دندانپزشکیدندانپزشکی کودکان

آنچه درباره ی مراقبت از دندان کودکان باید بدانید

همانطور که می‌دانید ریشه بسیاری از مشکلات دهان و دندان در دوران کودکی است. اگر کودک، مشکل دندان و لثه داشته باشد و این مشکل برطرف نشود، به احتمال زیاد در آینده نیز ادامه خواهد داشت. والدین با کسب آگاهی می توانند در ارتقا سلامت دهان و دندان کودکان خود نقش مهمی ایفا کنند. با ما همراه باشید تا اطلاعات جامعی درباره ی مراقبت از دندان کودکان بدست آورید.


بیشتر بخوانید، بیشتر بدانید: چرایی ایجاد لکه‌های سفید روی دندان پس از ارتودنسی


مراقبت از دندان کودکان خود در سنین مختلف چگونه باید باشد؟

هرچند که مراقبت از دندان کودکان در سنین مختلف از چند اصول کلی پیروی می نماید. اما در هر سنی برخی از مراقبت های دهان و دندان اهمیت بیشتری دارد. همچنین ممکن است برخی از مراقبت ها به طور اختصاصی نیاز به توجه بیشتری در سنین مشخصی داشته باشد. در ادامه به مراقبت از دندان کودکان از سن 2 سالگی تا 13 سال به بالا می پردازیم.

مراقبت از دندان کودکان در طفولیت – از بدو تولد تا 2 سالگی

برای مراقبت از دندان کودکان خود در این سن موارد زیر را به خاطر بسپارید:

  •  پس از غذا دادن، لثه ها را با یک گاز استریل پاک کنید. این کار کمک خواهد کرد که لثه ها از پوشش چسبنده ای به نام پلاک که می تواند باعث پوسیدگی دندان شود پاک شوند.
  • نوبت اول مراجعه به دندانپزشک باید بعد از یک سالگی باشد.

مراقبت از دندان کودکان در بدو کودکی – 3 تا 5 سالگی

برای مراقبت از دندان کودکان خود در این سن موارد زیر را به خاطر بسپارید:

  •  از 3 سالگی، روزی 2 بار مسواک زدن با خمیر دندان حاوی فلوراید، تنها به اندازه یک نخود توصیه می شود. مطمئن شوید که کودک شما پس از مسواک زدن خمیر دندان را تف می کند. به محض حس رویش دومین دندان، استفاده از نخ دندان را شروع کنند.
  •  تلاش کنید کودک شما عادت مکیدن شست دست و پستانک را از 4 سالگی به بعد ترک کند.
مکیدن شست دست
  •  هر 6 ماه یکبار به دندانپزشک مراجعه کنید، تا دندان های کودک شما معاینه شود.
بیشتر بخوانید:  هر آنچه درباره جرم‌گیری دندان باید بدانید

شاید این مطلب هم برایتان جالب باشد: چگونه از دندان ها در دوران بارداری مراقبت کنیم؟


مراقبت از دندان کودکان در اواسط کودکی – 6 تا 9 سالگی

برای مراقبت از دندان کودکان خود در این سن استفاده از نخ دندان را به محض احساس رویش اولین دندان فرزندتان شروع کنید. اجازه دهید بداند که افتادن دندان ها امری طبیعی است، به این صورت دندان های دائمی آغاز به رویش می کنند. تا زمانی که به تنهایی قادر به رعایت مناسب بهداشت دهان و دندان خود نیستند، شما باید در مسواک زدن و نخ دندان کشیدن کودکان به آن ها کمک کنید. همیشه باید توجه ویژه ای به دندان های عقبی آن ها داشت، چون امکان تجمع پلاک در آن مناطق بیشتر است.

مراقبت از دندان کودکان در اواخر کودکی – 10 تا 12 سالگی

کودکانی که ورزش می کنند برای دندان ها از حفاظ استفاده کنند. به خصوص کودکانی که از ارتودنسی استفاده می کنند باید بسیار مراقب باشند که هنگام ورزش کردن به دندان ها و براکت های ارتودنسی آسیب نرسانند. در ورزش های توپی مثل والیبال و بسکتبال که احتمال اصابت توپ به صورت و دهان بیمار بسیار زیاد است استفاده از محافظ صورت یا دندان بسیار توصیه می شود.

بیشتر بخوانید:  معرفی انواع دستگاه فانکشنال ثابت و متحرک در ارتودنسی + بررسی استفاده و طرز کارکرد آن

13 سال به بالا

والدین می توانند با یادآوری اینکه لبخند (دندان های) زیبا و بوی خوش دهان، نوجوانان را برای رسیدن به ظاهر و احساسی زیباتر کمک می کنند ، آن ها را به رعایت بهداشت دهان و دندان تشویق کنند.


درباره‌ی ایمپلنت فوری چه می‌دانید؟


ایجاد علاقه به مسواک زدن در کودک

ایجاد علاقه به مسواک زدن یکی از مهترین کارهایی است که برای مراقبت از دندان کودکان خود باید انجام دهید. برای این کار میتوانید نکات زیر را در نظر داشته باشید.

نکات ابتدایی:

  • برای شروع، فرزندتان با خود به فروشگاه ببرید و اجازه بدهید خودش مسواک مورد علاقه‌اش را انتخاب کند. مسواک‌هایی با شکل شخصیت‌های کارتونی و رنگ‌های جذاب در بازار موجود است که حتما فرزند شما آن‌ها را دوست خواهد داشت. در مورد خمیر دندان نیز به همین شکل. می‌توانید خمیر دندان ‌هایی با طعم‌های مختلف تهیه کنید تا کودکتان تشویق شود از آنها استفاده کند.
انواع مسواک کودک
  • مسواک زدن را به یک کار جالب و سرگرم کننده تبدیل کنید. مثلا می‌توانید شعر بخوانید، مسابقه ترتیب دهید، یک داستان جذاب آموزنده درباره فواید مسواک زدن بسازید و برای کودک خود تعریف کنید، و حتی می‌توانید محیط دستشویی را با وسایل رنگی و جالب توجه تزیین کنید، و روی دیوار استیکرهای شخصیت‌های کارتونی نصب کنید. در این صورت کودک برای ورود و ماندن در دستشویی از خود علاقه نشان میدهد.

برای مطالعه بیشتر: اپن بایت دندان، یک ناهنجاری رایج اما قابل درمان

بیشتر بخوانید:  با انواع رادیوگرافی دندان آشنا شوید

نکات بیشتر:

  • اجازه بدهید کودک مسواک زدن را روی دندان‌های شما امتحان کند. این کار برای او جالب خواهد بود.
  • اوایل کار کودک نمی‌تواند خودش به طور کامل دندان‌هایش را تمیز مسواک بزند. و ممکن است مقدار زیادی از پلاک‌ها و دیگر آلودگی‌ها روی دندان‌های او باقی بماند. برای رفع این مشکل اجازه بدهید مسئولیت مسواک زدن صبح‌ها با خود کودک باشد و شب‌ها شما این کار را برای او انجام دهید. این کار را تا زمانی که فرزندتان آمادگی کامل پیدا کرد، ادامه دهید. به یاد داشته باشید، مراقبت از دندان کودکان نیاز به زمان و پشتیبانی عاطفی دارد.
  • یکی از بهترین راه‌ها برای تشویق کودک به مسواک زدن این است که او را در این کار همراهی کنید. به این معنی که خودتان هم همراه با او دندان‌هایتان را مسواک بزنید. به این ترتیب می‌توانید الگوی خوبی در درست مسواک زدن برای فرزندتان باشید.
  • اگر کودک تحت هیچ شرایط علاقه‌ای به مسواک زدن از خود نشان نداد و حاضر به انجام این کار نشد از یک دندانپزشک متخصص کودکان کمک بگیرید. کودک حتما تحت تاثیر یک فرد بزرگسال که از قضا پزشک هم هست قرار خواهند گرفت. دندانپزشک اطفال در رابطه با اهمیت مسواک زدن دندان‌ها با کودک صحبت می‌کند و در صورت نیاز به طور عملی این کار را با او تمرین خواهد کرد. این آموزش تاثیرگذاری دائمی روی ذهن کودک خواهد داشت و او را تشویق می‌کند تا خودش هم حرکات دندانپزشک را تقلید کند. همچنین بروشورها و کاتالوگ‌هایی در رابطه با نحوه صحیح مسواک زدن وجود دارد که در این راه به شما و کودکتان کمک خواهد کرد.
دندانپزشک متخصص کودکان
  • برای کودکتان جایزه در نظر بگیرید. مثلا بعد از یک هفته مسواک زدن هدیه‌ای به این مناسبت برای او تهیه کنید.
بیشتر بخوانید:  لایت کیور چیست؟ + معرفی انواع لایت کیور دندانپزشکی + بررسی کاربرد آن در دندانپزشکی

این محتوای مفید را هم دنبال کنید: با ارتودنسی دیمون آشنا شوید


نحوه صحیح مسواک زدن

بهتر است برای مراقبت از دندان کودکان خود، نحوه ی صحیح مسواک زدن را به کودک بیاموزید. مسواک زدن مناسب به حداقل دو دقیقه زمان نیاز دارد. به همین خاطر باید صبورانه این زمان را سپری کرد. می‌توان از تایمر برای این کار استفاده کرد. لازم است مسواک کودک کوتاه با موهای نرم باشد. مقدار کمی خمیردندان روی مسواک گذاشته، و روی دندان‌ها، خط لثه، دندان‌های عقب و باقی قسمت‌ها با مسواک تمیز شود. ترتیب مسواک زدن به صورت زیر است:

  • تمیز کردن سطح خارجی دندان‌های بالا و سپس دندان‌های پایین
  • تمیز کردن سطح داخلی دندان‌های بالا و سپس دندان‌های پایین
  • تمیز کردن سطح رویی دندان‌ها که برای جویدن استفاده می‌شود
  • تمیز کردن روی زبان با مسواک به منظور ایجاد بوی خوش دهان

سخن پایانی

در این نوشتار درباره ی بهداشت و مراقبت از دندان کودکان خواندیم. باید تاکید نمود دندان های طبیعی هیچ جایگزین کاملی ندارند و حفظ سلامت دندان و دهان از مهمترین جنبه های بهداشت فردی است. اگر اقدامات پیشگیرانه از همان کودکی صورت گیرد، مانع از صرف هزینه های گزاف در بزرگسالی خواهد شد. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد. شما هم نظرات و تجربیات خود را در کامنت با ما به اشتراک بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا