دندانپزشکیدندانپزشکی زیبایی

سیر تا پیاز کامپوزیت دندان

افراد برای زیبایی لبخند خود و یکدست کردن رنگ و شکل دندان‌هایشان به سراغ راه‌های ترمیمی می‌روند. کامپوزیت دندان به موادی شبیه خمیر می‌گویند که دندان ‌پزشک با استفاده از آن مواد، دندان‌های شکسته، پوسیده، ترک‌ خورده یا سیاه شده را ترمیم می‌کند. آیا شما به انجام کامپوزیت برای دندان‌های خود تا کنون فکر کرده‌اید؟ در این مقاله با ما همراه باشید تا اطلاعات بیشتری درباره این روش ترمیمی و زیبایی بدست آورید.

کامپوزیت برای تغییر فرم یا رنگ دندان استفاده میشود. دندان هایی که بی نظمی های کمی دارند، معمولا با کامپوزیت مورد درمان قرار می گیرند. فاصله بین دندانها یا دیاستم نیز با کامپوزیت ونیر قابل درمان است. البته فاصله های خیلی زیاد و یا بی نظمی های بیش از حد! 
 همچنین این مواد برای روشن تر کردن رنگ دندان ها نیز استفاده میشود. کسانی که دندان زردی داردند، یا به علت سیگار و قهوه رنگ دندانهایشان تیره شده است، درمان کامپوزیت پیشنهاد می شود.

فهرست مطالب:


این محتوای مفید را هم دنبال کنید: هر آنچه درباره‌ی جرم‌گیری دندان باید بدانید


انواع کامپوزیت دندان کدامند؟

ونیر کامپوزیت به سه دسته کلی تقسیم می شود که شامل موارد زیر است:

  • مایکروفیل یا درشت دانه: این نوع کامپوزیت دندان نوع قدیمی تر آن است که به سبب دارا بودن دانه هایی درشت تر استحکام بالایی داشتند اما پولیش سطح آن با دشواری انجام می پذیرفت.
  • میکروفیل یا ریز دانه: نسل جدیدی از مواد کامپوزیت هستند که مشکلات پولیش ندارد ولی برای رفع این مشکل مقداری از استحکام آنها کاسته شده است. این نوع کامپوزیت توسط ذرات رزین پرشده با مواد پلیمری تولید شده است. این ماده استحکام کافی برای دندان های عقبی را ندارد.
  • هیبرید، نانو هیبرید و میکرو هیبرید: ماده ای بین مایکرو فیل و میکروفیل است که مقاومت آن در برابر ساییدگی افزایش یافته و استحکام بالایی دارند ولی یکی از مشکلات آنها کاهش زیبایی آن به مرور زمان است همچنین این کامپوزیت دندان به دلیل یکدست نبودن سطح ترمیم، حفظ اثر پولیش بر روی آن موقتی خواهد بود.
بیشتر بخوانید:  پر کردن دندان با کامپوزیت

برای مطالعه بیشتر: بوی بد دهان + از علل تا درمان


مراحل انجام و جایگذاری

به طور خلاصه، روند انجام کامپوزیت دندان در 6 مرحله صورت می‌گیرد:

1. قبل از هر کاری، دندان‌ها کاملاً تمیز می‌شوند تا سطح تمیز و بدون جرم آن برای قرار دادن کامپوزیت آماده شود.

2. پس از تمیز کردن دندان، آن‌ها را کاملاً خشک و تمیز می‌کنند؛ به گونه‌ای که هیچ اثری از رطوبت، خون و بزاق روی دندان وجود نداشته باشد.

3. در مرحله بعد، با استفاده از مواد اسیدی، سطح جلو دندان را متخلخل می‌کنند. این کار در چسبیدن ونیر کامپوزیت بسیار تأثیرگذار است. با متخلخل کردن سطح دندان، همه چیز برای قرار دادن کامپوزیت آماده می‌شود.

4. در این مرحله، چسب مخصوص را روی سطح دندان می‌زنند. سپس، مواد خمیری کامپوزیت را به آرامی روی آن قرار می‌دهند. آنقدر در مقدار مواد تغییر ایجاد شده تا نتیجه مطلوب به دست آید.

5. دندانپزشک با استفاده از پرتو نور که دارای طول موج مخصوصی است و تاباندن آن به کامپوزیت ونیر، موارد استفاده را فعال و سخت می کند.

مراحل کامپوزیت دندان

6. در آخر، شکل مناسب و دلخواه دندان را به وسیله پولیش کامپوزیت درست می کنند.


درباره‌ی پر کردن دندان با کامپوزیت چه می‌دانید؟


مزایای کامپوزیت چیست؟

  • کامپوزیت دندان به هیچ و یا حداقل آماده سازی دندان نیاز دارند ، از این رو دندان شما تا حد امکان حفظ می شود.
  • این نوع روکش، همچنین یک جایگزین ارزان تر برای روکش لمینت دندان هستند.
  • درمان کامپوزیت فقط در یک جلسه دندانپزشکی قابل انجام است.
  • در صورت آسیب دیدن ، کامپوزیت به راحتی قابل ترمیم و یا تعویض می باشد.
  • قیمت کامپوزیت مقرون به صرفه می باشد و یک گزینه مناسب برای کسانی هست که بودجه کمی دارند.
  • کامپوزیت ونیر تقریبا نصف قیمت لمینت دندان هزینه دارد.
  • برای انجام کامپوزیت نیازی به بیهوشی نخواهید داشت.
بیشتر بخوانید:  روکش دندان شیری کودکان

شاید این مطلب هم برایتان جالب باشد: دلایل لق شدن دندان دائمی


معایب کامپوزیت چیست؟

  • گاهی اوقات به دلایلی از جمله: انجام ندادن مراقبت‌های لازم یا پایین بودن کیفیت کامپوزیت دندان، لازم است نسبت به تعویض کامپوزیت اقدام کرد.
  • میزان براقیت و درخشندگی در بعضی از کامپوزیت‌ها کمتر است اما می‌توان روش‌هایی را برای افزایش براقیت و درخشندگی به کار برد.
  • بعد از انجام کامپوزیت، باید نسبت به مسائل بهداشتی و رفتاری توجه بیشتری نشان داد.
  • از دیگر معایب کامپوزیت دندان، می‌توان به احتمال ایجاد لک و تغییر رنگ در کامپوزیت‌ها اشاره نمود. البته با انجام پولیش دندان می‌توان نسبت به رفع آن‌ها اقدام کرد.

بیشتر بخوانید، بیشتر بدانید: از واترپیک چه می‌دانید؟


ونیر کامپوزیت با لمینت چه تفاوتی دارد؟

  • ونیر کامپوزیت ها در داخل مطب و توسط شخص دندانپزشک زیبایی، قابل ساخته شدن‌ هستند، اما لمینت پس‌ از پروسه قالب گیری و فرستادن قالب ها‌ به آزمایشگاه، ساخته می شوند که‌ هم از نظر طول مدت زمان ساخت و هم حین استفاده‌ با یکدیگر متفاوتند.
  • اگر بنا به‌ دلایلی ونیرها دچار آسیب دیدگی‌ شدند، می توان ونیر کامپوزیت را اصلاح و ترمیم نمود، اما لمینت لازم است‌ تا تعویض‌گردد.
  • عموما ونیر کامپوزیت هزینه کمتری نسبت به لمینت دارد.
  • برای جای‌گذاری ونیر کامپوزیت، دندانپزشک نیازی‌ به تراش دندان ندارد و آسیبی‌ به سطح دندان های‌سالم وارد نمی شود. در حالی‌ که‌ برای استفاده‌از لمینت، لازم‌ است تا دندان ها تراش داده‌ شوند.
بیشتر بخوانید:  با اعتماد به نفس بخندید _ دندانپزشکی زیبایی

جهت آگاهی: با دهانشویه ها آشتی کنید


نگهداری‌های مهم پس از کامپوزیت دندان

با رعایت نکات زیر می توانید عمر کامپوزیت را طولانی تر کنید:

  • به صورت مرتب مسواک بزنید.
  • بهتر است از نخ دندان استفاده کنید؛ چون مسواک به تنهایی توانایی نظافت تمام فواصل بین دندانی را ندارد.
نگهداری از کامپوزیت دندان
  • توجه کنید که خوردن مواد غذایی سفت ممکن است به کامپوزیت، آسیب وارد کرده و دندان‌ها را دچار ساییدگی کند.
  • بعد از خوردن مواد غذایی دارای مواد رنگی مانند: چای، قهوه و سایر مواد غذایی، دندان‌های خود را مسواک بزنید؛ زیرا کامپوزیت‌ها نیز مانند دندان، خاصیت رنگ‌پذیری دارند و دچار تغییر رنگ می‌شوند. البته تا 48 ساعت بعد از کامپوزیت دندان باید از مصرف این مواد مطلقاً پرهیز کنید.
  • از دهان‌شویه‌هایی که دندان‌پزشک به شما توصیه می‌کند، استفاده کنید؛ زیرا برخی از دهان‌شویه‌ها ممکن است موجب تغییر رنگ کامپوزیت‌ها شوند.
  • از استعمال دخانیات مثل: سیگار، پیپ و قلیان پرهیز کنید؛ چراکه آن‌ها می‌توانند بر روی رنگ کامپوزیت تأثیر بگذارند.
  • به منظور بررسی و معاینه دندان‌ها، در فواصل زمانی توصیه شده به دندان‌پزشک مراجعه کنید.

با انواع رادیوگرافی دندان آشنا شوید


عوارض احتمالی کامپوزیت دندان

عوارض ونیر کامپوزیت دندان را باید بیشتر مربوط‌ به نحوه نگهداری از آن‌ دانست تا عملکرد و سازگاری با بدن انسان.  شایع ترین عوارض، شامل موارد زیر می شوند :

شکستن دندان های ونیر کامپوزیت شده

به‌ منظور دوام و پایداری بیشتر دندان هایی‌که تحت درمان ونیر کامپوزیت قرار گرفته‌اند، توصیه می شود که فرد از مصرف زیاد غذاهای سخت و خشک تا حد امکان خوددارى‌کند. برای مثال عادت تخمه شکستن‌ و یا ناخن جویدن میبایست ترک شود و یا فرد مراقب هسته میوه‌ها باشد که‌ در حین جویدن روى دندان ها فشار زیادى وارد نشود و البته باید توجه داشت‌ که چنانچه دندان ونیر کامپوزیت شده دچار شکستگی و یا آسیب شود به راحتی قابل ترمیم است.

بیشتر بخوانید:  انواع ایمپلنت دندان و روش های انجام آن

بروز حساسیت دمایی پس از کامپوزیت

در ابتداى درمان ممکن‌ است دندان ونیر کامپوزیت شده، اندکى در مقابل تغییرات دمایی شدید حساس شوند که البته گذرا بوده و بعد از مدت کوتاهى حساسیت کاملا از بین می رود و لازم است‌ در ابتدا بیمار مراقبت‌ های لازم را انجام‌ داده و از مصرف مواد بسیار سرد یا گرم خودداری‌کند.

کامپوزیت دندان

تغییر رنگ دندان روکش شده

اگر فرد پس‌ از درمان ونیر کامپوزیت در مصرف نوشیدنی‌ های رنگ دار و دخانیات، سیگار، قلیان و . . . افراط کند و یا عاداتی همچون مصرف زیاد چای یا قهوه را داشته‌باشد، ممکن‌ است بخش‌ هایی از لبه دندان تغییر رنگ داده و زیبایی خود را از دست بدهند.

هر چقدر فرد در مصرف این مواد بیشتر زیاده روی داشته باشد، تغییر رنگ دندان نیز بیشتر است، ولى در صورت بهداشت مناسب و مراقبت، تغییر رنگ کامپوزیت ونیر مشابه دندان طبیعى است و هر زمان لازم باشد، مى توان روکش را پالیش و پرداخت کرد تا رنگ اولیه خود را حفظ کند.

سخن پایانی

در این مطلب درباره‌ی کامپوزیت‌های دندانی خواندیم. باید در نظر داشت که دوام و ماندگاری کامپوزیت های دندان بالا است اما احتیاج به مراقبت های لازم دارد و فرد باید موارد بهداشتی و نیز اصول تغذیه ای را رعایت کند تا عمر کامپوزیت ها را به بیش از 10 سال برساند. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد. شما هم نظرات و تجربیات خود را در کامنت با ما به اشتراک بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا