ناهنجاریهای پستان زمانی اتفاق میافتند که پستانهای یک دختر به طور طبیعی رشد نکند یا وقتی سایر مشکلات سلامتی در سینهها ایجاد شود. ناهنجاریهای پستان ممکن است در بدو تولد وجود داشته باشند (مادرزادی باشند) یا ممکن است در دوران بلوغ و به محض آغاز رشد سینههای یک دختر، یعنی به طور کلی بین سنین ۸ تا ۱۳ سالگی اتفاق بیفتند. طبیعی است که درباره نرمال بودن رشد سینههای خود نگران باشید؛ اما سینههای طبیعی، اندازهها و اشکال مختلفی دارند و هر فرد سینههای متفاوتی دارد. اما گاهی پس از بلوغ، برخی از دختران جوان متوجه میشوند که سینههای آنها به هیچ وجه رشد نکرده است و نوک سینهها بدون هیچ رشد قابل توجهی در بافتهای غدد پستان، صاف روی قفسه سینه قرار دارد. این بدین معنا است که آنها از وضعیتی رنج میبرند که به آن ماکروماستی گفته میشود.
فهرست مطالب
- بررسی زمان رشد سینه دختران
- آیا وجود توده در سینه به معنای ابتلا به سرطان سینه است؟
- درباره پستانهای رشد نکرده بدانید
- علت کوچک بودن سینه دختران چیست؟
- عوارض عدم رشد سینه چیست؟
- بررسی راههای درمان کوچک بودن سینه دختران
- چه زمانی باید برای رشد سینه ها به پزشک مراجعه کرد؟
- سخن پایانی و سوالات متداول
بررسی زمان رشد سینه دختران
یک نوزاد تازه متولد شده، دارای نوک سینه، هاله سینه و بافت اولیه سینه است. اما بیشتر رشد پستان در دو دوره متفاوت زندگی یک زن رخ میدهد: ابتدا در دوران بلوغ و سپس در دوران بارداری. رشد پستانها بخش مهمی از بلوغ در زنان است. جالب است که انسانها تنها پستاندارانی هستند که پستانهای آنها قبل از اینکه لازم باشد وظیفه بیولوژیک خود یعنی شیردهی را انجام دهند، رشد میکنند.
اولین مرحله رشد پستانها در هفته ششم رشد جنین و با ضخیم شدن خط پستانی یا خط شیر آغاز میشود. پس از ۶ ماه رشد، این خط پستانی تا کشاله ران امتداد پیدا میکند اما پس از آن برگشت میکند. با تبدیل شدن هر ستون سلولی به یک غده عرق مجزا، توده ستونهای سلولی از هر جوانه پستان تشکیل میشوند. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله بلوغ زودرس چیست را بخوانید. هر یک از این از تودههای سلولی، مجرای جداگانه خود را دارند که به نوک پستان منتهی میشود. در ماههای پایانی رشد جنینی، این ستونها توخالی شده و هنگام متولد شدن یک نوزاد مونث ، نوک پستان و سیستم مجاری شیری اولیه تشکیل شده است.
بیشتر بخوانید، بیشتر بدانید: رنگ لمینت دندان bl4
همان طور که یک دختر به سن بلوغ نزدیک میشود، اولین علائم خارجی آن، یعنی رشد بیرونی پستانها آغاز میشود. هنگامی که تخمدانها ترشح استروژن را آغاز میکنند، چربی شروع به جمع شدن در بافت همبند میکند و باعث بزرگ شدن پستانها میشود و سیستم مجاری شروع به رشد میکنند. رشد پستانها به طور طبیعی یک یا دو سال قبل از شروع عادت ماهیانه آغاز میشود. معمولاً این نشانهها با ظهور موهای زائد و موهای زیر بغل همراه هستند.
پس از شروع تخمک گذاری و عادت ماهیانه، بلوغ سینهها با تشکیل غدد ترشحی در انتهای مجاری شیری آغاز میشود. سیستم سینه و مجاری آن به رشد خود ادامه میدهند و با رشد بسیاری از غدهها و لوبها بالغ میشوند. میزان رشد سینهها به میزان قابل توجهی در هر کدام از زنان جوان متفاوت است. رشد پستان در پنج مرحله اتفاق میافتد:
- مرحله اول : در دوره قبل از بلوغ انسان، سینهها صاف هستند و فقط نوک پستان از سطح پوست بالاتر است.
- مرحله دوم : جوانههای پستان ظاهر میشوند. پستان و نوک پستان بالا میآید. بافت چربی شروع به شکل گیری میکند و هاله پستان (ناحیه تیره پوست که نوک پستان را احاطه میکند) بزرگتر میشود.
- مرحله سوم: پستانها با وجود بافت غدد شیری پستانی، نسبتا بزرگتر هستند. این افزایش سایز در ابتدا به شکل مخروطی و پس از آن به شکل گردتری اتفاق میافتد. هاله پستان شروع به تیرهتر شدن میکند.
- مرحله چهارم: نوک سینه و هاله پستان بزرگتر شده و یک برآمدگی بالاتر از سایر نقاط پستان را تشکیل میدهد. معمولاً عادت ماهیانه طی دو سال پس از رسیدن به این مرحله شروع میشود و برخی از دختران در هنگام شروع عادت ماهیانه، به کلی این مرحله را رد کردهاند.
- مرحله پنجم: پستان بالغ گرد است و فقط نوک پستان بزرگ شده است.
تمام این فرایند از مرحله جوانه زدن پستان تا مرحله پنجم، حدود ۳ تا ۵ سال طول میکشد. اما در برخی از دختران نزدیک به ۱۰ سال به طول میانجامد و پس از این پنج مرحله، پستان هنوز بالغ یا کاملا رشد کرده به شمار نمیآید. تنها حاملگی است که باعث رشد کامل پستان میشود.
درباره جستجوی بهترین جراح لیفت صورت در اصفهان بیشتر بخوانید.
زنان هر ماه نوسانات هورمونی را تجربه میکنند که باعث ایجاد چرخه طبیعی قاعدگی میشود. استروژن که در نیمه اول چرخه قاعدگی توسط تخمدانها تولید میشود، باعث تحریک رشد مجاری شیری در سینهها میشود. افزایش روز افزون استروژن منجر به تخمک گذاری در نیمه این چرخه میشود و سپس در نیمه دوم چرخه قاعدگی، هورمون پروژسترون چرخه را به دست گرفته و باعث تحریک تشکیل غدد شیری میشود. اعتقاد بر این است که این هورمونها مسئول تغییرات چرخهای مانند تورم، درد و حساسیت سینهها هستند که بسیاری از خانمها درست قبل از قاعدگی آن را تجربه میکنند. بسیاری از خانمها نیز تغییراتی در حجم سینهها را تجربه میکنند که باعث میشود سینهها به طور ویژهای برجسته به نظر برسند.
این اتفاق نیز مربوط به بزرگ شدن غدد موجود در پستانها، به منظور آمادگی برای بارداری احتمالی است. اگر حاملگی در این مدت اتفاق نیفتد، سینهها به اندازه طبیعی خود باز میگردند. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله ” لیپوساکشن” تغییر سایز یا لاغری؟ را بخوانید.
علائم شروع رشد سینه ها چیست؟
برخی تغییرات در بدن شما ممکن است نشان دهنده این باشد که سینه های شما شروع به رشد کرده یا در شرف رشد هستند. برخی از این علائم عبارتند از:
- ظاهر شدن توده های کوچک و سفت زیر نوک سینه های شما
- خارش در اطراف نوک سینه ها و ناحیه قفسه سینه
- حساسیت یا درد در سینه ها
- کمردرد
آیا وجود توده در سینه به معنای ابتلا به سرطان سینه است؟
در حالی که انجام خودآزمایی پستان برای یافتن توده ها در سینه می تواند به تشخیص زودهنگام سرطان کمک کند، اما در عین حال توده ها لزوماً به معنای ابتلا به سرطان نیستند. دلیل اصلی مهم بودن خودآزمایی این است که به شما کمک می کند تا با مفهوم طبیعی و عادی بودن سینه خود آشنا شده و بنابراین در آینده موارد غیرطبیعی را سریع تشخیص دهید. برای بسیاری از بانوان، داشتن برخی توده ها طبیعی است.
بیشتر بخوانید، بیشتر بدانید: نشانه ها و علائم تالاسمی مینور در بارداری
با معاینه منظم، ممکن است متوجه شوید که توده های شما معمولاً با چرخه قاعدگی می آیند و می روند. اگر چه بیشتر توده ها دلیلی برای نگرانی نیستند، اما هر زمان که برای اولین بار توده ای را پیدا کردید، باید به پزشک خود اطلاع دهید. زیرا برخی از توده ها در صورت ناراحتی باید تخلیه شوند یا حتی ممکن است لازم باشد که برداشته شوند.
درباره پستانهای رشد نکرده بدانید
داشتن سینههای کوچک یا نامتقارن، در واقع بسیار شایع است. در حقیقت به طور متوسط در بسیاری از زنان، بین ۱۵ تا ۲۰ درصد تفاوت اندازه سینه وجود دارد. با این حال این خصوصیات برای برخی از افراد اغراقآمیز هستند. این وضعیت که هیپوپلازی پستان یا ماکروماستی نامیده میشود، با عدم رشد بافت طبیعی پستان پس از بلوغ مشخص میگردد.
دو نوع اصلی ماکروماستی وجود دارد:
- یک طرفه : این وضعیت زمانی اتفاق میافتد که یک طرف قفسه سینه، دارای بافت پستان باشد و طرف دیگر کمی بافت پستان داشته باشد یا هیچ بافت پستانی نداشته باشد.
- دوطرفه: این وضعیت نوعی از ماکروماستی است که با عدم وجود بافت طبیعی پستان در هر دو طرف قفسه سینه مشخص میشود.
اگر ماکروماستی وجود داشته باشد، احتمال زیادی وجود دارد که سینهها حداقل تا حدودی نامتقارن باشند. در حقیقت در یک پژوهش که روی ۱۱۱ زن مبتلا به ماکروماستی انجام شد، ۹۵ درصد از آنان دچار عدم تقارن پستان بودند.
علت کوچک بودن سینه دختران چیست؟
دلایل مختلفی وجود دارد که باعث میشود دختران سینههای رشد نیافته داشته باشند. به عنوان مثال این وضعیت میتواند ناشی از موارد زیر باشد:
- عوامل ژنتیکی: موارد مادرزادی وجود دارند که ممکن است از بدو تولد وجود داشته باشند. این عوامل شامل دامنه گستردهای از ناهنجاریهای سینهای هستند. با این حال یکی از شایعترین وضعیتها سندروم لهستان است. که در آن بخشهایی از دیواره سینه از بین میرود. اگرچه ممکن است سایر ناهنجاریها تا زمان بلوغ آشکار نشوند؛ اما سندروم لهستان از دوران نوزادی نیز مشهود است.
- سبک زندگی: زنانی که از قبل به دلیل عدم رشد قبلی سینهها، سینههای نامتقارن داشتهاند، ممکن است متوجه شوند که وضعیت آنها پس از بارداری و شیردهی بدتر میشود. تغذیه نوزاد با شیر مادر میتواند باعث تغییر شکل و اندازه سینهها شود؛ زیرا آنها به طور مداوم متورم و کوچک میشوند و این امر به صورت بالقوه خط شیر سینه را تغییر میدهد.
- تراز بدن: باور کنید یا نه، تراز بدن شما میتواند نقش مهمی در عدم تقارن پستان ها داشته باشد. هنگامی که بدن در تراز مناسب قرار میگیرد، ماهیچهها و ذخایر چربی به طور مساوی و طبیعی توزیع میشوند. برخی رفتارهای خاص یا رویدادها مانند موقعیت وضعی بد بدن، فشار، آسیب دیدگی یا حتی وضعیت خوابیدن میتواند بر تراز بدن شما تاثیر منفی داشته باشد. در نتیجه ممکن است عدم تقارن در سینههای شما برجستهتر شود.
عوارض عدم رشد سینه چیست؟
این واقعیت که دختران نوجوان و خانمهای جوان بالغ که دچار عدم تقارن قابل توجه در پستانها هستند، در مقایسه با کسانی که پستانهای آنها شکل متقارن دارد در بررسیهای سلامت روان نمره کمتری میگیرند، ثابت شده است. (به عنوان مثال محققان ۵۹ دختر در سنین ۱۲ تا ۲۱ سال که سینههای آنها به اندازه یک کاپ اختلاف سایز داشتند، را تحت بررسی قرار دادند و دریافتند که احساس عزت نفس و اعتماد به نفس در آنها به طور قابل توجهی کمتر از گروه کنترل دخترانی است که رشد پستانهای آنها نسبتاً طبیعی میباشد).
بیشتر بخوانید، بیشتر بدانید: بارداری خارج از رحم چیست
ماکروماستی به خودی خود یک مشکل پزشکی نیست؛ اما زندگی روزمره را تحت تاثیر قرار میدهد. لازم نیست اشاره کنیم که این مشکل چقدر عزت نفس زنان را تحت تاثیر قرار میدهد. زنانی که تصمیم به انجام جراحی بزرگ کردن سینه میگیرند، اغلب شکایات زیر را ابراز میکنند:
- نمیتوانند لباس یا تاپی که دوست دارند را بپوشند؛ زیرا لباسها معمولاً برای سینههای پُرتر برش داده میشوند و خط گردن لباس در بدن آنها آویزان میشود مگر اینکه بسیار تنگ باشد.
- پیدا کردن سوتینهایی که کوچکتر از کاپ A هستند بسیار دشوار است. بنابراین معمولاً هیچ لباس زیر زیبایی برای پوشیدن ندارند و مجبورند همیشه سوتینهای ورزشی بپوشند.
- برخلاف تصورات رایج، سینههای کوچک از کشش جاذبه زمین مصون نیستند و با شروع اولین نشانههای آویزان شدن سینه، ظاهر سینههای آنها بیشتر از قبل به خطر میافتد.
- هنگامی که زنان مبتلا به ماکروماستی به پشت دراز میکشند، غالباً قفسه سینه آنها کاملاً صاف به نظر میرسد و این امر میتواند بر اعتماد به نفس و وجهه آنها به عنوان یک زن تاثیر بگذارد.
بررسی راههای درمان کوچک بودن سینه دختران
هیچ راهی برای سرعت بخشیدن به رشد پستانها یا کاهش سرعت آن وجود ندارد.
کرمها و قرصها
تبلیغات کرمها و قرصها، اغلب ادعا میکنند که مصرف آنها میتواند باعث بزرگتر شدن یا کوچکتر شدن سینهها شود. این کرمها و قرصها معمولا هیچ تغییری در اندازه پستان ایجاد نمیکنند. حتی اگر هم تغییر ایجاد شود، ماندگاری آن بسیار بعید است.
ماساژ
ماساژ دادن سینهها اندازه آنها را تحت تاثیر قرار نمیدهد. ماساژ شدید حتی ممکن است به سینهها صدمه بزند یا باعث تحریک پوست یا نوک پستان شود.
ورزش کردن
سینهها بیشتر از عضله، از بافت چربی تشکیل شدهاند. بنابراین ورزش کردن تاثیری بر رشد سینهها نخواهد داشت. با این حال ورزش عموماً به تقویت و شکل دادن ماهیچههای قفسه سینه که زیر سینهها قرار دارند کمک میکند و همچنین به حجم بدن میافزاید. مهم است که در حین ورزش کردن سوتین ورزشی بپوشید و در طول ورزش از سینههای خود به خوبی مراقبت و پشتیبانی کنید.
اضافه کردن وزن یا کاهش وزن
کاهش وزن یا اضافه کردن وزن ممکن است بر اندازه سینهها تاثیر داشته باشد؛ اما نه همیشه! گاهی اوقات دختران در طول دوران بلوغ وزن اضافه میکنند؛ این امر طبیعی بوده و داشتن مقداری چربی بدن ضرورت دارد. از آنجا که سینهها از بافت چربی تشکیل شدهاند، ممکن است اضافه وزن باعث افزایش اندازه آنها شود و کاهش وزن باعث کوچکتر شدن آنها گردد.
پوشیدن سوتین در هنگام خواب
اینکه با سوتین بخوابید یا بدون آن، یک انتخاب فردی است و رشد سینهها را تحت تاثیر قرار نخواهد داد. اگر با سوتین میخوابید اطمینان حاصل کنید که یک سوتین راحت باشد و زیاد تنگ نباشد. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله زایمان طبیعی بهتر است یا سزارین را بخوانید.
از مصرف قرصها و مکملهای استروژن برای افزایش سایز سینهها خودداری کنید.
اگر چه ممکن است مصرف غذاهایی که حاوی استروژن و پروژسترون هستند باعث افزایش سایز سینههای شما شوند؛ اما به هیچ وجه نباید صرفاً برای افزایش سایز سینهها قرصهای استروژن مصرف کنید. اگر فکر میکنید برای مصرف این قرصها دلایلی فراتر از داشتن سینههای بزرگتر دارید، پس بهتر است در این باره با پزشک خود صحبت کنید؛ اما هرگز سرخود این قرصها را مصرف نکنید. متاسفانه ارتباط مصرف داروهایی که باعث افزایش سایز سینهها میشوند با سرطان سینه، ایجاد لختههای خونی و سایر بیماریها ثابت شده است که قطعاً ارزش افزایش سایز سینهها را ندارند. حتی مطالعاتی وجود دارند که در این باره بحث کردهاند که هیچ شواهدی مبنی بر این که استروژن یا پروژسترون باعث افزایش سایز سینهها میشود، وجود ندارد.
درمانهای غیر تهاجمی
ایجاد بهبودی از طریق درمانهایی مانند تزریق چربی (افزایش سایز سینه ها با تزریق چربی بدن خود بیمار)، PRP (درمان پلاسمای غنی شده با پلاکت) و دستگاههای انرژی که باعث لیفت و حجم بخشیدن به عضلات قفسه سینه میشوند ممکن است. اما برای ایجاد افزایش قابل توجه در اندازه سینهها در موارد شدید ماکروماستی، بهترین راه حل عمل جراحی افزایش سایز سینه است.
عمل جراحی تقویت پستان
یک جراح متخصص میتواند با استفاده از ایمپلنتهای زبر ژل سیلیکون با استحکام بالا، یا ایمپلنتهای ژل سیلیکون معمولی، هردو مشکل ماکروماستی یک طرفه یا دو طرفه را با طبیعیترین نتایج ممکن، اصلاح کند.
چه زمانی باید برای رشد سینه ها به پزشک مراجعه کرد؟
هرگاه یک توده جدید یا توده ای پیدا کردید که بزرگتر می شود یا با چرخه ماهانه شما تغییر نمی کند، همیشه باید به پزشک مراجعه کنید. اگر نقطه قرمز و دردناک روی سینه خود دارید با پزشک خود مشورت کنید. زیرا این می تواند نشانه عفونتی باشد که نیاز به دارو دارد. در صورت داشتن علائم سرطان سینه حتما با پزشک خود تماس بگیرید. برخی از این موارد عبارتند از:
- خروج ترشحی از نوک پستان که شیر نیست،
- متورم شدن سینه،
- تحریک پوست روی سینه،
- احساس درد در نوک پستان،
- و چرخیدن نوک سینه به سمت داخل در حین رشد سینه ها که نیازمند پیگیری است.
سخن پایانی
شما در این مقاله با تغییرات و رشد سینه دختران آشنا شدید. همچنین از مراحل رشد آنها آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.
سوالات متداول
ویتامین و مکمل پاسخگو و جبران کننده کمبودهای بدن ما هستند. ویتامین دی که در اکثر قرصهای ویتامین وجود دارد در رشد سینهها و سلامت آنها نقش مهمی را ایفا میکند. این ماده مغذی در شیر و تخم مرغ و گوشت قرمز و ماهی و بادام درختی یافت میشود با این حال نور آفتاب موثر ترین منبع ویتامین دی است. در صورتی که بدن انسان دچار کمبود این ویتامین باشند سلامت سینهها تضمین نمیشود و این مسئله بر روی رشد آنها تاثیر خواهد گذاشت به همین دلیل مصرف مکمل ویتامین دی بسیار ضروری است.
آنچه در خارج از بدن ما رخ میدهد حاصل واکنشهای داخل بدن و اتفاقاتی است که در آنجا رخ میدهد. شما باید برای اطمینان از سلامت سینههای خود با پزشک مشورت کنید و در صورت نیاز به آزمایش هورمون بدهید زیرا هورمونها بر روی اعضای مختلف بدن از قبیل سایز سینهها تاثیر میگذارند.