نماد سایت ایران دی دی اس

همه چیز درباره دیابت نوع 1

دیابت زمانی اتفاق می‌افتد که گلوکز یا قند خون به خوبی کنترل نشده و به طور مداوم بالا بماند. دیابت نوع ۱ زمانی اتفاق می‌افتد که بدن به اندازه کافی انسولین تولید نکند. انسولین هورمونی است که به سلول‌ها اجازه می‌دهد گلوکز را جذب کرده و مورد استفاده قرار دهند. در حالیکه فرد می‌تواند با رژیم غذایی مناسب و مدیریت سبک زندگی از ابتلا به دیابت نوع ۲ پیشگیری کند، پیشگیری از دیابت نوع 1ممکن نیست. آیا شما یای کی از اطرافیانتان از دیابت نوع 1 رنج می ّرید؟ از علائم و عوارض این بیماری چه می دانید؟ در این مقاله با ما همراه باشید تا اطلاعات بیشتری درباره ی دیابت نوع 1 بدست آورید.

شیوع کدام یک از انواع دیابت بیشتر است؟

شیوع دیابت نوع یک کمتر از دیابت نوع دو است. تقریباً 5 تا 10 درصد بیماران دیابتی دچار دیابت نوع 1 هستند. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله درباره دیابت نوع 2  را بخوانید. هنوز مشخص نیست که برای پیشگیری از دیابت نوع یک چه باید کرد، اما اگر به توصیه‌های پزشک خود درباره سبک زندگی سالم، کنترل قند خون، معاینه و آزمایش منظم و دریافت خدمات آموزشی‌‌حمایتی خودمراقبتی در این بیماری عمل کنید می‌توانید آن را مدیریت نمایید.

دلیل دیابت نوع یک

به نظر می‌رسد علت دیابت نوع یک نوعی واکنش خودایمنی (حمله اشتباهی بدن به سلول‌های خودش) باشد که طی آن دسته‌ای از سلول‌های لوزالمعده به نام سلول‌های بتا که انسولین می‌سازند تخریب می‌کند. ممکن است قبل از بروز علائم دیابت نوع 1، این فرآیند ماه‌ها یا سال‌ها ادامه داشته باشد.

نشانه های دیابت نوع یک را بشناسید

علائم دیابت نوع یک معمولاً خفیف هستند، اما می‌توانند بسیار شدید شوند. علائم دیابت نوع 1 شامل موارد زیر است:

عوارض مرتبط

اگر فردی علائم دیابت نوع ۱ خود را مدیریت نکند، احتمال بروز طیف وسیعی از عوارض خطرناک مانند موارد زیر وجود دارد:

درمان دیابت نوع یک

درمان دیابت نوع 1 انسولین است. بیمار مبتلا به دیابت نوع یک باید انسولین را بصورت زیر پوستی تزریق کند که جذب جریان خون شود و به سلول‌ها در جهت دسترسی به گلوکز مورد نیازشان کمک کند. انسولین به صورت قرص خوراکی قابل استفاده نیست چون پیش از آن که مؤثر واقع شود آنزیم‌های گوارشی در معده آن را تخریب می‌کنند.

مهم‌ترین نکته در درمان دیابت نوع 1 میزان (دوز) و زمان تزریق انسولین است. یافتن بهترین راهی که دوز مناسب انسولین به بدن برسد هم اهمیت زیادی دارد چون باید اطمینان حاصل کنیم که گلوکز موجود در خون می‌تواند به‌خوبی جذب سلول‌های بدن شود. قند خون بسیار بالا و همچنین افت قند خون هردو می‌توانند باعث عوارض شدیدی ‌شوند.

دیابت و ورزش

همه به ورزش هوازی منظم نیاز دارند و بیماران مبتلا به دیابت نوع 1 هم از این قاعده مستثنی نیستند. ورزش برای کنترل و درمان دیابت نوع 1 اهمیت زیادی دارد. البته پیش از شروع ورزش بهتر است با پزشک خود مشورت کنید. در صورت موافقت پزشک، فعالیت‌هایی را که بیشتر از آن‌ها لذت می‌برید، مثلاً شنا یا پیاده‌روی را انتخاب کنید و جزء برنامه روزمره خود قرار دهید.

اگر به دیابت نوع یک مبتلا هستید سعی کنید حداقل 150 دقیقه ورزش هوازی در هفته را هدف قرار دهید و بیش از دو روز در هفته را بدون ورزش نگذرانید. کودکان باید حداقل یک ساعت در روز فعالیت داشته باشند.

کنترل دیابت نوع یک

همان‌طور که گفتیم، در دیابت نوع 1 تولید انسولین در لوزالمعده بسیار کم می‌شود یا به صفر می‌رسد. انسولین برای تبدیل گلوکز (قند) به انرژی حیاتی است.اشخاص مبتلا به دیابت نوع یک باید خودشان وظیفه لوزالمعده را به عهده بگیرند و انسولین تزریقی با سرنگ یا پمپ را جایگزین انسولین طبیعی کنند که در بدن آن‌ها ساخته نمی‌شود. انسولین سطح قند خون را پایین می‌آورد.

دیابت نوع 1 بیماری خطرناکی است و می‌تواند کشنده باشد، بنابراین باید با مراقبت روزانه به‌دقت کنترل شود. کنترل دیابت نوع 1 از طریق روش‌های زیر ممکن است:

هدف از کنترل دیابت نوع یک این است که غلظت گلوکز خون را تا حد ممکن نزدیک به محدوده طبیعی نگه داریم، یعنی بین 4 تا 6 میلی‌مول بر لیتر در حالت ناشتا. با این حال، محدوده مناسب بسته به فرد و شرایطش فرق می‌کند.

سخن پایانی

در این مطلب درباره دیابت نوع 1 خواندیم. دانستیم که دیابت نوع 1 بیماری خود ایمنی است که در آن سیستم ایمنی بدن به سلول‌های بتای پانکراس حمله می‌کنند و آنها را از بین می‌برند، وظیفه سلول‌های بتا تولید انسولین است. باید گفت که دیابت نوع دو معمولا خفیف‌تر از نوع یک است، اما همچنان می‌تواند باعث مشکلات جدی به‌خصوص در عروق کوچک کلیه، اعصاب و چشم شود. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد. شما هم نظرات و تجربیات خود را در کامنت با ما به اشتراک بگذارید.

خروج از نسخه موبایل