پزشکی

همه چیز درباره آرتروز مچ دست

آرتروز مچ دست به معنی ایجاد مشکل برای مفاصل مچ دست یا انگشتان است. آرتروز را می توان التهاب و ساییدگی مفاصل معنا کرد. آیا شما حدس می زنید به آرتروز مچ دست مبتلا هستید؟ در این مقاله همراه ما باشید تا سیر تا پیاز آرتروز مچ دست را بررسی کنیم.

علت و روند ایجاد آرتروز مچ دست

بسیاری ازآسیب دیدگی های مچ دست مانند شکستگی و رگ به رگ شدگی به آسانی بهبود میابند. اگر چه این آسیب دیدگی ها می تواند در آینده برای افراد مشکل ساز شود. این آسیب دیدگی ها باعث ایجاد تغییراتی در آناتومی و ساختار مچ دست می شود و مچ دست به نرمی کارنمی کند این تغییرات باعث از بین رفتن مفصل مچ دست به مرور زمان میشود وازبین رفتن مچ دست به مرور زمان هم منجربه بروز بیماری آرتروز میشود.

دربعضی ازمواقع آسیب دیدگی غضروف ها شدید است و قسمتی ازغضروف ها از استخوان جدا شود این قست جدا شده مجددا به استخوان متصل نخواهد شد و باید بوسیله انجام جراحی برداشته شود و درصورتیکه این قست جداشده برداشته نشود در اطراف مفصل معلق است و باعث گرفتگی مفصل می شود همچنین باعث ایجاد درد وآسیب دیدگی های بیشتری به مفصل می شود.

بدن نمی تواند حفره خالی شده درفضای غضروف را پرکند وجای آن با ایجاد جراحت بافت پرمی شود. این جراحات مانند غضروف ها لیز ونرم نیستند.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله درباره دیابت نوع 2 را بخوانید.

ساختمان مچ دست

هرنوع آسیب دیدگی روی مچ دست می تواند روی عملکرد مفصل مچ دست تاثیر گذار باشد بعد از شکستگی مچ دست شکاف استخوان ها کمی متفاوت تر از حالت طبیعی جوش می خورد و بهبود میابد. آسیب دیدگی ها ی لیگامنتی براثر عدم استحکام مفصل ایجاد میشود . هرزمانیکه آسیب دیدگی ها باعث تغییرد رحرکت مچ دست شودحتی درصورتیکه تغییرات جزئی باشد، می تواند فشار بروی غضروف ها را فزایش دهد وشبیه به یک ماشین عمل میکند زمانیکه درمکانیسم آن تعادل نباشد سریعتر ازبین میرود باگذشت سالها عدم تعادل درمکانیسم مفصل باعث ایجاد آسیب دیدگی به غضروف ها میشود و زمانیکه غضروف ها نمی توانند به تنهایی بهبود یابند و ترمیم شوند آسیب دیدگی های بیشتری ایجاد میشود و در نهایت مفصل نمی تواند این آسیب دیدگی ها را جبران و ترمیم کند و آرتروز مچ دست شروع می شود.

بیشتر بخوانید:  متخصص غدد و متابولیسم کیست و چه بیماری‌هایی را درمان می‌کند؟ + هرآنچه که باید درباره متخصص غدد بدانید

انواع آرتروز مچ دست

انواع مختلفی از آرتروز وجود دارد که می‌تواند روی دست شما تأثیر بگذارد.

استئوآرتریت

استئوآرتریت  (OA) شایع‌ترین نوع آرتروز و مشکلی مزمن یا بلندمدت است.در فرد مبتلابهاستئوآرتریت، غضروفی که در انتهای استخوان، مفاصل را پوشش می‌دهد و محافظت می‌کند دچار تحلیل‌شده است.هنگامی‌که غضروف شروع به سایش می‌کند، استخوان‌ها در منطقه مفصل روی یکدیگر ساییده می‌شوند.خشکی، درد و از دست رفتن حرکت مفصل، چند نشانه‌ی شایع استئوآرتریت است.

آرتریت روماتوئید

سیستم ایمنی بدن شما معمولاً در برابر عفونت از بدن محافظت می‌کند.بااین‌وجود، آرتریت روماتوئید (RA) یک بیماری التهابی مزمن است که بر مفاصل تأثیر می‌گذارد. آرتریت روماتوئیدناشی از حمله سیستم ایمنی به بدن است. سیستم ایمنی بدن به سینوویوم حمله می‌کند. به‌احتمال ‌زیاد علاوه بر آسیب‌های مفصلی موارد زیر را نیز مشاهده خواهید کرد:

  • درد
  • ورم
  • التهاب
آرتریت روماتوئید
  • از دست دادن عملکرد

آرتریت روماتوئیدبه‌طور معمول بر مفاصل مچ دست و انگشت تأثیر می‌گذارد.علاوه بر ایجاد مشقت و مشکل در استفاده از دستانتان اگر التهاب ادامه یابد می‌تواند باعث بدشکلی(دفرمیتی) شود.

آرتروز نوجوانان

بسیاری فکر می‌کنند که آرتروز فقط افراد مسن را تحت تأثیر قرار می‌دهد، اما این درست نیست.آرتروز نوجوانان برای توصیف بیماری است که قبل از سن 16 سالگی رخ می‌دهد. انواع مختلفی از آرتروز جوانان وجود دارد و باعث درد و تورم مفصلی در دست و مچ دست می‌شود.صدماتی مانند استخوان‌های شکسته در دست و رباط یا آسیب تاندون در دست یا مچ دست می‌تواند باعث آرتروز شود.اگرچه صدمه بهبود می‌یابد، ممکن است این مناطق در آینده آسیب ببینند و در معرض آرتروز قرار گیرند.

بیشتر بخوانید:  راهنمای رژیم غذایی در بیماران قلبی

آرتروز مچ دست چه علائمی دارد؟

آرتروز می‌تواند باعث درد و تغییر شکل انگشتان یا استخوان‌های هر قسمت از بدن شود. از این‌ها گذشته محدوده حرکتی مفاصل را محدود می‌کند و به این ترتیب مشکلات زیادی برای بیمار به وجود خواهد آورد. البته باید توجه داشت که همه بیمارانی که آرتروز دارند از درد یا کاهش دامنه حرکتی مفاصل شکایت نمی‌کنند. این‌ها همه بستگی به مقدار و شدت بیماری دارد. به طور کلی عوارض آرتروز مچ دست عبارتند از:

  • درد در مچ دست

درد نشانه اصلی آرتروز به حساب می‌آید. ممکن است گاهی اوقات (مثلا برای چند روز یا چند هفته) هیچ دردی حس نشود اما هنگام استفاده از مچ دست یا بلند کردن اجسام سنگین درد افزایش می‌یابد که البته با استراحت هم کم می‌شود. هرچه بیماری بیشتر پیشرفت می‌کند، درد نیز مداوم‌تر می‌شود تا جایی که حتی در حالت استراحت نیز ممکن است احساس درد داشته باشید. درد در این زمان حتی از محل مفصل گسترش یافته و در ساق دست هم احساس می‌شود.

  • تورم

گاهی اوقات مفصل علاوه بر تورم حتی قرمز هم شده و نسبت به لمس کردن حساس می‌شود. این علامت نشان می‌دهد که بدن به التهاب دائمی پاسخ داده و بافت‌های اطراف مفصل آسیب دیده‌اند.

  • محدود شدن حرکت

وقتی آرتروز پیشرفت کند، حرکت مفاصل محدود می‌شود.

آرتروز مچ دست

البته گاهی اوقات با محدود شدن حرکت مفصل، درد هم کاهش می‌یابد.

  • احساس ضعیف شدن مچ دست

این ضف ناشی از درد، محدود شدن حرکت و تغییر شکل مفصل است.

درمان آرتروز مچ دست

قبل از اینکه پزشکان روش جراحی را برای درمان آرتروز مچ دست پیشنهاد دهند، روش‌های غیر جراحی را برای درمان ساییدگی مفاصل مچ امتحان می‌کنند. چرا که این روش‌ها بسیار بی‌خطرتر و بدون دردسرتر انجام می‌شوند. در ادامه شما را با تعداد از این روش‌ها آشنا خواهیم کرد.

درمان آرتروز مچ دست با استفاده از دارو و تزریق

در مورد انواع آرتروز معمولا استامینافون و داروهای ضدالتهاب استفاده می‌شود. پزشکان معمولا برای تسکین درد بیمار مسکن‌هایی مانند ایبوپروفن و ناپروکسن را انتخاب می‌کنند که علاوه بر خاصیت ضدالتهابی، مسکن نیز هستند.

بیشتر بخوانید:  رشد سینه های دختران و آیا سینه ها هنگام رشد درد می کنند؟ + بررسی مراحل رشد سینه ها

تزریق کورتیزول نیز می‌تواند برای کاهش التهاب و درد موثر باشد و اثر آن با توجه به شرایط بیمار و شدت بیماری ممکن است تا ماه‌ها در بدن باقی بماند. کرم‌های موضعی غیراستروئیدی یا در صورت نیاز داروهای روماتیسم (DMARDs) برای اینکه مانع از حمله سیستم ایمنی بدن به مفاصل شوند نیز ممکن است تجویز شوند.

ماساژ درمانی آرتروز مچ دست

بیمار مبتلا به آرتروز به دلیل دردی که در مفاصل احساس می‌کند، سعی می‌کند آن را ثابت نگه دارد. به همین دلیل مفاصل این بیماران معمولا خشک می‌شوند و همین خشک شدگی درد را تشدید می‌کند. در ماساژ درمانی، پزشک می‌داند چطور بدون آسیب رساندن به تاندون‌ها و مفاصل، حرکت را به آن‌ها بازگرداند.

اولتراسوند درمانی آرتروز مچ دست

اولتراسوند درمانی یکی از زیرمجموعه‌های روش‌های درمانی فیزیوتراپی است. یعنی وقتی شما برای درمان خشکی و ساییدگی مفاصل مچ دست به فیزیوتراپ مراجعه می‌کنید، ممکن است پزشک استفاده از دستگاه اولتراسوند را نیز برایتان تجویز کند. این دستگاه با تولید امواج صوتی به تسکین درد بیماران و درمان بیماری‌های مزمن کمک می‌کند.

اولتراسوند تراپی

اولتراسوند دو نوع گرمایی (با تولید امواج پیوسته) و غیرگرمایی (با تولید امواج پالس دار) دارد. برای کار با این دستگاه ابتدا یک مایع ژله‌‌ای روی بافت مورد نظر ریخته می‌شود. سپس دستگاه به صورت دایره‌‌ای بر روی پوست حرکت داده می‌شود.

اوزون تراپی آرتروز مچ دست

تورم و التهاب در هر نقطه از بدن مانع از رسیدن خون کافی به آن نقطه می‌شوند و به همین دلیل اکسیژن و مواد مغذی این نواحی کاهش پیدا کرده و در مقابل، اسید لاکتیک در این نقاط جمع می‌شود که باعث بروز درد می‌شود. در اوزون تراپی، علاوه بر تزریق اوزون (یک نوع اکسیژن)، یک سری ویتامین‌ها، مواد معدنی و مواد ضد التهابی نیز به ناحیه دچار آرتروز تزریق می‌شود که در نتیجه آن درد و تورم کاهش یافته و بافت‌های آسیب دیده می‌توانند خودشان را بازسازی کنند. در نهایت خون دوباره گردش پیدا کرده و بافت آسیب دیده کاملا بهبود می‌یابد.

بیشتر بخوانید:  معرفی 5 متخصص برتر زنان و زایمان در ایران به انتخاب مجله ایران دی دی اس

اوزون تراپی باید سه الی پنج بار تکرار شود و بین هر تزریق یک تا دو هفته فاصله باشد. خوشبختانه این روش هیچ گونه عوارض جانبی ندارد.

درمان آرتروز مچ دست با استفاده از آتل و بریس

یکی از روش‌های درمان آرتروز مچ دست متوقف کردن فعالیت‌هایی است که باعث درد می‌شوند. بهترین کار برای این منظور، ثابت نگه داشتن مچ دست با استفاده از آتل و بریس است.

آرتروز مچ دست- درمان

ثابت نگه داشتن مچ دست می‌تواند در کاهش درد و علائم بیماری موثر باشد. با این کار به دست استراحت خواهید داد. در ضمن با داشتن بریس یا آتل دیگر قادر به انجام کارهایی که به مچ دستتان فشار وارد می‌کنند نخواهید بود که این خود باعث بهبود علائم بیماری می‌شود.

درمان با جراحی

 درصورتیکه درد ناشی از آرتروز قابل کنترل نباشد انجام جراحی ضروری است جراحی خاصی برای آرتروز مچ دست وجود ندارد مچ دست مفصل پیچیده ای است و آسیب دیدگی های مختلفی می تواند باعث ایجاد آرتروزشود، درنتیجه انواع مختلفی از جراحی ها می تواند باعث درمان درد مچ دست شود و انتخاب مناسبترین  درمان جراحی به نوع اختلال، میزان شدت اختلال، میزان کاربرد مچ دست و سطح فعالیت های بیمار بستگی دارد.

سخن پایانی

در این نوشتار درباره آرتروز مچ دست سخن گفتیم. علت و چگونگی رخ دادن دقیق آن را بررسی کردیم و درمان های موجود را برشمردیم. آرتروز یا ساییدگی مفاصل مچ دست مشکلی است که می‌تواند برای تعداد زیادی از افراد جامعه به ویژه در سنین بالا رخ دهد. اما نباید نگران شد. فراموش نکنید که برای درمان بیماری‌های مربوط به مفاصل باید به متخصصان ارتوپد مراجعه کنید. شما هم نظرات و تجربیات خود را در کامنت بنویسید.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا