند. این حالت زمانی رخ می دهد که کودک مقدار زیادی از فلوراید را قورت بدهد.
فلوراید تراپی دندان
  • فلوراید تراپی در کودکان زیر ۳ سال به دلیل عدم توانایی خارج کردن بزاق دهان، انجام نمی شود.
  • فلوراید تراپی برای دندان شیری و دائمی، هر دو قابل انجام است. اما بیشتر با رویش اولین دندان دائمی در ۶ سالگی انجام می گیرد.
  • احتمال دارد هنگام وارنیش کودک گریه و زاری کند، اما توجه شود که وارنیش دندان هیچ دردی ندارد.
  • اگر دندان های کودک در معرض پوسیدگی شدیدی باشد، لازم است وارنیش دندان هر ۳ ماه یکبار انجام شود و اگر دندان کودک خیلی در معرض پوسیدگی نباشد، انجام وارنیش هر ۶ ماه یکبار لازم است.
بیشتر بخوانید:  کاربرد لیزر در دندان پزشکی + بررسی مزایا و کاربرد آن برای دندان و لثه

جهت آگاهی: همه چیز درباره حفره خشک دندان


به عوارض فلورایدتراپی دندان آگاه باشیم

در صورت استفاده بیش از حد از فلوراید، مانند هر داروی دیگری احتمال بروز عوارضی وجود دارد. از جمله مواردی که می توان به عنوان عوارض فلوراید تراپی بیان کرد، عبارتند از:

تغییر رنگ دندان ها

از شایع ترین عوارض استفاده از این روش می توان به تغییر رنگ دندان ها اشاره کرد. مصرف زیاد فلوراید باعث تغییر رنگ دندان های فرد می شود. خوب است بدانید بد رنگ شدن دندان ها بیشتر در کودکانی مشاهده می شود که خمیر دندان زیادی را خورده اند و یا در دوران کودکی مکمل های حاوی فلوراید مصرف کرده باشند.

عوارض فلوراید تراپی دندان

بنابراین توصیه می شود کودکانی که هنوز نمی توانند خمیر دندان را از دهانشان بیرون بیاورند به هیچ عنوان نباید از خمیر دندان های حاوی فلوراید استفاده کنند.

آلرژی

بعضی از افراد هنگام استفاده از این روش ممکن است با تحریک شدن پوستشان مواجه شوند اما این اتفاق نادر است و زیاد در بین افراد پیش نمی آید.

خاصیت سمی

اگر فلوراید با دوز بسیار بالا مصرف شود ممکن است مانند هر ماده ی دیگری سمی باشد اما این اتفاق به ندرت پیش می آید و شاید اصلا پیش نیاید اما توجه داشته باشید که برای کودکان زیر 6 سال خود از وارنیش فلوراید استفاده کنید زیرا این روش برای کودکان زیر 6 سال توصیه شده است و در بقیه روش ها ممکن است کودک شما ژل و یا فوم را قورت بدهد و باعث مسمومیت شود.

طبق تحقیقات انجام شده بیشتر کودکان و نوجوانانی که حدود یک سال به طور مرتب و پشت سر هم از این روش استفاده می کنند حدود 40 تا 43 درصد کمتر از دیگران دچار پوسیدگی دندان می شوند.

سخن پایانی

در این مطلب درباره فلوراید تراپی دندان خواندیم. حد فاصل انجام فلوراید تراپی را پزشک تعیین می‌کند که معمولا بین ۴ الی ۶ ماه برای کودکان مناسب می باشد. امید است این محتوا برایتان مفید بوده باشد. شما هم نظرات و تجربیات خود را در کامنت با ما به اشتراک بگذارید.

بیشتر بخوانید:  از عصب کشی دندان با لیزر چه می‌دانید؟

سوالات متداول

آیا فلورایدتراپی فقط برای کودکان استفاده می‌شود؟

نه، این کار برای بالغان هم موثر است. زیرا فلوراید نه‌تنها در پیشگیری از ضایعه جدید پوسیدگی روی دندان موثر است، بلکه در توقف یا حداقل کند کردن روند پیشروی ضایعات پوسیدگی فعال اولیه روی سطح دندان نقش مهمی دارد.

آیا احتمال مسمومیت توسط فلوراید تراپی وجود دارد؟

مسمومیت ناشی از فلوراید تراپی بسیار نادر است که در اثر بلع مقادیر بسیار بالایی از فلوراید صورت می گیرد. فلوراید به میزان مشخصی در کلینیک دندانپزشکی استفاده می گردد.

تا چه مدت بعد از درمان نباید چیزی خورد؟

بنا به توصیه پزشک  حداقل تا 30 دقیقه بعد از درمان از خوردن و آشامیدن خودداری کنید تا فلوراید جذب دندان‌ها شده و بتواند مناطق پوسیده را درمان کند. درمان مجدد وارنیش فلوراید بستگی به وضعیت سلامت و بهداشت دهان و دندان بیمار دارد و ممکن است پزشک از اوبخواهد هر  3 ماه، هر 6 ماه و یا سالی یکبار تحت درمان مجدد قرار بگیرد.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا