دندانپزشکیمشکلات و ناهنجاری دندان

همه چیز درباره سنگ لوزه و راه های درمانی آن

 سنگ لوزه از ماده ای به نام بیوفیلم ساخته شده اند، بیوفیلم ترکیبی از باکتری ها و قارچ های دهان خود فرد است که باترکیب شیمیایی دهان شما ارتباط دارند و این مخلوط خود را به هر سطح مرطوب متصل می کند. شما از علائم سنگ لوزه چه می‌دانید؟ در این مقاله با ما همراه باشید تا بیشتر با سنگ لوزه و عوارش و درمان آن شوید.


بیشتر بخوانید، بیشتر بدانید: آمالگام دندان+ مقایسه با کامپوزیت‌ها


سنگ لوزه چیست؟

سنگ لوزه توده‌ای تشکیل شده از کلسیفیکاسیون (مواد کلسیومی) است که در شکاف بین لوزه‌ها ایجاد می‌شود. یکی از دلایل بدبویی دهان را می‌توان سنگ لوزه‌های نهفته در گلو دانست. این سنگ‌ها در لوزه‌های زبانی تشکیل می‌شوند و عمده دلیل ایجاد سنگ لوزه‌ها در این قسمت از دهان عدم شستشوی آن با آب دهان است.

سنگ لوزه چرا ایجاد می‌شود؟

لوزه ها از برامدگی ها و شکاف هایی متشکل است که باکتری ها، مخاط و سلول های مرده در آن گیر کرده و با افزایش به تدریج این ذرات و تغلیظ آنها توده سفید رنگ در انتهای لوزه ها ميشود . در اثر کلسیفیته شدن این ذرات به سنگ لوزه مبدل شده و باعث التهاب لوزه می گردد. این مسئله اصلی ترین علل سنگ لوزه‌ها میباشد . عوامل دیگری که در پیدایش سنگ لوزه‌ها موثرند به شرح زیر میباشد :

  • استفاده داروهای فشارخون که با ایجاد حس خشکی در دهان در پیدایش این عوارض تأثير گذار ميباشند .
  • مشکلات سینوس ها
سنگ لوزه
  • آلرژی ها
  • استعمال دخانیات
  • استفاده ماده های چرب و رنگی مثل آجیل ها و غذاهای سرخ کردنی در موقع سرما خوردگی و …
بیشتر بخوانید:  با دهانشویه ها آشتی کنید

شاید این مطلب هم برایتان مفید باشد: فیشورسیلانت دندان‌ها، پیشگیری عاقلانه


نشانه‌های وجود سنگ لوزه

علائم معمول وجود سنگ لوزه در گلو:

 گوش‌درد ناشی از سنگ لوزه

 در مورد یک عفونت ویروسی، شاید در سر و آرواره‌ خود درد احساس کنید، زیرا عصب همبند دچار التهاب شده است. آنتی‌بیوتیک‌ها در این مورد درمان مناسبی نمی‌باشند، بنابراین خوددرمانی نکنید. در عوض، به پزشک مراجعه کنید تا او مناسب‌ترین دارو را برای شما تجویز کند.

درد و مشکل در بلع

 این درد می‌تواند شدید بوده و وقتی غذا را می‌بلعید، در بدترین حالت خود شما را بیازارد. این درد معمولاً با کمی خارش شروع می‌شود که تشدید می‌شود تا کار‌هایی مانند خوردن، آشامیدن و یا حتی قورت دادن آب دهان برایتان سخت شود.

سنگ لوزه

 اگر یک عفونت باکتریایی باشد، سنگ لوزه گسترده بوده و درد آن می‌تواند بسیار تیز و ناراحت‌کننده باشد. در این حالت، مهم است که تحت درمان با آنتی‌بیوتیک طبق تجویز پزشک قرار بگیرید.

 بدبو شدن دهان 

بدبو شدن دهان نیز می‌تواند نشانه‌ای از وجود سنگ لوزه در گلو باشد. البته یادتان باشد که در همه‌ موارد سنگ لوزه سبب بدبو شدن دهان نمی‌شود؛ اما معمولاً در مواردی که عفونت استرپتوکوکی وجود داشته باشد، بدبو شدن دهان نیز روی خواهد داد.

 گره‌های لنفاوی گردن خود را چک کنید

 گره‌های لنفاوی، جرم‌های موجود در گلو را تخریب کرده و گیر می‌اندازند؛ اما وقتی که به دلیل التهاب دچار گلودرد می‌شوید، گره‌های لنفاوی دردناک می‌شوند. از نوک انگشتان خود برای معاینه‌ ناحیه‌ جلوی گوش استفاده کرده و انگشتان خود را با حرکات دورانی در پشت گوش حرکت دهید. گردن و زیر چانه‌ خود را بررسی کنید، زیرا این گره‌های لنفاوی معمولاً در این قسمت‌ها متورم می‌شوند. همچنین، زیر آرواره‌ خود را چک کنید؛ یعنی بین چانه و گوش‌ها. انگشتان را از مرکز گردن به سمت عقب و به سمت گوش حرکت بدهید. همه نواحی گره‌های لنفاوی می‌توانند به دلیل عفونت و سنگ لوزه متورم شوند.

بیشتر بخوانید:  ایمپلنت در مشهد

جهت آگاهی: فضانگهدارنده دندان شیری کودکان


بیماری‌هایی که ممکن است با سنگ لوزه اشتباه بگیرید!

لوزه‌های شما علاوه بر سنگ، دچار سایر بیماری‌های مرتبط با لوزه‌ها نیز می‌شوند. گاهی علائم این بیماری‌ها، شبیه به علائم سنگ لوزه هستند. تشخیص این که بیماری سنگ لوزه است یا دیگر بیماری‌های مربوط به لوزه، برعهده پزشک متخصص است.

اگر احساس می‌کنید لوزه‌هایتان قرمز و ملتهب است، بلعیدن برای‌تان سخت است، علت آن ممکن است وجود عفونت در گلوها باشد.

سایر بیماری‌هایی که علائمی مشابه سنگ‌های لوزه دارند، شامل موارد زیر می‌شوند:

  • گلودرد استرپتوکوکی: اگر درد شدید در گلو یا انتهای دهان احساس می‌کنید ممکن است گلو درد با منشا استرپتوکوک باشد. این بیماری شبیه تونسیلیت است و با تب همراه است.
سنگ لوزه
  • بیماری لثه و پوسیدگی دندان: مشکلات و عفونت‌های دندان‌ها و لثه‌ها می‌تواند به آرواره، گوش و یا حتی گلو هم برسد. پس گاهی منشا گلودرد می‌تواند عفونت‌های درمان نشده دندان و لثه باشد.
  • سرطان لوزه: درد در ته حلق و دهان ممکن است به علت سرطان لوزه نیز به وجود آید. درد در گوش‌ها و حلق، مشکل در بلع و خون در دهان از سایر علائم این بیماری است. این درد مداوم و پایدار است.
بیشتر بخوانید:  ارتودنسی دندان نیش

این محتوای مفید را هم دنبال کنید: همه چیز درباره حفره خشک دهان


روش‌های خانگی درمان سنگ لوزه

یک سری اقدامات درمانی برای رفع سنگ لوزه در منزل وجود دارد. در صورتی که سنگ گلو برای شما قابل رویت باشد و از دیدتان پنهان نباشد، می‌توانید با بهره گیری از یک سری راهکار‌های خانگی، آن را از بین ببرید.

محل تشکیل شده سنگ لوزه را پیدا کنید

ابتدا با استفاده از یک آینه کوچک دستی یا دوربین جلوی گوشی خود، گلوی خود را بررسی کنید. به خوبی دقت کنید تا محل آن‌ها را پیدا کنید. ممکن است سنگ لوزه‌ها همرنگ پوست گلوی شما باشند.

از گوش پاک کن برای جدا کردن سنگ لوزه استفاده کنید

با یک گوش پاک کن استریل شده آن را تکان دهید، مواظب باشید فشاری به آن وارد نکنید تا منجر به تحریک سنگ لوزه نشوید.

جدا کردن سنگ با استفاده از مسواک شخصی

در صورت نداشتن گوش پاک کن، از مسواک شخصی برای رفع آن استفاده نمایید. اگر مسواک برقی در دسترس دارید، برای این کار مناسب‌تر است. با لرزش ایجاد شده، سنگ‌های انتهای گلو بهتر دفع می‌شوند.

بیشتر بخوانید:  مراقبت‌های دوران ارتودنسی

شستشو با دهان‌شویه غیرالکی با فشار کم

استفاده از دهانشویه می‌تواند در رفع سنگ لوزه‌ها موثر باشد، محتوای دهان‌شویه را بطور مستقیم روی سنگ بزنید.

دهانشویه و سنگ لوزه

اگر از اسپری دهانشویه استفاده می‌کنید، فشار آن را کنترل کنید تا دردناک نشود.

قرقره با آب نمک رقیق شده

به جای دهانشویه برای رفع سنگ لوزه می‌توانید از خاصیت ضد باکتریال آب نمک استفاده کنید. یک آب نمک رقیق (نصف قاشق چایخوری نمک را در یک فنجان آب گرم حل کنید) تهیه کنید و آن را ۱۰ ثانیه در گلوی خود قرقره کنید.

قرقره سرکه سیب

قرقره با سرکه سیب رقیق شده با آب، ذرات سنگ لوزه‌ را تجزیه می‌کند. برای این کار یک قاشق غذاخوری سرکه سیب را در یک فنجان آب گرم حل کرده و سه بار در روز قرقره کنید تا سنگ‌های لوزه به مرور از جای خود کنده شوند.


برای مطالعه بیشتر: سیر تا پیاز کامپوزیت دندان


سخن پایانی

در این مطلب درباره‌ی سنگ لوزه خواندیم. باید ذکر نمود که سنگ‌های لوزه ممکن است خود به ‌خود در عرض مدت کوتاهی حل و برطرف شود. سنگ‌ها در صورتی که باکتری‌ها به رشد خود روی لوزه ادامه دهند، به دلیل عمیق شدن جای سنگ‌ها در لوزه ممکن است تا هفته‌ها باقی بماند. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد. شما هم نظرات و تجربیات خود را در کامنت با ما به اشتراک بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا