شما با شخصیت مهرطلب چقدر آشنایی دارید؟ مهرطلبی چیست چه تفاوتی با محبت دارد؟ آیا تا کنون افرادی را در اطراف خود دیده اید که برای جلب مهبت و رضایت بقیه هر نوع سرویس و خدمتی ارائه می دهند؟ در واقع ایجاد چنين شرایط روحی در آدم ها ریشه در سه مسأله دارد:
- ذهنیتی است که آدم ها با آن بزرگ شده اند: اینکه تصور شان بر این است که باید مدام مناسب افراد دیگر باشند و محبّت بخرند چراکه همیشه از این کار پاداش گرفته اند.
- عادت رفتاری شکل گرفته مربوط به یک دوره: به عنوان مثال شخصی در دوره عقد تنها سعی نموده طرف مقابل راضی باشد.
- حس ترس: شخص تمامی تلاشش را می کند تا وضعیت مطلوب پیش آمده را از دست ندهد.
در این مقاله تا پایان با ما همراه باشید تا با شخصیت مهرطلب آشنا شوید.
مهرطلب ها چگونه شخصیتی دارند؟
مهرطلبی یک نیاز شدید عاطفی ناشی از محرومیت عاطفی در کودکی است. یک وضعیت ابتدایی درد و عطش که افرادی با شخصیت مهرطلب اغلب در تلاشی ناامیدانه برای پر کردن این خلاء، که مربوط به درد تنهایی و جدائی است، آن را بروز میدهند. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله درباره ی آتروفی مغز را بخوانید. درواقع این احساس نیاز هرگز کاملاً ارضا نمیشود. عطش و نیاز، احساسات قدرتمندی هستند که وقتی بروز پیدا میکنند، برای دیگران مخرب هستند. علاوه بر این، ممکن است سوءاستفاده از دیگران را هم در پی داشته باشند.
مردم این احساس نیاز را با عشق و این عطش را با محبت واقعی اشتباه میگیرند. که خوب هیچ چیز بیشتر از این دور از واقعیت نیست. اما ویژگی این افراد چیست؟ اگر بخواهیم خیلی خلاصه خصوصیات افراد مهرطلب را بیان کنیم، میتوانیم بگوییم که مهرطلبی درواقع نیاز به تأیید دیگران و کسب رضایت آنها به هرطریق ممکن است. کمک کردنهای بی حد و حساب، محبتهای بیاندازه و شاید بیدلیل و… از روشهایی هستند که برای جلب رضایت، در افراد مهرطلب بهچشم میخورند.
ویژگی های افراد مهرطلب کدام است؟
افراد مهرطلب بسیار صبور، فداکار، مهربان و با محبت و همچنین نیازمند توجه و لطف دیگران هستند. این افراد خود را همیشه موظف میدانند که کارهایی که دیگران از آنها تقاضا میکنند را به درستی و کامل انجام دهند و هرگز در جواب تقاضای آنها پاسخ منفی ندهند. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله درباره سنگ کیسه صفرا را بخوانید.
مخالفت کردن در توان مهرطلب ها نیست!
اشخاص مبتلا به اختلال مهرطلبی، برای مخالفت یا تعیین حریم شخصی احساس گناه میکنند. اگر به اختلال مهرطلبی مبتلا باشید، برای شما سخت است که “نه” بگویید. ممکن است نگران این باشید که گفتن “نه” به کسی یا رد درخواست کمک باعث میشود که فکر کند به آنها اهمیت نمیدهید. به نظر میرسد موافقت برای انجام آنچه آنها می خواهند گزینه ایمن تری باشد، حتی اگر واقعاً وقت و تمایلی برای کمک ندارید. بسیاری از افراد مهرطلب موافقت میکنند کاری را انجام دهند که ترجیح میدهند آن را انجام ندهند! مثل کمک به شخصی برای اسبابکشی.
این مسئله میتواند مشکلاتی ایجاد کند، چون به مردم این پیغام را میدهید که نیازهای آنها مهمتر از نیازهای شما است و بعضی از افراد ممکن است از این قضیه سوءاستفاده استفاده کنند و مرزهای شما را نادیده بگیرند چون میدانند که به هر حال آنچه را که میخواهند انجام خواهید داد.
افراد مهرطلب را با عذرخواهی های فراوان بشناسید
اشخاصی که به اختلال شخصیتی مهرطلبی مبتلا هستند، وقتی مقصر نیستند عذرخواهی میکنند یا تقصیر را میپذیرند درحالی که مقصر نیستند! مهرطلبی درواقع نوعی آمادگی برای مقصر دانستن خود است، حتی زمانی که آنچه اتفاق افتاده هیچ ارتباطی با آنها ندارد.
مثلاً رئیس شما از شما خواسته برای ناهار پیتزا بگیرید، اما رستوران سفارش را اشتباه میکند. شما دو پیتزای بدون فلفل سفارش دادهاید که آنها را دریافت نکردهاید، بنابراین دو نفر از همکارانتان نتوانستهاند ناهار بخورند. در فاکتور سفارش کاملاً “بدون فلفل” ذکر شده است، بنابراین واضح است که اشتباه از طرف رستوران اتفاق افتاده است، اما باز هم، بارها و بارها عذرخواهی میکنید، احساس بدی دارید، باور دارید که همکاران شما از شما متنفر خواهند شد و هرگز دوباره برای سفارش ناهار به شما اعتماد نخواهند کرد. این یک نمونه بارز از ویژگیهای شخصیت مهرطلب است.
اساسی ترین نیاز یک مهرطلب: دوست داشته شدن
در مهرطلبی شخص مبتلا نیاز دارد که همه او را دوست داشته باشند. افراد مبتلا به اختلال شخصیت مهرطلبی اغلب وقت زیادی را با نگرانی در مورد طرد شدن صرف میکنند. این نگرانیها غالباً منجر به اقدامات خاصی میشوند که برای راضی نگه داشتن مردم از آنها انجام میشود تا دیگران آنها را طرد نکنند.
در بسیاری از موارد هم ممکن است تمایل زیادی به اینکه مورد نیاز باشند در این افراد دیده شود، با این باور که شانس بیشتری برای دریافت محبت از افرادی دارند که به فرد مهرطلب احتیاج دارند.
مشاجره و درگیری آنها را ناراحت میکند
افراد مهرطلب از درگیری و جدال (حتی بحث کلامی) وحشت دارند و سعی میکنند از آن فرار کنند. شخصیت مهرطلب ترس از عصبانیت دارند. این کاملاً منطقی است. عصبانیت افراد یعنی “من خوشحال نیستم” و طمانی که هدف شما بهعنوان یک فرد مهرطلب این است که مردم را راضی نگه دارید، عصبانیت به این معنی است که در جلب رضایت آنها موفق نبودهاید.
برای جلوگیری از این عصبانیت، ممکن است عجله کنید که عذرخواهی کنید یا هر کاری که فکر میکنید باعث خوشحالی آنها میشود را انجام دهید، حتی اگر آنها از شما عصبانی نباشند. حتی ممکن است از درگیری که هیچ ارتباطی با شما ندارد ترس داشته باشید. به عنوان مثال، اگر دو نفر از دوستانتان با هم مشاجره دارند، ممکن است سعی کنید توصیهها یا نکاتی را برای بهبود اوضاع ارائه دهید تا آنها دوباره صلح کنند، شاید حتی با این امید پنهانی که آنها بهخاطر لطف شما در حل این مشکلات و کمک به آنها، دید بهتری به شما پیدا کنند و شما را بیشتر دوست داشته باشند. شما میتوانید درباره روشهای کنترل خشم در مشوِرَپ بخوانید.
مهرطلب ها به تایید بقیه نیاز دارند
فراد مبتلا به اختلال مهرطلبی برای اینکه حس خوبی به خودشان داشته باشند، به ستایش شدن نیاز دارند. درست است که تعریف و تمجید و حرفهای خوب میتواند احساس خوبی را در هرکسی ایجاد کند، اما اگر ارزش شخصی شما کاملاً به آنچه دیگران درباره شما فکر میکنند وابسته باشد، خوب مسلماً فقط وقتی دیگران از شما تعریف میکنند احساس خوبی خواهید داشت!
ویژگی افراد مهرطلب این است که برای دریافت این تأییدیه، دست به هر کاری که بتوانند میزنند.
راه های مقابله با مهرطلبی
از جمله راهکارهای مناسب برای مقابله با مهرطلبی میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
- افکار منفی و باوهای غلط را به چالش بکشید.
- خود مراقبتی در سلامت جسم و روح را یاد بگیرید.
- برای افزایش اعتماد به نفس خود گام بردارید. برای اطلاع بیشتر مقاله افزایش اعتماد به نفس را مطالعه کنید.
- با ترس هایتان روبرو شوید.
- از متخصص و مشاور جهت روان درمانی کمک بگیرید.
پیامدهای ابتلا به اختلال مهر طلبی
افرادی که در این اختلال به دیگران بدون کمی تفکر پاسخ مثبت میدهند میتوانند عوارض بسیار زیادی را در زندگی خود پس از هر پاسخ مثبت تجربه کنند. این افراد در ازدواجها با پاسخهای عجولانه به شکست بر میخورند و گاهاً به طلاق میرسند.
در مسیرهای عاطفی به همسر و خانواده خود باج میدهند. در ارتباطهای دوستانه و اجتماعی با سوءاستفاده مواجه میشوند و در نهایت با وجود این آسیبها از ناتوانی خود در نه گفتن به نوعی افسردگی دچار میشوند. باید توجه داشت که از دست دادن مهر و رضایت دیگران میتواند این افراد را به پریشانی، اضطراب و پرخاشگری برساند و آرامش و شادی را از زندگی آنها سلب کند.
سخن پایانی
در این مطلب درباره اختلال مهرطلبی خواندیم. ویژگیهای این افراد را شناختیم. اگر می خواهید این اختلال را در خود درمان کنید، مهارت نه گفتن را بیاموزید؛ نظرات و پیشنهادات خود را بدون ترس عنوان کنید؛ باورهای مهر طلبانه خود را تغییر دهید. باورهایی همچون: همه باید مرا دوست بدارند، باید مورد تأیید همه باشم، اگر مخالفت کنم مرا طرد میکنند و… . امید است این محتوا برایتان مفید بوده باشد. شما هم نظرات و تجربیات خود را در کامنت با ما به اشتراک بگذارید.