دندانپزشکیمشکلات و ناهنجاری دندان

تغییر رنگ لثه نشانه‌ی چیست؟ + بهداشت لثه

بافت لثه سالم ملتهب نیست و معمولا هرمی شکل و به صورت یک خط منحنی اطراف دندان دیده می‌شود. بافت طبیعی لثه معمولا یک بافت مستحکم دارد و ممکن است قسمت بیرونی آن مانند پوسته پرتقال نقطه نقطه دیده شود. در آخر اینکه لثه‌های سالم خودبخود دچار خونریزی نمی‌شوند. آیا لثه‌های شما تا کنون دچار تغییر رنگ شده‌اند؟ رنگ لثه‌ها می‌تواند از قرمز یا صورتی تا قهوه‌ای یا سیاه متغیر باشد. اما تغییرات این رنگ را نباید نادیده گرفت چرا که می‌تواند نشانی از یک بیماری باشد. در این مقاله تا پایان همراه باشید تا اطلاعات بیشتری درباره هر تغییر رنگ بدست آورید.

لثه های طبیعی اغلب صورتی هستند!

رنگ صورتی نشان دهنده سالم بودن این بافت است. در واقع رنگ طبیعی لثه در اکثر انسان ها صورتی است. و هر گونه تغییر رنگ  لثه (نسبت به رنگ طبیعی آن) می تواند نگران کننده و نشانه بیماری یا مشکل خاصی باشد.

رنگ لثه سالم صورتی است و تغییر رنگ آن میتواند نشانه بیماری باشد

لثه قرمز نشانه‌ای از التهاب

قرمز شدن لثه ها نشان دهنده التهاب یا عفونت لثه است. التهاب لثه می تواند حتی باعث خونریزی شود. در اغلب اوقات کسانی که با التهاب لثه روبرو هستند حین مسواک زدن لثه هایشان خونریزی می کند.


این محتوای مفید را هم دنبال کنید: فیشورسیلانت دندان‌ها، پیشگیری عاقلانه


تغییر رنگ لثه به قهوه ای

اگر رنگ پوست شما تیره یا سبزه است داشتن لثه هایی به رنگ قهوه ای یا متمایل به این رنگ، طبیعی  است و جای نگرانی ندارد. همچنین قرار گرفتن بیش از حد در معرض نور آفتاب میتواند روی ملانین موجود در لثه تاثیر گذاشته و باعث تیره شدن رنگ لثه شود. این تغییر رنگ به مرور زمان برطرف خواهد شد و نشانه بیماری نیست.

بیشتر بخوانید:  همه چیز درباره ارتودنسی لینگوال

تغییر رنگ لثه به زرد را جدی بگیرید!

وجو زمانی که لثه‌های شما به خصوص در قسمتی که متصل به دندان است به رنگ زرد در می‌آید و به مرور زمان به سمت نارنجی سوق پیدا می‌کند نشان از تورم و وجود عفونت در لثه‌هاست. دقت کنید این مشکل می‌تواند لثه‌های شما را به مرور زمان دچار بیماری‌های مختلف کرده و آن را بسیار دردناک کند. توصیه می‌شود در این شرایط با پزشک متخصص خود مشورت کنید.

لثه های کمرنگ یا سفید رنگ رایج‌ترین هستند!

به محض اینکه با تغییر رنگ لثه (به سفید) روبرو شدید، بلافاصله به دنبال دو مقصر عفونت قارچی و عفوت ویروسی بگردید.

سفید شدن لثه

اگر عفونت ویروسی باشد احتمالا به همراه تغییر رنگ، لکه ها یا زخم هایی نیز در بافت لثه مشاهده خواهیدد کرد. هر دوی این عفونت ها باعث حساسیت لثه شده و نیازمند توجه فوری پزشکی هستند.


درباره‌ی سنگ لوزه چه می‌دانید؟


لکه‌های تیره چرا روی لثه ایجاد می‌شوند؟

طیف وسیعی از عوامل و شرایط گوناگون می تواند باعث ایجاد لکه های تیره در لثه ها یا به طور کلی تغییر رنگ لثه ها شود. این عوامل عبارتند از:

  • تغییرات ملانین
  • سیگار کشیدن
  • مصرف دارو
  • رد آمالگام
  • سندروم دهان خندقی
  • بیماری آدیسون
  • سندرم پتروس-جگرز
  • عدم رعایت بهداشت دهان و دندان در طول درمان ارتودنسی یا تشکیل پلاک، تارتار و جرم دندانی
بیشتر بخوانید:  لمینت دندان چیست؟ + بررسی انواع مدل لمینت دندان و مزایا و معایب آنها

بیشتر بخوانید، بیشتر بدانید: سیر تا پیاز کامپوزیت دندان


شیوه‌های درمانی برای تغییر رنگ لثه‌ها

  روش درمان بیماری لثه‌ها به علت تغییر رنگ لثه‌ها بستگی دارد. درصورتی‌که بافت لثه‌ی شما سالم باشد و به بیماری‌های لثه مبتلا نباشید، می‌توان از روش‌های لیزری برای درمان تغییر رنگ دندان استفاده کرد. بهترین مزیت درمان‌های لیزری این است که طی یک جلسه کوتاه مدت انجام می‌شوند.

همچنین داروهایی وجود دارد که می‌تواند برای تغییر رنگ لثه‌ها استفاده شود. ماندگاری همیشگی نتایج هیچ‌کدام از این روش‌ها تضمین شده نیست. برخی از افراد ممکن است در دراز مدت نتایج را ببینید و برخی دیگر نیز در حدود دو سال بعد نیاز به درمان مجدد پیدا می‌کنند.

درمان پریودنتیت لثه

درصورتی‌که تغییر رنگ دندان‌ها بر اثر التهاب و عفونت لثه باشد، انتخاب روش درمان کاملاً متفاوت است. عفونت لثه علاوه‌بر بافت اطراف دندان به استخوان‌ها نیز صدمه می‌زند. نقطه شروع بیماری‌های لثه و التهاب لثه ، تشکیل پلاک‌های دندانی است که در آن جرم دندان تجمع پیدا می‌کنند.

پریودنتیت لثه

جرم‌ها برای سلامت دندان بسار خطرناک هستند و باعث عفونت لثه و تغییر رنگ آن نیز می‌شوند. روش‌های درمان التهاب و عفونت لثه، جرم‌گیری حرفه‌ای دندان توسط دندان‌پزشک و تمیز کردن عمق ریشه‌ی دندان‌ها می‌باشد. در موارد وخیم‌تر ممکن است بیمار نیاز به جراحی لثه داشته باشد. خوشبختانه روش‌های درمان عفونت لثه در اکثر موارد موفقیت‌آمیز است و لثه‌ها بعد از مدتی به رنگ طبیعی خودشان که صورتی روشن است، بازمی‌گردند.

بیشتر بخوانید:  کشیدن دندان چه زمانی باید انجام شود؟ + بررسی دلایل و عوارض کشیدن دندان

درمان لیزری تغییر رنگ لثه

پیشرفته‌ترین روش برای درمان تغییر رنگ لثه استفاده از لیزر برای از بین بردن تیرگی لثه است. هرچند بسیاری از دندان‌پزشکان برای رفع تیرگی لثه از روش جراحی استفاده می‌کنند اما روش مدرن دندانپزشکی در درمان تغییر رنگ لثه استفاده از لیزر Waterlase MD است که روشی کاملاً غیرتهاجمی است.

درمان تغییر رنگ لثه‌ ها

در این روش، از تزریق بی‌حسی یا برش لثه استفاده نمی‌شود و بنابراین استرس بیمار بسیار کمتر است و تیرگی لثه‌ها به روشی کاملاً بدون درد و ایمن برطرف می‌شود. این لیزر علاوه بر درمان تغییر رنگ لثه‌ها، کاربردهای بسیار دیگری نیز در درمان‌های دندانپزشکی دارد.

جراحی لثه

پرکاربرد‌ترین و ساده‌ترین روش برای تغییر دادن رنگ لثه، روش جراحی است. در این روش با انجام جراحی لایه خارجی لثه که باعث تیره بودن رنگ آن است، برداشته می‌شود. این روش بدون درد است و به‌صورت سرپایی و با بی‌حسی موضعی انجام می‌شود. در این روش لایه‌ی خارجی لثه به نام اپیتلیوم و مقداری از بافت زیرین آن برداشته می‌شود. بعد از مدتی با بازسازی لثه لایه‌ی جدیدی روی لثه شکل می‌گیرد که سالم است و رنگ طبیعی دارد و روی آن لکه‌های تیره‌رنگ قبلی وجود ندارند. نتایج جراحی لثه دو تا سه روز بعد از جراحی مشخص می‌شوند. حدود 20 تا 30 درصد از تیرگی لثه طی 5 تا 6 ماه بعد از جراحی باز می‌گردد اما بعد از این مدت رنگ لثه‌ها ثابت خواهد بود.

بیشتر بخوانید:  همه چیز درباره سنگ لوزه و راه های درمانی آن

شاید این مطلب هم برایتان جالب باشد: انواع ارتودنسی متحرک را بشناسید + مزایا و معایب


با رعایت نکات زیر لثه‌های سالم‌تری داشته باشید

  • بهداشت دهان و دندان خود را رعایت کنید و حتماً از مسواک مناسب استفاده کنید
  • از نخ دندان و دهانشویه‌ی مناسب برای شستشوی دندان‌های خود استفاده کنید
  • بعد از مصرف غذا و نوشیدنی‌های شیرین دهان و دندان خود را شستشو دهید
مراقبت از لثه
  • به صورت مرتب به بهترین دندان پزشک متخصص مراجعه کنید و مشکلات دهان و دندان خود را مورد بررسی قرار دهید
  • از مصرف سیگار و دخانیات خودداری کنید
  • رژیم غذایی سالم داشته باشید
  • استرس و فشارهای عصبی را از خود دور کنید

سخن پایانی

در این محتوا درباره‌ِی تغییر رنگ لثه ها خواندیم. به یاد داشته باشید با بالا رفتن سن ممکن است تغییر رنگی در لثه‌هایتان مشاهده کنید. اگر این تغییر رنگ یکدست باشد و هیچ مشکل و بیماری دیگری مثل ورم لثه‌ها، خونریزی و درد لثه‌ها را تجربه نمی‌کنید این تغییر رنگ لثه به رنگ کبود و بنفش ممکن است کاملاً طبیعی باشد. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد. شما هم نظرات و تجربیات خود را در کامنت با ما به اشتراک بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا