دندانپزشکیدندانپزشکی زیباییمواد و تجهیزات دندانپزشکی

پر کردن دندان با کامپوزیت

برای ترمیم پوسیدگی دندان، دندانپزشک ابتدا قسمت پوسیده شده دندان را برمی‌دارد. پس از تمیز کردن حفره به جا مانده، از مواد ترمیمی یا مواد پر کننده دندان استفاده می‌کند. امروزه چندین ماده پر کننده دندان وجود دارد. شما احتمالا تجربه پر کردن دندان با آمالگام را داشته باشید. آمالگام فلزی و بیشتر حاوی جیوه است. آیا شما از پر شدن دندانتان با آملگام را ضی هستید؟ چه ایراداتی در آن می‌بینید؟ در این مقاله می‌خواهیم در مورد کامپوزیت برای پر کردن دندان بخوانیم. همراه ما باشید.

کامپوزیت چیست؟

کامپوزیت رزین یک ماده بسیار کاربردی در حوزه ترمیم و زیبایی دندان است. این ماده به صورت گسترده توسط دندانپزشک مورد استفاده قرار می‌گیرد. این ترکیب از برخی لحاظ بهترین ماده پر کننده دندان است. مواد پر کننده کامپوزیتی از ترکیب ذرات سرامیکی و ماتریکس پلیمری ساخته شده‌اند. درباره رنگ لمینت دندان bl4 بیشتر بخوانید.

مزایا

  • مواد پر کردن دندان رزین کامپوزیت با رنگ دندان مطابقت دارند.
  • پر کردن دندان در یک جلسه به انجام می رسد. برای روکش دندان به دو جلسه نیاز است.
پر کردن دندان با کامپوزیت
  • مواد پر کننده کامپوزیت مستقیما به دندان می چسبند. این کار باعث می شود که دندان به نسبت زمانی که پر کننده آمالگام در آن استفاده می شود، مستحکم تر باشد.
  • به نسبت مواد پر کننده آمالگام به هندپیس کاری کمتری نیاز است. این مساله به این دلیل است که دندان پزشک برای مستحکم کردن مواد پر کننده نیازی به شکل دهی فضای زیاد نیست. فرآیند باندیگ باعث نگه داشته شدن رزین کامپوزیت در دندان می شود.
  • مواد پر کننده دندان و روکش های کامپوزیت غیرمستقیم گرما دیده می شود. این مرحله باعث افزایش استحکام آنها می شود.
  • رزین کامپوزیت دندان را می توان برای ترمیم دندان در کنار مواد دیگری مثل گلاس اینومر مورد استفاده قرار می گیرد تا مزایای هر دو ماده  را ارائه کند.
بیشتر بخوانید:  آنچه درباره ی مراقبت از دندان کودکان باید بدانید

بیشتر بخوانید، بیشتر بدانید: پر کردن دندان با کامپوزیت

معایب

  • معمولا هزینه کامپوزیت دندان به نسبت مواد پر کننده آمالگام بیشتر است..
  • اگر چه این نوع پر کننده نسبت به فرسایش مستحکم تر و مقاوم تر شده اند، مشخص نیست که آیا آنها تحت فشار جویدن به اندازه مواد پر کننده آمالگام می توانند دوام بیاورند یا خیر.
  • کامپوزیت دندان ممکن است در حین قرار داده شدن آب برود. بدین ترتیب شکاف هایی بین دندان و ماده پر کننده ایجاد کند. این مساله باعث می شود که در نواحی که ماده پر کننده به خوبی با دندان شما تماس ندارد، پوسیدگی بیشتری ایجاد می شود. وقتی دندان پزشک در این نوع پر کردن دندان کامپوزیت را در لایه های باریک تر قرار دهد، نشتی کاهش می یابد.
  • قرار گرفتن در مدت زمان بیشتری در دندان مستحکم می شود. علت این امر این است که آنها معمولا به صورت لایه لایه قرار داده می شوند. زمان و کار بیشتری که این مواد پرکننده نیاز دارند نیز باعث افزایش هزینه پرکردن دندان می شود.
  • در صورتی که دندان پزشک برای ایجاد روکش در طول مدتی که شما منتظر هستید، آمادگی نداشته باشد، مواد پرکننده و روکش های غیرمستقیم حداقل به دو جلسه درمانی نیاز دارد. دندان پزشک در جلسه اول قالب می گیرد و در جلسه دوم ماده پر کننده یا روکش را قرار می دهد.
بیشتر بخوانید:  فرق کامپوزیت و لمینت دندان

مراحل پر کردن دندان با کامپوزیت

  • قبل از هر چیزی ابتدا دهان و اطراف دندانی که قصد پر کردن آن را دارید بی‌حس می‌شود تا شما هیچگونه درد و ناراحتی تجربه نکنید.
  • اولین قدم برای پر کردن دندان با کامپوزیت ، برداشتن بخشی از دندان است که دچار پوسیدگی شده است.
  • بعد از برداشتن کامل پوسیدگی دندان، نوبت به تمیز کردن حفره دندان می‌رسد. حفره باید کاملا از وجود باکتری‌ها و بقایای پوسیدگی پاک شود.
مراحل پر کردن دندان با کامپوزیت
  • پس از آماده سازی حفره، دندانپزشک متخصص ترمیمی لایه‌های کامپوزیتی را درون حفره قرار می‌دهد. پس از قرارگیری هر لایه، با کمک دستگاه مخصوص ماده تحت تابش طیف خاصی از نور قرار می‌گیرد تا کاملا سخت شود.
  • هنگامی که تمام لایه‌ها روی هم قرار گرفتند و سخت شدند، می‌توان مواد پر کننده را صیقل داده و پولیش کرد تا شکل طبیعی پیدا کرده و ظاهر دندان را همانگونه که بوده نشان دهند.
بیشتر بخوانید:  انواع ایمپلنت دندان و روش های انجام آن

طیف افراد مجاز برای پر کردن دندان با کامپوزیت

اگر اندازه پوسیدگی دندان شما جزئی تا متوسط است و می‌خواهید ظاهر طبیعی دندان‌های خود را حفظ کنید، بهتر است یک پر کننده کامپوزیتی را جهت ترمیم دندان خود در نظر بگیرید. امروزه حتی در بازسازی‌های وسیع دندان‌ها یا بیلداپ دندان، کامپوزیت‌ها به طور معمول استفاده می‌شوند و مقاومت مناسبی در برابر شکست از خود نشان می‌دهند. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله از عصب کشی دندان با لیزر چه می‌دانید؟ را بخوانید.

بنابراین اگر دندانتان درمان ریشه شده است، می‌توانید از دندانپزشک خود بخواهید به جای روکش کردن دندان، به کمک بیلداپ دندان با مواد کامپوزیتی دندان را بازسازی کند. اگر حساسیت به فلز شناخته شده‌ای دارید، یا مستعد ابتلا به آلرژی هستید، ممکن است بخواهید یک ماده پر کننده کامپوزیتی را در نظر بگیرید زیرا در ساختار آن هیچ فلزی وجود ندارد.

چه زمانی باید مواد پر کننده کامپوزیتی دندان را جایگزین کرد؟

  • زمانی که به علت عدم رعایت بهداشت دهان، بین مواد پرکننده و دندان پوسیدگی ایجاد شده باشد. در این صورت باید مواد کامپوزیتی به طور کامل برداشته شود. پوسیدگی به طور کامل حذف گردد و دندان مجددا ترمیم شود.
  • چنانچه دندانپزشک متخصص ترمیمی با بررسی رادیوگرافی تشخیص دهد که تغییر رنگ‌های ایجاد شده در لبه و یا توده‌ی مواد کامپوزیتی به علت پوسیدگی است، ترمیم باید با مواد جدید جایگزین شود.
پر کردن دندان با کامپوزیت
  • به هنگام شکستگی مواد پرکننده کامپوزیتی ترجیح این است که در صورت امکان، ترمیم تعمیر شود. تا اینکه جایگزین گردد. زیرا در هر بار تعویض پرکردگی به طور ناخواسته 30% از بافت سالم دندان دست می‌خورد. اما در صورتی که میزان این شکستگی زیاد باشد گاه نیاز به جایگزین کردن آن است.
بیشتر بخوانید:  چرایی ایجاد لکه‌های سفید روی دندان پس از ارتودنسی

بیشتر بخوانید، بیشتر بدانید: پیوند استخوان قبل از ایمپلنت

سخن پایانی

در این نوشتار در مورد مواد کامپوزیتی برای پر کردن دندان پوسیده سخن گفتیم. فراموش نکنید که فیلینگ کامپوزیت ۵ تا ۱۰ سال عمر می‌کند به ویژه اگر برای دندان‌های ردیف جلو استفاده شود. مراقبت از دندان‌های پر شده و احتیاط در استفاده از آن‌ها بسیار مهم است. شما هم نظرات و تجربیات خود را در کامنت بنویسید.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا